Kód pojišťovny

Bylinky pro léčbu a užitek

Ilustrační obrázek

Léčivé schopnosti  bylin jsou  známy již odpradávna a lidé si předávali jejich účinky z generace na generaci. Tito přírodní pomocníky začínají být opět populární pro svoji jednoduchou přípravu a minimum nežádoucích účinků. Síla léčivých bylin spočívá v jejich schopnostech zmírnit bolest, protizánětlivých a hojivých účincích. Své nezastupitelné místo zaujímají byliny rovněž v gastronomii pro svou typickou vůni a chuť.

Aloe vera

Aloe vera je zcela jistě jedna z všestranných bylin, která je využívána v lidovém léčitelství. Silně povzbuzuje jaterní činnost, odstraňuje nadýmání a pálení žáhy, potlačuje vznik bakterií a plísní. Dokáže odstranit zácpu i průjem, upravuje funkci střev, detoxikuje organismus, urychluje hojení ran, zmírňuje alergie a bolest, posiluje náš imunitní systém.  Můžeme si připravit následující koktejl, který posílí organismus a látkovou výměnu. Rozmixujeme 2 kiwi, 200 ml šťávy z marucuji, 50 ml šťávy z grapefruitu, 50 ml šťávy z aloe vera a 10 kostek cukru. Aloe je rovněž výborným pomocníkem v naši kuchyni při případných popáleninách. Postačí uříznout jeden list a podélně jej rozkrojit. Prýštící  šťávou několikrát potíráme postižené místo. Můžeme také připravit mazání na bolavé klouby z 4-5 delších listů aloe nakrájíme na menší kousky, přidáme 20 tablet aspirinu a vše naložíme do obsahu jedné lahvičky francovky. Lektvarem si namažeme postižené klouby.

Badyán

Badyán je výborným kořením pro naše zdraví. Toto oříškově hnědé koření v podobě krásné hvězdice můžeme vyzkoušet zejména při zažívacích potížích, jako je zvracení, nadýmání, bolest břicha, zácpa. Stimuluje trávení, chuť k jídlu a funguje také jako močopudný prostředek, pomáhá při potížích se spánkem, léčí revmatismus a svalové křeče.  Pomáhá také proti kašli a upravuje dýchání. Doporučuje se užívat ho jako odvar, kdy vaříme 4-8 badyánu v ½ litru vody asi 15 minut a necháme přikrytý odstát. Popíjíme 3x denně před jídlem po dobu jednoho týdne.

Bazalka

Tato rostlinka začíná mít také trvalé místo v našich lékárničkách. Podporuje

chuť k jídlu, snižuje nadýmání a působí protizánětlivě a mírně antibioticky. S ohledem na své zklidňující účinky, ji lze používat při nespavosti, mentálním vyčerpání a také proti migréně.  Jestliže ji chceme využít jako lék, připravíme si nálev: lžičku bazalky (může být čerstvá i sušená) a spaříme ji se 180 ml vroucí vody a 10 minut louhujeme. Jako koření ji můžeme přidávat také do mnoha pokrmů.

Bez černý

Velice hodnotný a zdravý nápoj připravíme z bílého květu černého bezu. Ten prospívá například při senné rýmě. Jeho příprava je velice jednoduchá. 6-8 květenství bezu dáme do pětilitrové nádoby, přidáme šťávu ze dvou citrónů, vše zalijeme asi 5 litry studené vody, přidáme 1 kg cukru, 3 lžíce vinného octa a vše necháme 24 hodin louhovat.  Pak přefiltrujeme přes husté sítko, ještě lépe přes plenku, slijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Necháme odstát asi 14 dnů v chladu a temnu.

Bobkový list

Vavřín pravý – bobkový list, podporuje trávení a chuť k jídlu, je velmi vhodný pro diabetiky, odbourává z těla odpadní látky a pomáhá při revmatismu. Přináší úlevu v podobě olejíčku při potížích s páteří a klouby, kde odstraňuje záněty a bolest, a také při artróze a artritidě.

