Kód pojišťovny

Léky a potraviny

Ilustrační obrázek

Některé léky mohou v kombinaci s běžnými potravinami nebo bylinkami způsobit problémy.
Lékové interakce s potravou se dají rozdělit na několik druhů. Mezi farmaceutické interakce patří ty, kdy se léčivo v kontaktu s danou potravinou či nápojem vysráží do nevstřebatelného komplexu, a tím ztratí svůj účinek. Například běžný černý čaj obsahuje velké množství tříslovin, které mohou vytvořit cheláty s léky iontového charakteru, a snížit tak vstřebávání a účinek některých látek, například u léků na štítnou žlázu.

Škodí antibiotikům mléko? Pokud jde o antibiotika s účinnou látkou doxycyklin, pak ano. Mléko totiž snižuje jeho účinnost. Stejný dopad má železo a vápník v potravinách na antibiotika na bázi ofloxacinu, klaritromycinu, ciprofloxacinu a doxycyklinu. Vápník má rovněž snižující účinek na léky na štítnou žlázu.

Dalším druhem lékové interakce je farmakodynamická, která vede k zesilování, či snižování až zamezení účinku léku. Zesilující efekt mají například diuretika ve spojení s petrželí, kdy nutí ke zvýšenému močení a ztrátě tekutin. Užíváte-li diazepam a uděláte si odvar z kozlíku lékařského, zesílíte účinky tohoto sedativa, což může být velmi nebezpečné. Stejně tak při užívání warfarinu a ginkgo biloby stoupá riziko zvýšeného krvácení. U warfarinu se můžete dočkat i snížení účinku – stačí si k němu dopřát brukvovitou zeleninu. Kapusta, špenát, brokolice či zelný salát obsahují vitamin K, přičemž úkolem warfarinu  je právě blokace tohoto vitaminu, aby se snížila srážlivost krve. Nedoporučuje se ani kombinace léků na kašel (kodeinu) s břečťanovým sirupem, kyselina listová zase snižuje účinek některých cytostatik.

Doplňky stravy

Účinky všech léčiv snižují i doplňky stravy a takzvané super potraviny, napomáhající detoxikaci organismu. Jedná se o psyllium, chia semínka nebo černé uhlí. Tyto produkty mají vysoký absorpční potenciál, léčivo na sebe navážou a vyloučí ho z organismu, aniž by se mohlo vstřebat. Pak se nemusí účinek vůbec dostavit. Psyllium na sebe navíc váže i velkou dávku cukrů, což může vést u pacientů léčených léky na vysoký cukr až k nežádoucímu poklesu jeho hladiny.

To, čím léky zajíte nebo zapijete, má vliv i na jejich přeměnu nebo naopak vyloučení z těla. V tomto případě hrají hlavní roli enzymy. Jestliže nějaká potravina enzymy zpomaluje, kumuluje se a zvyšuje se jeho léčebný i nežádoucí účinek a to až do nebezpečí toxicity. Příkladem toho mohou být citrusy (hlavně grep a pomelo), které zvyšují nežádoucí účinek léků na cholesterol nebo srdeční arytmii. Podobný účinek má i zázvor nebo granátové jablko. Oblíbený ostropestřec, který se užívá při léčbě jater, dokáže negativně ovlivnit účinky warfarinu, antibiotika metronidazolu nebo léků na vysoký krevní tlak. Nečekaný problém vám mohou způsobit i jablka, která přispívají ke kumulaci léků v organismu. Léky proto zapíjíme čistou vodou, ne jablečným a grepovým džusem nebo čajem.
Co způsobí rychlé vyloučení léčiv z těla? Například třezalka, která negativně ovlivňuje řadu antimykotik, antikoncepci či antidepresiv. Podobné účinky mají v menší míře například rakytník nebo echinacea. Všechny způsobují snížení až vymizení efektu léků. Účinek celé řady léků snižuje také sója, stejně jako kurkuma, jež může způsobit selhání určitých typů antibiotik.
Antacida (léky na překyselení žaludku), minerály jako vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, mléko a mléčné výrobky, černý čaj a černé uhlí snižují vstřebávání antibiotik. Také léky doplňující hormony štítné žlázy by měly mít odstup od jídla alespoň půl hodiny a být zapíjeny jen vodou. Spoustu interakcí mají léky psychiatrické, imunosupresivní, léky na srdeční arytmie a cholesterol.

Jak je vidět, snaha podpořit léčbu pomocí jinak prospěšného ovoce nebo bylinek se ne vždy vyplácí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.