Kód pojišťovny

Rozbor vlasů

Ilustrační obrázek

Rozbor vlasů umožňuje přesné vyhodnocení množství minerálních látek v organismu, a to jak látek pro tělo jedovatých, tak látek nepostradatelných, i látek, které jsou potřebné v malém množství, ve větším množství však působí toxicky. Včasné odhalení jedovatých látek, jako je rtuť, olovo, kadmium, hliník umožňuje identifikovat a léčit otravu předtím, než dojde k vnějšímu projevu jejích symptomů. Zjištění hladiny látek, jako je vápník, pak umožňuje identifikovat a léčit celou řadu nedostatků ve výživě ještě předtím, než dojde k vážným zdravotním potížím. Analýza vlasů je na rozdíl od krve biologicky stabilní a odráží dispozice dané genetickým typem, vlivy životního prostředí a také individuálního životního stylu.

Kvalita vlasů

Kvalita našich vlasů patří k velmi častým problémům, který trápí jak ženy, tak i muže. Vlasy jsou naší ozdobou a v případě potížích s nimi máme často tendence podlehnout reklamě, střídáme různé kosmetické přípravky a věříme v jejich účinek. Kvalita vlasů, jejich hustota a barva jsou do jisté míry ovlivněny genetikou a z toho je také potřeba vycházet. Abychom měli vlasy pěkné a pěstěné, musíme se o ně starat. Kvalita vlasů je odrazem celkového zdraví našeho těla. Naše tělo ovlivňujeme tím, co jíme, dýcháme, kde se a jakým způsobem se pohybujeme a jakým způsobem prožíváme náš život.

Množství a zdraví vlasů

Každý člověk má jinou kvalitu i barvu vlasů. Množství vlasů se pohybuje okolo  80 až 150 tisíc vlasů. Jejich kvalita souvisí také se zdravím a vzhledem nehtů, ale jsou i výjimky. Za nejkvalitnější jsou považovány vlasy bělochů, samozřejmě pokud nejsou poškozeny. Zdravý vlas je na povrchu hladký – jeho kůru tvoří rohovité šupinky naskládané přes sebe. Vlas by se měl lesknout a nenabíjet se statickou elektřinou a měl by se snadno rozčesávat. Vlasy, které jsou narušené jsou nepružné, snadno se lámou a mají drsný povrch.

Skladba vlasu

Vlas podobně jako chlup je tvořen ze dvou částí – stvolu a kořenu. Nejhlubší část kořene se nazývá vlasová cibulka, která je obalena vlasovými pochvami. Kořen s vlasovými pochvami se nazývá folikul. Součástí folikulu jsou mazové a potní žlázy a také cévní zásobení. Vlasový stvol je složen z šupinaté vrstvy neboli kutikuly, kůry vlasů (kortex) a vlasové dřeně (medully). Vlas obsahuje uhlík, vodík, kyslík, dusík, železo, mě´d, zinek jód, aminokyseliny, lipidy a také vodu.

Šedivění vlasů

Proces šedivění vlasů je zcela individuální a u většiny lidí se první šedivé vlasy objevují okolo třiceti let. Mechanismus tohoto procesu pravděpodobněsouvisí se zánikem melanocytů, které jsou ukryty ve vlasových koříncích, které vlasy zásobují pigmentem. S přibývajícím věkem dochází k úbytku těchto buněk na povrchu kůže, a proto se starší lidé také daleko hůře opalují. Někdy bývá za příčinou vzniku šedivění vlasů považován vznik drobných vzduchových bublinek, které se do vlasů jakoby ukládají. Ženy však chtějí vypadat mladě, a proto si barví vlasy, ale v posledních letech vidíme tyto trendy také u mužů.

Běžná obnova vlasů

Za den zdravému člověku vypadne 50 až 100 vlasů a k obnovování vlasů dochází průběžně a každý vlas se nachází v jiné růstové fázi. Vývoj vlasu začíná tzv. růstovou fází (2 až 6 let), která v podstatě představuje jeho průměrnou životnost.  Poté následuje fáze zániku (1 až 2 týdny), kdy se vlas z cibulky uvolní a posléze se uvolní ve fázi klidové (2 až 4 měsíce). Po šedesátém roce věku se dochází ke zkrácení fáze růstu, takže se výměna vlasů urychluje. Ve většině případů dochází k zvýšenému padání vlasů vlivem stresu. U žen může být příčinou vypadávání vlasů těhotenství, kojení a období po něm kvůli působení hormonů. Největší množství vlasů mají světlovlasí lidé, nejméně pak lidé zrzaví. Počet vlasových váčků, jejich počet a druh je dán již od narození. Za fyziologických podmínek vypadne člověku denně mezi sedmdesáti až stoo vlasy a každý den vlas povyroste v průměru o necelou půlku milimetru.

Vypadání vlasů

Vypadávání vlasů bývá často vyvoláno zcela odlišnými příčinami. Mezi nejčastěji se vyskytující typ vypadávání vlasů patří kruhovité, které postupuje směrem zevnitř ven. V některých případech vede k velké pleši, někdy dokonce k holohlavosti. Vypadávání vlasů se objevuje také v důsledku příliš mastné, šupinaté nebo příliš suché pokožky. Vlasy mohou také více padat bez změny kůže např. v důsledku infekčních a horečnatých onemocnění nebo při onemocnění štítné žlázy, při otravách apod.

Androgenní alopecie

Jedná se o specifické prořídnutí vlasů nad čelem, které bývá u žen v přechodu zapříčiněno náhlou převahou mužských pohlavních hormonů. V takovém případě se doporučuje návštěva lékaře – dermatologa, který předepisuje speciální léčbu.  V nutném případě se také provádí jaterní testy, vyšetření štítné žlázy a stopových látek v organismu.

Lupy

Lupy jsou bílé šupinky, které se olupují z vlasové pokožky a jsou způsobeny kvasinkami. Mohou také signalizovat špatnou funkci jater a žlučníku. Z těchto důvodů se kromě péče o pokožku také doporučuje užívat jaterní čaj. Výskyt lupů se navyšuje zejména při větším odmaštění pokožky hlavy, což většinou způsobují nevhodné vlasové přípravky, šampony a následné foukání vlasů horkým fénem. Vlasová pokožka se pak stává podrážděnou, vzniká porucha mazotoku a zvyšuje se výskyt kvasinek. V těžkých případech dochází k zčervenání pokožky na hlavě, ale také v oblasti obočí, u nosu na hrudní kosti nebo na zádech. Lupy mívají zejména lidé s mastnějším typem pokožky. Ke zvýšené tvorbě lupů může vést nedostatek živin, například vitaminů skupiny B, esenciálních mastných kyselin a selenu. Vlasům také škodí nevhodná konzumace cukru a nesprávné vstřebávání uhlohydrátů.

Mastné vlasy

Zásobárnou tuku pro vlasy jsou mazové žlázy, které je udržují hebké. Přispívají tím k jejich ochraně proti vodě a nepříznivým vlivům.  Mastné vlasy jsou neestetické a těžce se upravují. Někteří lidé si mastné vlasy myjí denně, ale ve výsledku dosáhnou pravého opaku. Časté mytí vlasů vyžaduje speciální šampony, které jsou neagresivní.

Barvení vlasů

Ženy si barvily vlasy již v antickém Římě za pomocí přírodních látek. Od roku 1900 přišel první vynález chemické barvy, jež využívala účinků peroxidu a amoniaku. Současné trendy směřují však spíše k přírodním barvám. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.