 Borovice

Mladé výrůstky jehličí borovice v podobě mastí nebo olejíčků (nenanášet na ránu) uvolňují hleny a stimulují prokrvení. Užíváme také při onemocnění dýchacích cest, nachlazení, bolesti svalů a nervů nebo při poruchách prokrvení.

Borůvky a brusinky

Choroboplodné zárodky nejlépe zlikvidují bobuloviny. Při střevním kataru si dáme každý den jednu misku borůvkového kompotu. Modré barvivo anthocyan, které dávám borůvkám barvu, má významné antibakteriální účinky, likviduje bacily obsažené ve střevech a současně posiluje střevní sliznici. Brusinky využívali již původní obyvatelé Ameriky kvůli jejím protizánětlivým účinkům. Mohou nejen odvrátit infekci močového měchýře, ale jsou také velmi  užitečné v prevenci zubního kazu.  Patří také k osvědčeným bojovníkům  proti herpes viru typu 2, který způsobuje opary.

Brokolice pro zdraví

Je prokázáno, že látky obsažené v brokolici dokážou účinně zabránit růstu nádorových buněk v močovém měchýři. Je z toho důvodu, že brokolice obsahuje glukosinoláty, které se v těle přeměňují na isothiocynáty.

Bříza bělokorá

Zejména mladé a čerstvé březové listy v podobě čaje, tinktury, vymačkané šťávy nebo v podobě kapslí nebo dražé mají silné odvodňující antibakteriální a poplachové účinky. Velmi dobře působí při infekci močových cest, lehkých formách revmatismu a dny i při proplachovací terapii. Při léčbě zánětů se osvědčily extrakty z březových listů společně se zlatobýlem, například v urologických čajích.

Celer nejen pro lepší sex

Zelenina, která dokáže zvednout výkonnost při milostném snažení, ale nejen to, celer nabízí také sodík ulevující ledvinám. Obsahuje také vápník, hořčík a řadu vitaminů. Celer je také pro svůj bohatý obsah hořčíku, železa velmi ceněnou živinou pro krevní buňky. Větší množství celeru by měli konzumovat všichni, kteří se potýkají se dnou nebo je trápí revmatické potíže. Jestliže máme sklony se rozčilovat, a všechno nás vyvede z míry, jezte hodně celeru, protože obsahuje velké množství kyseliny ptalidové. Ta pomáhá uvolnit svaly, rozšířit cévy a přispívá k poklesu krevního tlaku.

Cesmína

Proměnlivé teploty zatěžují nervový a oběhový systém a bývají příčinou únavy. Cesmínový čaj patří k jemným povzbuzujícím prostředkům. Obsahuje maten což je šetrnější forma kofeinu, který pomalu proniká do organismu a jehož účinek má velmi dlouhého trvání. Na jeden šálek potřebujeme 1-2 lžičky cesmínových lístků. Zalijeme je vodou asi 70°C, necháme vyluhovat 3-5 minut a poté scedíme. Čaj lze popíjet jak horký, tak i studený.

 

Citron

O vitaminovém přínosu tohoto ovoce není pochyb, ale je také známo, že citron dokáže zahnat chuť na sladké a je tak dobrým pomocníkem při hubnutí. Dále zbavuje tělo nečistot, a proto je také pomocníkem v boji proti celulitidě. Pravidelná konzumace citrónů zmírňuje trávicí potíže a odstraňuje bolesti hlavy. Podporuje celkový pocit dobrého zdraví a citrónovou šťávu se doporučuje přidávat také do čaje. Můžeme ji rovněž použít jako pleťovou vodu na ruce. Postačí šťávu smíchat s růžovou vodou a vetřít do pokožky rukou. Citronovou vodu lze také zmrazit na ledové kostky a zabalené do čistého hadříku použít na potírání mastných míst pleti.

