Kód pojišťovny

Krásný úsměv není zadarmo

Ilustrační obrázek

Nejrozšířenější infekce na světě

Většinou se snažíme před infekcemi chránit. Ale zubní kaz mnohdy aktivně podporujeme. Dáváme si „kousnout“, pijeme z jedné sklenice, maminky dojídají po dětech. Vůbec si přitom neuvědomujeme, že si tak navzájem předáváme bacily zubního kazu. Viníkem většiny z nich jsou totiž bakterie Lactobacillus nebo Streptococcus mutans. Samozřejmě vývoji kazu napomáhá, když jíme hodně sladkostí. Množení bakterií má rádo všechny sacharidy včetně polysacharidů, což je naše běžná potrava – obilniny.

Bakterie zubního kazu máme v ústech všichni, a to je důvod, proč je nutné si zuby pravidelně čistit. Lékaři doporučují čištění dvakrát denně, z toho aspoň jednou nejméně tříminutově. Podle některých bychom si zuby měli čistit po každém jídle. Pozor ale, když sníme nebo vypijeme něco kyselého, je třeba s čištěním naopak počkat, protože kyselina narušuje zubní sklovinu, a práce s kartáčkem by ji pak mohla poškodit.
Co se týká stravy, pro ženy je velmi důležitý příjem vápníku. Osteoporóza se totiž nevyhýbá ani kostem v obličeji. Vápník je ovšem stejně důležitý i pro děti – stavba kostí končí okolo dvacátého roku života. Na stav ústní dutiny má vliv rovněž vitamin D. Nejvíce jej poskytuje sluneční záření a pohyb na čerstvém vzduchu.

Zubní kaz je poškození zubní tkáně a mívá celou řadu příčin. Základní je zubní plak, což je měkký povlak, který se na zubech usazuje. Jde o směs různých bakterií včetně kazotvorných. Usazuje se také v místech, kde se zuby nemohou očistit samy třeba žvýkáním tužších jídel. Takže ani „babská rada“ čistit si zuby jablky není příliš platná. Neočistí se krčky zubů, jamky a rýhy na korunkách ani mezizubní prostory. Mnoho lidí stále podceňuje využívání mezizubních kartáčků a zubních nití. Jen ty ale umožní vyčistit místa mezi zuby, kam se normální kartáček nedostane. Správně používat pomůcky vás naučí zubní hygienista.

Onemocnění dásní často začíná právě mezi zuby. Neuděláte-li nic proti usazování plaku v mezizubních prostorách, dříve nebo později máte problém. Měkký kartáček se sice dostane mezi zuby, ale zdaleka neodstraní vše. K dokonalému vyčištění slouží zubní nit a mezizubní kartáčky.
Profesionální dentální hygienistka dokonale odstraní z vašich zubů i mezizubních prostor plak. Ten časem kalcifikuje, protože sliny obsahují mimo jiné vápník. A na zubech a mezi nimi se vám usazuje vrstva za vrstvou, jež nakonec tvoří na jejich povrchu zubní kámen, který si sami nedokážete odstranit. Máte-li na zubech silnou vrstvu plaku, skončíte dříve nebo později s onemocněním periodontu.

Bakterie z plaku jsou schopné narušovat tvrdé zubní tkáně včetně skloviny. Když jim dáme dost času, nedokáže se zub zregenerovat, ani když později čistíme chrup poctivě. Je ale nutné říci, že ústní hygiena zmůže mnohé, ne však všechno. Na vzniku zubního kazu mají podíl genetické předpoklady a samozřejmě kvalita stravy, kterou nemůžeme vždycky ovlivnit.
Zubní kaz ve skutečnosti nelze vyléčit, lze ho jen odstranit, aby se nemohl dál rozšiřovat. Na místo odstraněné zubní tkáně vloží stomatolog plombu.

K lékaři pravidelně

Cokoli, co se děje v ústní dutině, většinou nebolí až do chvíle, kdy je problém opravdu vážný. Stejné je to s parodontitidou – jde o chronickou infekci, která může zhoršit problémy celkové, systémové, včetně diabetu a HIV. Těhotná žena může kvůli parodontitidě i předčasně porodit.
I tkáň v ústní dutině může onemocnět rakovinou. Proto by vás měl váš zubní lékař zkontrolovat v pravidelných půlročních intervalech, třebaže právě nemáte akutní problém. Měl by se podívat, jestli v ústech nemáte výrůstky, hrbolky, skvrnky, jež by tam neměly být; jsou důležitější než momentální kaz. Těhotné ženy y měly navštěvovat dentálního hygienistu častěji než po půl roce. Hladina těhotenských hormonů v krvi je zvýšená a může způsobovat problémy typu parodontitidy.

