Kód pojišťovny

Nepřecházejte chřipku

Ilustrační obrázek

Ochránit se před chřipkovou nákazou, když všude kolem nás v práci, dopravním prostředku nebo rodině kýchají, smrkají a kašlou, je takřka nemožné. Poslední průzkumy poukazují na to, že takřka třetina pracujících Čechů chodí do práce, když onemocní chřipkou nebo jinými virovými onemocněními. Člověk, který přechází chřipku, ohrožuje jak sebe zdravotními komplikacemi, tak i své okolí tím, že nemoc šíří dál.

Komplikace chřipky u kardiaků

Komplikace chřipky mohou mít fatální následky u starších a chronicky nemocných jedinců.  V porovnání se zdravým člověkem je například kardiak chřipkou ohrožen daleko více než ostatní.  Kardiovasculární onemocnění vedou ke změnám cirkulace krve v organismu.  Jestliže dojde k poškození čerpací funkce srdce, dochází k městnání krve v plicích nebo jiných částech těla. Kardiak, který onemocní chřipkou má daleko horší průběh nemoci, protože více tekutiny v plicích ztěžuje odstraňování chřipkového viru.

Komplikace chřipky u jinak zdravých osob

Komplikace chřipky by neměli podceňovat ani jinak zdraví lidé. Nejčastějším důvodem, proč lidé chřipku přecházejí, jsou ekonomické aspekty nebo termíny pracovních zakázek. Lidé by měli více dbát o své zdraví a podporovat přirozenou obranyschopnost organismu.

Na co bychom si měli dát pozor?

Samoléčení v podobě kombinace volně prodejných léků může být mnohdy hazardem se zdravím. Nesmíme zapomenout na skutečnost, že každý lék je v podstatě jed, který v malém množství pomáhá, avšak ve velkém již může představovat velké riziko a na to bychom neměli zapomínat vždy, když kombinujeme při léčbě různé přípravky. Tyto přípravky mají různé názvy, různý obal, ale jinak se jedná o stejnou účinnou látku. Kombinace léků ze stejné skupiny vůbec nepomůže k rychlejšímu vyléčení, ale velmi lehce se můžeme předávkovat. Zejména u dětských pacientů jsou duplicity léků zvlášť nebezpečné. Vždy bychom si tedy měli přečíst příbalový leták nebo poradit se s odborníkem. Sledovat bychom měli také interakci léků s potravinami.

Kdy začíná chřipková sezona?

Chřipková sezona přichází zejména v období prosince až března. Za chladnějšího počasí viry přežívají déle na površích, např. v zaschlých sekretech, a proto se také daleko snadněji šíří. Neplatí však pravidlo, že v případě oteplení vymřou. Teplotní rozdíly jim zase tolik nevadí, ale citlivější k nim jsou lidé, kteří mají oslabený imunitní systém. K epidemiím chřipky dochází každoročně.

Jak léčit chřipku?

Jedinou možností, jak léčit klasickou chřipku je klidový režim a podávat léky na snížení horečky. Antivirotika jsou předepisována pouze v některých vážných  případech, neboť kdyby byla nadužívána, vznikla by na ně rezistence. V případě bakteriálních infekcí, které mohou na chřipku nasednout jsou indikovány antibiotika. Ze všeho nejdůležitější je však klid na lůžku alespoň v prvních dnech. Nejčastěji léčíme viróu nebo začínající chřipku za pomocí volně prodejných medikamentů.

Máme hned tlumit vysokou teplotu?

Podle některých lékařů není nutné ihned vysokou teplotu srážet tak, abychom byli zcela bez teploty. Horečka je přirozená reakce organismu, která se tímto způsobem zbavuje cizího větřelce. U malých pacientů však musíme myslet na existující riziko febrilních křečí., kdy dítě upadá po vysoké horečce do bezvědomí.

Očkování

Odborníci doporučují jako účinnou prevenci chřipky očkování. Zejména starší lidé jsou vystaveni velkému riziku komplikací chřipky. Podle Světové zdravotnické organizace se řadí chřipka jako 6. Nejčastější příčina úmrtí. Drtivá většina postižených je starší 65 let. Dospělí jsou vystaveni většímu riziku chronických onemocnění a mají více přidružených nemocí, různý životní styl, různé pracovní podmínky. Bezpečnost očkování se hodnotí nejen při klinickém hodnocení nových očkovacích látek, ale také p o zavedení vakcíny na trh a v průběhu jejího běžného používání. Lékaři však vždy zohledňují celkový zdrav pacienta s ohledem na další onemocnění (degenerativní, onkologická, srdečně cévní apod.).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.