Kód pojišťovny

Problémy s močovým měchýřem

Ilustrační obrázek

Močový měchýř je dutý, svalnatý orgán, který se nachází v dolní části pánevní dutiny v oblasti mezi stydkými kostmi a konečníkem. Má jehlanovitý tvar a připodobňuje pyramidu, která je otočená špicí dolů. Na její základnu, která směřuje vzhůru, naléhají kličky tenkého střeva, u žen děloha. Při procesu močení hraje močový měchýř spolu se svaly pánevního dna podstatnou úlohu.

Kapacita močového měchýře

 V močovém měchýři se nahromadí zhruba 500 ml moči (u mužů je to o něco více) a zhruba 300 ml zvyšuje tlak v močovém měchýři. Celková zpětná vazba autonomních nervových impulzů následně stimuluje vědomé vyprázdnění močového měchýře.  Svěrací svaly se přitom kontrolovaně uvolní a moč se vylučuje skrz močovou trubici. U žen je močová trubice krátká, měří cca 2,5 cm.

Cystitida

Cystitida je zánět močového měchýře, který se častěji vyskytuje u žen, jelikož jejich krátká močová trubice poskytuje menší ochranu proti vstupu bakterií. Důvodem vzniku zánětu může být střevní bakterie, která vstupuje do močového měchýře přímo z konečníku.  Mezi další zdroje zánětů patří záněty rodidel nebo infekce sousedících orgánů, například ledvin.  Mohou se také objevit při pohlavním styku nebo po porodu, při poškození močové trubice chirurgickým výkonem v blízkém okolí a při oslabené imunitě. 

Močové kameny

Močové kameny, které jsou příliš velké na to, aby prošly močovou trubicí, ji mohou ucpat a bránit volnému vyprazdňováni moči .Jedná se o akutní příhodu s kolikovitými bolestmi, která vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.  Malé kaménky močovou trubicí projdou, velké bývá potřeba odstranit pomocí chirurgického výkonu.

Nádory

V močovém měchýři může dojít ke vzniku nádorů, které jsou ve většině případů nezhoubné.  Za každých okolností si však zasluhují bedlivé lékařské kontroly, protože některé z nich se mohou během doby změnit na zhoubné. Mezi hlavní příznak nádoru močového měchýře patří náhle objevená krvavá moč bez průvodních bolestí.

Zúžení močové trubice

Pokles denního objemu vymočené tekutiny může být způsoben zúžením neboli strikturou močové trubice, zánětem v močových cestách, sníženým příjmem tekutin nebo větším pocením, například v teplém počasí.  Pokud je příčinou uzávěr močové trubice, močový měchýř se roztahuje a k nápravě je nezbytný chirurgický výkon.

Jiné potíže

Jakékoli potíže při močení, změny barvy moči (krev nebo hnis v moči)je potřeba pokládat za příznak onemocnění močového měchýře samotného nebo celkové nemoci. Je nutné vyhledat co nejdříve lékařskou pomoc.

Problémy s ovládáním močového měchýře

Některé případy pomočování jsou zapříčiněny vrozenými vadami močového měchýře nebo močové trubice. Poruch vývoje vývodných močových cest je  celá řada  a jejich závažnost  může dosahovat různého stupně.  Neschopnost řídit vyprazdňování močového měchýře (tzv. mikční reflex) bývá zpravidla důsledkem ztráty koordinace v nervovém systému vyvolané úrazem nebo onemocněním. Měchýř bývá nutné vyprazdňovat pomocné cévky, v některých případech lze měchýř vytrénovat, aby se v určitých intervalech vyprazdňoval.

Inkontinence moči

Jedná se o neschopnost kontrolovat odchod moči a stolice. Z různých příčin se ztrácí schopnost zadržet moč a vyloučit ji teprve tehdy, když člověk chce. Příčiny mohou být různorodé: oslabení svalstva pánevního dna, důsledek hormonálních změn, následek operačních výkonů, recidivující infekce močových cest, vrozená slabost pojivové tkáně nebo psychické potíže.