Zachraňte každý zub…

Zánět dásní způsobený zubním plakem je považován za nejčastější lidský chronický zánět. Podle některých výzkumů trpí zánětem dásní 90 % Středoevropanů nad 50 let. 80 % zánětů způsobuje právě zubní plak, o zbytek se postarají bakteriální či virové infekce. Neléčený zánět dásní téměř vždy tím, že zasáhne hlubší tkáně závěsného aparátu zubů (parodontu), přechází do paradentózy.

Zánět dásní (gingivitida) probíhá většinou bezbolestně a bez větších obtíží. Občas jen během čištění zubů nebo když se zakousneme do tvrdšího ovoce, dásně mírně krvácejí. K dalšímu zhoršení přispíváme vlastními silami – stačí, když si budeme dopřávat velké množství cigaret, budeme se stresovat a naše strava nebude obsahovat dostatek vitaminů. Ke zhoršení stavu přispívají i chronická onemocnění jako diabetes, hormonální změny či užívání některých léků (např. kortikoidů).

Zubní plak ale vítězí. Měkký povlak, který ulpívá na zubech a dásních, uvolňuje jedovaté látky. Dráždí dásně, které zduří, zcitliví a začnou krvácet. Pokud není pravidelně stírán zubním kartáčkem, organismus na tento útok odpovídá zánětem. Ten může vzniknout okolo jednoho či více zubů nebo rovnou po celém chrupu. Dokud je zanícena pouze dáseň bez postižení hlouběji uložené tkáně závěsného aparátu zubu, ještě se dá vyléčit bez trvalých následků pro zuby a dáseň. Jakmile však připustíme, aby zánět rostl celé měsíce, či dokonce léta, napadá neúprosně další tkáně parodontu a vzniká paradentóza (parodontitida).

Parodont – závěsný aparát zubu – je tvořen zubním cementem, který pokrývá povrch kořene zubu, kostěným zubním lůžkem a vazivovými vlákny, jež jsou napnuta mezi cementem a kostěným zubním lůžkem. Zub je tak zavěšen v lůžku na závěsných vazech. Zde do jisté míry pruží a vyrovnává jemné vibrace. Dáseň tvoří sliznice obepínající zub v místě krčku zubu. Prostor mezi dásní a krčkem zubu se nazývá dásňový žlábek. Je vystlán dásňovým epitelem. Je-li dáseň zdravá, dosahuje žlábek hloubky asi půl milimetru.

Příznaky onemocnění snadno poznáme

Prvním příznakem paradentózy je zarudnutí a zduření okraje dásně. Během čištění zubů nebo žvýkání se objevuje krvácení. Postupným prohlubováním dásňového žlábku okolo zubu vznikají tzv. kapsy (choboty), ve kterých se ukládají zbytky potravy a plak. A protože se do kapes nedá dostat běžnými prostředky, bakterie se zde zabydlí, množí se a dále rozkládají. Je proto logické, že jedním z příznaků, přítomných u většiny nemocných s paradentózou, je zápach z úst. Zvýšeně citlivé mohou být zubní krčky. Někdy bývá přítomno zvýšené brnění či tlak v dásních, občas se objeví zvýšená bolestivost způsobená nahromaděním hnisu v některé z parodontálních kapes. Pokročilá paradentóza je spojena s úbytkem kosti, zhoršením stavu závěsného aparátu zubů a zánětem parodontálních tkání. Zuby se začnou pozvolna rozestupovat a vyklánět. Vypadáním zubů to ale nekončí… Paradentóza u těhotných žen zvyšuje riziko potratu nebo předčasného porodu, a to hned sedminásobně. Rovněž se zvýší pravděpodobnost, že vás postihne infarkt nebo cévní mozková příhoda.