Dub

Kůra dubu bez svrchní vrstvy dokáže působit protizánětlivě, stahuje rány, a to v podobě výplachů, zábalů a koupelí. Nepoužíváme ji u větších poranění, ale na drobnější ranky, například v ústech nebo jícnu, případně také na svědivé vyrážky. Dubová kůra je výborná jako koupel proti přílišnému pocení nohou v podobě čaje při průjmu Čaj i odvar si připravíme ta, že 2 lžíce kůry přelijeme 500 ml studené vody a necháme 30 minut vyluhovat. Poté pouze jen krátce povaříme a slijeme. Odvar lze použít také na koupel nohou.

Fenykl

Standardní výluh ze semen fenyklu se doporučuje při žaludečních bolestech, poruchách trávení, plynatosti a po těžkých pokrmech. Svými močopudnými účinky snižuje zadržování vody v organismu, zvyšuje tvorbu mateřského mléka a tiší střevní koliky u malých dětí. Doporučuje se jako výborný prostředek na uvolňování hlenu z dýchacích cest. Vnitřně se fenykl používá v podobě čaje. Zevně se užívá fenyklová voda pro výplachy očí při zánětu spojivek a proti únavě zraku. Neměl by se však používat v době těhotenství.

Guarana

Guarana neboli paulinie nápojná je zázračná bylinka, která svými semeny dokáže skvěle zahnat únavu. Obsahuje baranin, což je látka podobná kofeinu. Podporuje mozkovou činnost, působí velmi uklidňujícím způsobem při bolestivé menstruaci. Dokáže zmírnit bolest a působí pozitivně na náš nervový a svalový systém. Umožňuje také snadnější snášení vyšších teplot.

Heřmánek lékařský

Patří mezi oblíbenou bylinu, která je také nazývána kamilkou. Napomáhá k utišení revmatických bolestí a používá se jako květ ve formě odvaru, 7, 15 g na 300 ml vody, která aplikovaná jako obklad. K pití se používá při nachlazení, zažívacích nebo střevních potížích, při zánětu močových cest, nadýmání, průjmech. Jako obklad a koupel je vynikající na rány, spáleniny a zánětlivá onemocnění v dutině ústní, na dásních apod. Heřmánek je velice oblíbený v dětském lékařství a ve slabším odvaru se může použít i pro děti v kojeneckém věku. Vlažné odvary z odvaru heřmánku působí pozitivně při tlakové bolesti očních víček, teplý také ke kloktání při angíně. Osvědčilo se heřmánkové napařování při léčbě chronické rýmy, zánětu sliznice nosu, hltanové oblasti, při zánětech vedlejších dutin. Zevně se používá heřmánkový olej například při křečích, loupání v končetinách nebo při kolice žlučových cest. Uvolňující heřmánková koupel přináší úlevu vysušené nebo sluncem spálené kůži. Do vlažné koupele přidáme 5-6 kapek heřmánkového oleje a setrváte v ní 20 minut.

Hořčice

Patří mezi nejstarší a nejoblíbenější byliny a byla známá již ve starém Řecku. V českých zemích se z ní vyrábí pochutina od počátku 19. Století. V mírných dávkách způsobuje prokrvení zažívacího traktu, a tím zlepšuje trávení i látkovou výměnu. Napomáhá také zpracovat těžko stravitelné nebo živočišné bílkoviny. Doporučuje se do koupele, její ostrá chuť aktivuje prokrvení a pocení těla. Koupel hlavně uvolní napětí a bolesti zad. Rozmačkáme nebo v hmoždíři roztlučeme dvě plné lžičky hořčičných semínek a povaříme je v litru vody, poté scedíme a tekutinu přelijeme do lázně, která by měla trvat nejméně 5 minut. Jakmile začne kůže reagovat začervenáním nebo zvýšeným svěděním, protože lázeň je příliš silná, raději koupel ukončíme. V případě citlivé pokožky, použijeme raději pouze jednu lžičku semínek. K úplnému uvolnění by teplota vody měla mít 39°C, k povzbuzení krevního oběhu postačí pouze 36 °C.

