Kód pojišťovny

Ztráta vlasů

Ilustrační obrázek

Problém postupného ubývání mužských vlasů je černá můra mnoha mužů. Strach a panika z řídnutí vlasů může mít různou podobu. Od znepokojivých pohledů do zrcadla až po chorobný strach z pleší. Tento problém však vůbec není novodobý. Již staří Egypťané toužili nalézt lék na vypadávání vlasů, a tak si lebky promazávali tukem lvů, hrochů a krokodýlů. Dále popíjeli cibulový výluh. Ve starověkém Egyptě byla pleš hanebností pomstou bohů. Dokonce i Hippokrates vnímal obavy mužů ze ztráty vlasů jako velice závažný problém a z toho důvodu vyvinul řadu procedur a přípravků (např. směs křenu, kmínu, holubího trusu a kopřivy), což vypadalo zpočátku nadějně, ale trvalé výsledky se bohužel nedostavily. Dodnes hledají vědecké kapacity a farmaceutické koncerny preparát, který by dokázal udržet bujnou kštici. Bohužel není  doposud žádná zázračná metoda nalezena a ani v budoucnu nevypadá, že by tomu bylo jinak.

Krémy, vodičky a různé masti

Na trhu existuje tolik produktů, že musíme s trochou nadsázky konstatovat, že je podivné, že pleš ještě existuje. Jsou známy bioaktivní látky, které jsou schopny ovlivnit metabolismus vlasového folikulu. Známé jsou léčivé účinky kopřivy, lopuchu, břízy, avšak nejsou ještě propracovány správné systémy vhodné formy aplikace tak, aby tělo tyto účinné látky absorbovaly v plné míře tak, aby to mělo pro a organismus maximální efekt. Vnější aplikace v podobě mastiček, vodiček a krémů fungují pouze v případě, že se dostanou přes kožní bariéru tou takřka 98% chemikálií neprojde. Kůže má schopnost pár minut po důkladném umytí hlavy takřka okamžitě vybudovat ochrannou mazovou vrstvu, a to kvůli své vlastnosti ochrany.

Systém ledvin

Čínská medicína připisuje příčiny vypadávání vlasů a zhoršení stavu vlasů stavu ledvin. V případě, že dochází k dlouhodobému nebo přechodnému snížení kvality energie ledvin, může být následně zhoršená také kvalita vlasů.  Vlasy bývají hodně přesušené nebo naopak mají sklony se více mastit, těžko se upravují, jsou lámavé nebo naopak ve zvýšené míře vypadávají?

Co už je příliš?

Je zcela fyziologické, že zdravému člověku denně až 100 vlasů. Vlasy se totiž obnovují průběžně a každý vlas se nachází v jiné fázi růstu. Vývoj vlasu začíná tzv. růstovou fází, což trvá od 2 do 6 let, a to představuje také jeho průměrnou životnost. Dále následuje fáze zániku, která trvá do dvou týdnů, kdy dochází k uvolnění vlasu z cibulky a poté následuje fáze klidová, která trvá zhruba 2 až 4 měsíce. Po šedesátém roce věku dochází ke zkrácení růstové fáze a tím se také výměna vlasů urychluje.

Světloterapie

Je považována za pozitivní metodu ovlivňující vlasové folikuly, avšak podobně jako tomu je u nových forem hřebenů převratný terapeutický efekt se bohužel doposud nedostavil. Podle odborníků by bylo nutné, aby se na jeden čtvereční centimetr svítilo zhruba dvě hodiny, což však v praxi není vůbec reálné. Člověk, aby opravdu zaznamenal pozitivní účinek by proseděl u fototerapie celé hodiny.

Příčiny vypadávání vlasů

Vlasy vypadávají z různých příčin. Velkou svoji roli hraje genetika, stresové faktory životospráva a také celkový zdravotní stav jedince. Při nadměrných  stresových a zatěžujících situacích může dojít nejen k úplnému vypadávání vlasů, ale dokonce také i veškerého ochlupení včetně obočí a řas. Každý člověk vnímá stresové hodnoty zcela jinak.  Z velké části se jedná o nerovnováhu v rámci hormonálního hospodářství. Vlasům škodí také negativní vlivy vnějšího prostředí a koření alkohol.  Jestliže do této nerovnováhy dokážeme vstoupit pomoci nějaké chemické látky, např. medikamentem, může dojít ke zpomalení vypadávání vlasů. Po dlouhodobém užívání však mohou přijít negativní účinky v podobě erektilní dysfunkce nebo potíží s prostatou.

Transplantace  vlasů

Jedna z možností, která může natrvalo a dramaticky podpořit růst vlasů je jejich transplantace.  Operace představuje nebolestivý chirurgický zákrok, který následně nevyžaduje nějakou zvláštní péči. Pochopitelně i v tomto případě, je nutné individuální zvážení a posouzení, zda je vhodné tento zákrok provést. J je potřeba vzít v úvahu také věk, neboť u mladých jedinců lze jen těžko předpokládat, jak bude jejich vlasový růst nebo vypadáván vypadat za 20 let. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.