Zátěžová inkontinence

Zátěžová neboli stresová inkontinence vzniká při náhlém zvýšení tlaku v dutině břišní (při smíchu, zvedání břemene, při kašli). V takovém případě nejsou schopny svaly pánevního dna odolat tlaku a hovoříme o slabých svalech pánevního dna nebo svěračů močového měchýře.  K této situaci dochází např. v důsledku těhotenství, kdy jsou tyto svaly přepínány a tím dochází ke snížení svěrací schopnosti. V období klimakteria dochází k oslabení pojivové tkáně, což může také vést k poklesu orgánů. Vlivem nedostatku estrogenu je ztíženo uzavírání močového měchýře.

Urgentní inkontinence

V důsledku urgentní inkontinence nervy močového měchýře reagují zcela neadekvátně, proto je také nazývána jako dráždivý močový měchýř. Vnitřní stěna močového měchýře dává nesprávný signál, že je močový měchýř plný. Následkem toho dochází k prudkému nucení na močení, avšak množství moče je poměrně malé. V případě, že není toaleta v dohledu, dochází k samovolnému úniku moči. Postižené osoby si někdy stěžují na bolesti v oblasti břicha, nočnímu nucení na močení nebo na bolesti při močení. Chlad a vlhko může tyto potíže ještě více provokovat. Na těchto potížích se podílí stresové faktory, hormonální změny v pubertě nebo dlouhodobé psychické potíže.

Léčebná opatření

S ohledem na možné organické příčiny (např. snížení dělohy) nebo vyloučení infektů močových cest je podstatné vyšetření odborného lékaře. V rámci léčby potíží s inkontinencí se doporučují následující opatření: cvičení pánevního svalstva, provádění relaxačních a dýchacích cvičení, úprava životního stylu -pitný režim.

Cvičení pánevního svalstva

Odborníci uvádějí, že při pravidelně prováděném cvičení pánevního svalstva lze dosáhnout velice dobrých výsledků. Důležité je také vložit cvičení pánevního dna do svého běžného života (chůze po schodech, správné držení těla při sezení i chůzi).

Jezte dýňová semínka

Organismus pro své kvalitní fungování potřebuje také dostatek důležitých látek.  Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitaminu E, hořčíku, železa zinku a selenu. Selen působí zejména pro ochranu buněk močového měchýře a prostaty před škodlivými látkami.

Stav pánevního dna

Svaly pánevního dna, zejména jeho špatný stav bývá také kromě inkontinence  častou příčinou bolestí zad, menstruačních bolestí, potíží v sexuální oblasti nebo neschopností otěhotnět, u mužů pak problémy s erekcí. Stav pánevního dna je také ovlivněn nadváhou nebo nošením vysokých podpatků. Jako každý sval lidského těla lze také pánevní dno ovlivnit a posílit pomocí cvičení.

Jak cvičit pánevní dno?

Cvičit pánevní dno se doporučuje jednu až dvě minuty každé dvě hodiny. Pozitivní je, že jakmile svaly pánevního dna „ožijí“ začnou tyto svaly již pracovat samy. Posilovat můžeme takřka kdykoli a kdekoli (ve frontě, na zastávce, při chůzi apod.). Ke zlepšení svalstva pánevního dna dochází zpravidla po dvou až třech týdnech cvičení, po dvou až třech měsících se dá hovořit o znovu zapojení pánevních svalů.

Zdroj emocí

Pánevní dno neslouží pouze jako svalstvo k udržení moči, jak si mnohé ženy zcela mylně myslí, ale je podstatnou oblastí ženského těla. Jsou v něm uloženy naše stresy, porody, strachy, sexuální zážitky, obavy z operačních zákroků apod. Samozřejmě jsou zde také uloženy příjemnosti spojené s ženstvím (vitalita, vášeň, sebevědomí.

Vědomé soustředění

K vědomému soustředění dochází, když se zcela vědomě zahledíme na svoji mysl. Běžně jsme vystaveni mnoha vjemům a myšlenkám, a tak žijeme ve zmatku a chaosu z nedokončených myšlenek, střídavých emocí a nálad. Jedná se o to zaměřit se na svá bolestivá emoční témata, která nám znepříjemňují život. Mezi základní emoční problémy, které nejčastěji řešíme patří strach z opuštěnosti, nedůvěra, nízké sebevědomí sociální vyloučení, neustálé podvolování druhým a různá další omezení, z nichž mnohá si také výrazným dílem děláme sami. Vědomá meditace nás učí všechna uvedená témata zpracovávat a nahlížet na ně zcela způsobem, než strachem a obavami. Vést šťastný a spokojený život je jistě přáním každého člověka.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.