Chřest

Ze všech druhů zeleniny obsahuje chřest nejméně kalorií, je bohatý na vlákninu, podporuje trávení a také velké množství draslíku, který napomáhá k ryhlému odvodnění a tím snižuje vysoký krevní tlak. Jestliže si chřest neosolme, bude ještě účinnější. Vodu, ve které jsme chřest vařili, nevyléváme, ale vypijeme.

Chmel otáčivý – pivo

Chmel se v lidovém léčitelství využívá především jako sedativum a také pro stimulaci k jídlu. Obsahuje velké množství vitaminů skupiny B a minerálních látek. Nejvýznamnější a velmi známý je však především tím, že se z něj vyrábí pivo, které je zdravé, ale jen v malém množství, a to zejména díky vysokému obsahu právě vitaminů skupiny B. Pivo není pouze zdrojem tohoto vitaminu, ale také tiaminu, riboflavinu, pyridoxinu, niacinu a kyseliny listové. Pozitivně ovlivňuje odbourávání stresu, preventivně proti infarktu, srdeční mrtvice, trávení, činnost žaludku i snížení hladiny cholesterolu. Denní spotřeba by žádném případě neměla překročit jeden půllitr.

Co ještě ukrývá pivo?

V pivu se ukrývá celá lékárna. Kromě kyseliny listové, vitaminu a stopových prvků obsahuje oblíbený zlatý mok i mnoho dalších účinných látek pocházející z chmele. Tyto látky utlumují záněty, zabraňují množení nebezpečných virů. Pivo dále obsahuje značné množství chrómu, který pomáhá udržovat štíhlou linii, protože zahání chuť na sladké. Pivo také snižuje hladinu cholesterolu a působí preventivně proti osteoporóze.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je dobrý pomocník v domácnosti a navíc dokáže příznivě ovlivnit i naše zdraví. Pomáhá při senné rýmě – např., když lžičku octa rozmícháme ve sklenici vody a každé ráno vypijeme. Jablečný ocet při vnějším použití vykouzlí lesk ve vlasech, podporuje prokrvení pokožky a působí pozitivně na kyselou ochrannou vrstvu.

Jinan dvoulaločný

Gingo boloba – jinan dvoulaločný. Hučení v uších, únavu, zapomnětlivost, závratě, problémy s koncentrací a s pamětí dokáže příznivě ovlivnit extrakt z jinanu. Látky obsažené v jeho listech především rozšiřují cévy, a tím umožňují zlepšení průtoku krve i těmi nejjemnějšími žilkami v našem těle. Chrání před účinky volných radikálů a podporuje prokrvení. Studenti si lépe pamatují učivo, manažeři zvládají více činností a u starších lidí se zpomaluje zapomnětlivost a deprese.

Jitrocel

Jitrocel zpomaluje tvorbu hlenu v průduškách a usnadňuje jeho vykašlávání. Úspěšně tlumí kašel a má protizánětlivé účinky. Používá se při astmatu a onemocnění dýchacích cest se silným zahleněním.

Kaštan – jírovec maďal

Tablety, kapsle, masti zhušťují a posilují cévní stěny a srdce. Použití při svědění, žilním onemocnění nohou, křečích v lýtku. Jedlé kaštany posilují srdeční činnost a tinktura z kaštanů má protizánětlivé účinky, prokrvuje svalstvo, odstraňuje otoky, zlepšuje stav při hemeroidech a křečových žilách, zlepšuje funkci nadledvinek a dokáže zmírnit migrénu.

Kmín

V kuchyni velmi známé a používané koření, které obsahu éterický olej utišující pálení žáhy, zklidňuje žaludek a podporuje trávení. Užívá se v podobě čaje: 1 lžičku kmínu spaříme v šálku vroucí vody a necháme asi 10 minut louhovat. Scedíme a pijeme při každém jídle.

Koprem proti škytavce

Jestliže budeme žvýkat semínka kopru, přejde nás škytavka. Tato velmi aromatická bylinka působí pozitivně také na celkové prokrvení srdečního svalu, proti nadýmání a křečím a přispívá k celkovému posílení organismu.