Základem péče, která vede k uchování zubů, je správně prováděná ústní hygiena. Nejnovější technologie navíc umožňuje zastavit zánětlivý proces a změny na dásních a v čelistní kostní tkáni. Při lehčích formách paradentózy vám lékař provede uzavřenou kyretáž pomocí laseru. Jakmile však kapsy (choboty) přesahují 5 mm, provádí se otevřená kyretáž – tady už jde nejprve o odchlípnutí dásně, následné odstranění tvrdého plaku a vyčištění granulační tkáně pod dásní. Následuje sešití tkáně.
K lalokové operaci lékaři přistupují v momentě, kdy kapsy přesahují 6 mm a zasahují do kosti. Po jejich očištění následuje leštění kořenů. Pak většinou přichází na řadu tzv. augmentace kosti. Ta spočívá v aplikaci umělé kostní hmoty do předem připraveného místa kostního defektu. Následně se překryje speciální membránou, která zabraňuje průniku nežádoucích buněk do kostěné náhražky. Tato umělá kostní výplň pak slouží jako podklad pro pacientovy kostní buňky, aby rychleji vyplnily defekt.

Správná „údržba“ zubů

Řada lidí je naprosto spokojena s manuálním kartáčkem, ale více jich umí zacházet lépe s elektrickým (ještě lépe sonickým) kartáčkem, který udělá lepší službu. Některé tyto kartáčky dokážou kontrolovat a upozornit, že nemáte správnou techniku.
Chybou při čištění zubů je, když na své zuby příliš tlačíte. Používejte měkké štětiny, které se dostanou mezi zuby, a tak si nezničíte dásně. Pacienti také často chybují v tom, že se při čištění opakovaně nevěnují některým místům. Pravák má tendenci čistit více levou stranu úst, je tedy potřeba na to myslet. I čas čištění může být problém. Užíváte-li ruční kartáček, doporučená doba čištění je minimálně tři minuty a velmi se liší podle měkkosti štětin nebo druhu kartáčku.
Mnoho z nás také neumí správně používat zubní nit – používají ji spíše jako strunu na řezání sýra, zbytečně si zajíždějí do dásní a ničí je.

Bez ústní vody to někdy nejde, při jejím výběru ale musíme být ostražití. Asi 9 až 14 procent roztoku spolykáte. Něco jde přes sliznice dásní, něco spolkneme. Cokoli s alkoholem se nedoporučuje těhotným ženám, ale i odnaučeným alkoholikům. Alkohol navíc vysušuje – a tady je na místě doporučit speciální ústní výplach se zvlhčujícími složkami. Jsou-li vaším největším problémem kazy, zaměřte se na ústní výplach s obsahem fluoridu. Trpíte-li onemocněním periodontu, je lepší sáhnout po ústní vodě či výplachu s chlorhexidinem nebo jinou antimikrobiální přísadou.

Zuby a cukrovka

Lidé, kteří trpí cukrovkou, mívají častější problémy jak se samotnými zuby, tak i s parodontem a dásněmi.
Za vznikem zubního kazu, onemocnění parodontu a dásní většinou stojí přemnožené bakterie. Hladina cukru v krvi je u diabetika, který svou nemoc nemá pod kontrolou nebo o ní ještě neví, dlouhodobě zvýšená. Tento stav často vede až k trvalému snížení obranyschopnosti organismu. Jakmile se do tělních dutin a tkání dostane více cukru, je už jen malý krůček k tomu, aby se infekce projevila naplno. Lékaři se u diabetiků setkávají s projevy připomínajícími karenční stavy (hrozí při nedostatku některých živin). Jsou to bolavé ústní koutky a záněty sliznice jazyka, k nimž se ve vyšším věku mohou přidat bolesti jazyka a bolesti dásní. Doprovodným příznakem cukrovky bývá zduření slinných žláz.

V ústech každého z nás se nacházejí mikroorganismy – bakterie, kvasinky, plísně. Sliny diabetika obsahují zvýšenou hladinu cukru. Ten přitahuje mikroorganismy a vytváří jim velice vhodné podmínky k dalšímu růstu. Potrava, která se dostává do úst, společně s pomnoženými bakteriemi vytváří zubní povlak – plak. Jakmile se spolu s bakteriemi začne rozkládat, vznikají kyseliny, které působí na zubní sklovinu, a pomalu dochází i k jejímu rozkladu. Diabetik se tak může dopracovat k zubnímu kazu i při té nejsvědomitější péči.

Zubní lékař se často setkává se zubními kazy, onemocněním parodontu i dalšími potížemi v ústní dutině daíabetiků. Diabetik reaguje zánětem i na takové množství zubního plaku, jaké by u zdravého jedince žádné potíže nevyvolalo. Proto je velice důležité, aby nemocný cukrovkou dbal o zubní hygienu ještě dvakrát pečlivěji než zdravý člověk. Kromě zvýšené frekvence pravidelných prohlídek je velice žádoucí také častější péče dentální hygienistky.

