Kód pojišťovny

Dáte si kávičku?

Ilustrační obrázek

Celá řada lidí si nedokáže představit ráno bez svého šálku kávy, protože to pro ně představuje start do nového dne. Odborníci zkoumali rozdílné působení účinků kávy na muže a ženy.  Testování se provádělo před požitím a po požití kofeinové dávky, a to v časech 10,20 a 30 minut po vypití šálku v rozmezích mezi 11. a 13 hodinou.  Následné testy pak proběhly v čase odpolední přestávky mezi 16. a 18. hodinou z důvodu zjištění případného špatného vlivu doby provádění testu a možného omylu v interpretaci získaných výsledků. Zkoumané osoby uvedly zlepšení svého soustředění, a to i v případě, že pily bezkofeinový mok. Maximální koncentrace kofeinu v krvi se objevovala až po 45 minutách od doby napití kávy.

Působení účinků kávy

Trvání účinků kofeinu se pohybovalo mezi dvěma až třemi hodinami, což se odvíjí dle individuálních zvláštností každého jednotlivce a také na rychlosti metabolických pochodů v organismu, které se v průběhu života velmi mění.  Bylo také zjištěno, že konzumace cukru a kofeinu před namáhavým výkonem nebo během něj má prokazatelně pozitivní efekt na výsledek závodníkova úsilí. Mechanismus, jakým kofein přispívá k obnovení glykogenu ve vyčerpaných svalech, není doposud zcela znám.

Mýty o kávě

Existuje velké množství mýtů o účincích kávy a mnozí lidé mají strach, že jim káva může dokonce uškodit. Odborné studie uvádějí, že v kávě je skoro 200 látek, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka. Poměrně velkou část tvoří polyfenoly, což jsou látky patřící do skupiny antioxidantů. Nejznámější látkou je kofein, který má silné povzbudivé účinky.

Nežádoucí účinky

Při nadměrném pití kávy dochází k obtížnějšímu vstřebávání minerálů a vitaminů (zejména vitaminu B a železa), zvýšení krevního tlaku, dehydrataci a vyšší hladině cholesterolu. Nic se tedy nemá přehánět a pokud patříme mezi milovníky tohoto lahodného nápoje, měli bychom při pití kávy doplnit tekutiny a udržet množství šálků v rozumné míře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.