Kopřiva

Odvar z kopřiv čistí krev, vyhání z těla škodlivé látky, aktivuje obranné látky našeho organismu, prospívá vlasům a omezuje tvorbu lupů. Kromě minerálních látek jako je vápník, hořčík, železo, fosfo, dokáže kopřiva dodat našemu tělu také vitamin C. Výtažky z kopřiv jsou vhodné pro jedince s nečistou pokožkou, poruchami krvetvorby, dnou, pro revmatiky a alergiky. V listech kopřivy jsou obsaženy látky s močopudnými účinky. Navíc je v nich obsažen vitamin E, který má pozitivní účinky na pokožku a na látkovou výměnu. Lžíci kopřiv zalijeme šálkem vařící vody, necháme 10 minut vylouhovat a po dobu 4 týdnů pijeme každý den.

Kostival lékařský

Na rány, při kašli, zánětech dutiny ústní a krku, také jako obklad na otoky používáme odvar z kořene této léčivky rostoucí na loukách, okrajích lesů a v příkopech. Kořen sbíráme v březnu, srpnu nebo listopadu, sušíme na hrubo nařezaný. Odvar se připravuje ze 400 ml vroucí vody a jedné lžíce sušeného kořene, necháme odstát 8 hodin a poté přecedíme. Scezený ještě jednou přelijeme 200 ml vroucí vody a opět 3 minuty vaříme. Oba výtažky smícháme a pijeme pravidelně po dvou hodinách.

Křen prospívá

Preventivní účinek proti onemocnění dýchacích cest, kašli, zánětu průdušek i jarní únavě má křen. Je považován za bylinu mládí podobně jako žen – šen a odedávna nahrazoval účinek antibiotik. Velmi dobře působí na zjasnění pokožky v podobě účinné pleťové vody, kterou si připravíme louhováním kořene po dobu asi 12 hodin (přes noc). Výborný je také podobně připravený ocet s křenem, který dokáže odstranit pigmentové skvrny.  

Levandule k usínání

Když se v létě vzduch pořádně neochladí ani v noci, často usínáme jen  s potížemi. Horké noci dávají zabrat zejména lidem s oběhovými potížemi. Jako první pomoc můžeme vyzkoušet čaj ze sušených levandulových květů. Na jeden šálek spaříme horkou vodou jednu lžičku květů, necháme 5 minut louhovat, přecedíme a před spaním vypijeme. Levandulová lázeň nás uklidní a usnadní nám usínání.

Lipový květ čistí

Lipový květ nejen očišťuje, ale je také velmi účinným lékem na chřipku. Tato rostlina pomáhá například proti horečce a je známa pro své potopudné účinky. Lipové květy ve formě čaje mají také čistící efekt, protože dokážou aktivovat náš lymfatický systém. Na čaj si připravíme tři lžičky květů, které zalijeme třemi šálky studené vody a necháme zhruba 8 hodin louhovat. Během dne toto množství vypijeme.

Lopuchový kořen

Je výborným prostředkem k pročištění jater a kůže. Příprava výluhu je v tomto případě o něco pracnější, avšak rozhodně se vyplatí. Očištěný a dobře umytý kořen lopuchu nakrájíme na drobná kolečka a společně s podobně připravenou mrkví, cibulí, česnekem a kouskem zázvoru upečeme v troubě na trošce olivového oleje, až je měkký. Vše přendáme do hrnce, zalijeme vodou a povaříme asi 30 minut. Vývar scedíme a teplý vypijeme. Kořen lze také sušit a pak používat v průběhu celého roku. Jeho účinnost se nejlépe zachovává, jestliže se před vlastním sušením ponoří asi na 3 minuty do vroucí vody.