Pokud lékař navrhne diabetikovi kvůli dlouhodobým problémům se zuby extrakci (odstranění) zubu,  neměl by se tomu bránit. Stejné je to i v případě, kdy vás čeká náhrada nefunkčního zubu. Trpíte-li  cukrovkou, musíte počítat s tím, že vás čeká složitější předoperační příprava. Několik dnů před plánovaným zákrokem je třeba měřit hladinu glykemie. Plánovaný zákrok je dobré konzultovat s diabetologem. Cukrovku byste měli mít pod kontrolou i po zákroku. Jestliže jste došli ke korunkám nebo částečným či úplným zubním náhradám, i ty je potřeba pravidelně kontrolovat stomatologem.

Zuby a naše zdraví

Pokud se o své zuby nestaráte, v ústech se vám hromadí škodlivé bakterie. Z ústní dutiny pak putují do těla a způsobují tam různé zdravotní problémy. A to i mimořádně závažné. Zvyšuje se například riziko cévních a plicních nemocí. Na pozoru se musí mít i těhotné ženy, protože pokud mají s chrupem problémy, hrozí jim těžký porod a různé komplikace.

Některé nemoci, které vznikají v ústech, přitom nejsou vidět. A v tom je jejich největší zákeřnost. Když se ložisko infekce nachází na neviditelném místě, člověk nevyhledává pomoc a pak se diví, když má zdravotní problémy.
Možná to zní neuvěřitelně, ale infekce v ústech přispívají ke vzniku srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. V srdcích lidí, kteří prodělali infarkt, se našly škodlivé mikroorganismy, které způsobují i záněty v ústní dutině. Někteří odborníci sice souvislost mezi cévními nemocemi nevidí tak jednoznačně, ale výzkum provedený na Kolumbijské univerzitě v USA potvrdil, že na tom něco bude. Vědci sledovali téměř 700 lidí. Zjistili, že ti, kteří trpí kornatěním důležité krční tepny, mají zároveň v ústech bakterie způsobující onemocnění dásní. Co z toho vyplývá? Výzkumníci předpokládají, že bakterie z úst putují krevním řečištěm a mají na svědomí závažné záněty, které končí až ucpáním tepen. A to už je stav, který může vést k cévním příhodám. Podobně mohou bakterie pronikat do trávicí soustavy, kde dovedou nadělat také pěknou paseku. Zhoršují nebo vyvolávají střevní nemoci a další poruchy.

Špatný stav ústní dutiny zhoršuje i nemoci dýchacího ústrojí. Funguje to podobně jako při onemocněních srdce. Bakterie se z ústní dutiny dostávají do dýchacích cest, kde připravují prostředí pro útok dalších mikrobů. Ty pak mají ulehčenou cestu, vniknou do těla a způsobují různé infekce. Imunita je výrazně oslabena a člověk se potýká s chronickými nemocemi dýchacích cest. Pokud někdo trpí závažným stupněm parodontitidy, zhoršuje se stav jeho plic.

Pokud jste těhotná, rychle se objednejte k lékaři. Špatný stav chrupu může v mnoha případech za předčasné nebo komplikované porody. Děti trpí i nižší porodní hmotností. Ženy ale o těchto rizicích takřka nic nevědí. Vždyť zubaře nenavštíví během gravidity až polovina z nich. Třetině z nich přitom hrozí zvýšená krvácivost z dásní. Tato nemoc vzniká v důsledku zvýšené hladiny hormonů a zvýšení celkového objemu krve v organismu. K potížím přispívá i změna stravovacích návyků. Kyselé a sladké, na které mají těhotné obvykle nepřekonatelnou chuť, zhoršují prostředí v ústech. Vzniká tak podhoubí pro různé zubní nemoci. Pokud se neléčí, do krve se vyplavují toxiny a plod je ohrožen.

Možná si řeknete, že vaše zuby jsou v naprostém pořádku, ale zkuste si nahmatat, zda nemáte zvětšené lymfatické uzliny na krku. Pokud ano, může to poukazovat na nějaký skrytý problém v ústní dutině. Škodliviny z úst se totiž často usazují právě na uzlinách, což se projevuje jejich zvětšením.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.