Majoránka

Při nachlazení, bolestech hlavy, při žaludečních, střevních a nervových potížích  se pije nálev. ½ litru vařící vody nalijeme na dvě lžičky majoránky, necháme asi 5 minut louhovat a pak slijeme a pijeme jako čaj. Vývar nebo silice se přidávají do koupelí, masek a zábalů ke zmírnění revmatických bolestí. Pro dobrý spánek dáme několik kapek silice na polštář.

Máta perná

Máta peprná jako bylina je svými vlastnostmi učiněný zázrak přírody nejen tím, že voní a chutná, ale i proto, že léčí. Silný odvar působí na rozpraskané ruce a léčí problematickou plet s akné. Odvar můžeme přidávat do koupele, která nám nejen osvěží pokožku, ale i dodá dobrou mysl. Odvar z máty můžeme použít také jako obklad při bolestech hlavy, ale musíme je přikládat řádně vychlazený. Mátový čaj pomáhá při zažívacích potížích, nachlazení i při chřipce. Vychladlý pak pomůže od škytavky a nadýmání  - soustavné užívání mátového čaje však může vést k poruchám krevního obrazu.

Máta zmírňuje bolest

Éterický olej mentol, obsažený v mátě, dodá našemu tělu novou sílu, doplní zásoby energie a také zmírňuje bolesti. Hořčiny podporují trávení a vitaminy komplexu B uklidňují nervy. Jako čajovou kůru připravíme jednu lžičku, kterou zalijeme 250 ml vařící vody a necháme asi 10 minut odstát, pak scedíme. Vypijeme maximálně 3 šálky denně. Jestliže trpíme úpornými bolestmi hlavy, máta může velmi pomoci.

Meduňka lékařská

Bolesti hlavy, návaly hora, nervozita, bušení srdce – na to je nejlepší meduňka, která dovede působit hlavně jako uklidňující prostředek. Dokáže také zvýšit sekreci žluče, zabraňuje tvorbě plynů, zpomaluje tep a mírně snižuje krevní tlak. Meduňku si můžeme však dát také preventivně dvakrát až třikrát týdně před spaním v podobě čaje, který je výborný také pro velmi aktivní děti, které mají potíže s usínáním.

Měsíček zahradní

Květy měsíčku zahradního obsahují vitaminy C, A, E, tuky, vosky silice, saponin, éterické oleje atd. V léčitelství se používá ve více formách. Jednak jako aj, hlavně však v podobě masti, která nesmí přijít do styku s kovovými nástroji, noži, lžičkami apod. Znamenitá je i tinktura k výplachu úst nebo domácí měsíčkový olej. K zevnímu použití se čaj z měsíčku zahradního používá na omývání zanícených ran, bércových vředů a plísně. Vnitřně lze čaj využít velmi účinně zejména u zánětlivých stavů, při onemocnění slinivky břišní a při špatném zažívání. Působí velmi příznivě na poruchy krevního oběhu, onemocnění jater a při infekční žloutence, pročišťuje krev a upravuje činnost srdečního svalu. Křečové žíly na dolních končetinách můžeme ošetřit měsíčkovou mastí, kterou naneseme na lněný hadřík, který přiložíme na postižené místo. Mast můžeme nanést také při zánětu žil a nehojících se bércových vředech.

Rozmarýn

Éterické oleje, které jsou obsaženy v rozmarýnu podporují prokrvování těla a aktivují krevní oběh. Nejlepším využitím je rozmarýnová koupel: 50 gramů rozmarýnových jehliček zalijeme litrem vody, přivedeme do varu, necháme asi 30 minut odstát a vlijeme do koupele. Ve vaně se relaxujeme 30 minut. Rozmarýn se také používá jako dezinfekční prostředek. Větvičky rozmarýnu přelijeme horkou vodou a necháme pár minut louhovat. Poté k výluhu přidáme ještě trochu saponátu nebo tekutého mýdla a dezinfekce je hotová.

Pelyněk

Pelyněk černobýl s nepříjemně hořkou chutí je účinným prostředkem při zánětech slinivky a jater (stejný díl pelyňku, kořene přesličky a bobulí jalovce).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.