Kód pojišťovny

Změna ve jménu lásky neexistuje

Ilustrační obrázek

Pokud vás na partnerovi něco štve, vysvětlete, proč chcete, aby něco přestal dělat nebo se choval jinak. Mluvte o svých pocitech. Možná vám při rozhovoru dojde, že jste ve vztahu nespokojená z úplně jiného, hlubšího důvodu. Například se vztekáte, že po sobě přítel neuklízí, ale ve skutečnosti jste vůči němu podrážděná hlavně proto, že s vámi tráví málo času. Jakmile vám skrytá příčina vaší nespokojenosti dojde, partnerovi to okamžitě povězte.
Také vám něčím přítel brnká na nervy? Sdělte mu, co vám vadí, a to i když to povede ke konfliktu. Vymezujete si tím totiž hranice. Ty by se měly vyznačit co nejdřív po seznámení, abyste oba věděli, na čem jste. Poměrně často se stává, že dva lidé spolu žijí, někdy dlouhá léta, a vlastně nevědí, co partner ve vztahu od nich očekává. Jako by předpokládali, že pokud je druhý má rád, automaticky vycítí, co je potřeba udělat a jak se má chovat. Pak se cítí často zklamáni, ignorováni, nepochopeni. Lásce pravdomluvností neuškodíte, právě naopak. Když vše přecházíte mlčky, začne ve vás hlodat pocit křivdy.

Pozor, jestli se ve vztahu stále ohlížíte přes rameno a hledáte ujištění, že jednáte správně, bráníte, aby se projevilo vaše skutečné já. Kam může směřovat pouto, v němž nejste sama sebou? Žena si časem začne připadat využitá, má pocit, že se muži obětovala. Partner po nějaké době takovou ženu začne vnímat jako nezajímavou, bez vlastní osobnosti, a ze vztahu odchází. Vždy uvažujte nezávisle. Žena poskytující muži přespříliš mu beze slov říká, že v něj věří více než v sebe. To je pro muže příznak slabosti, ne vstřícnosti.

Vztah je o potkávání a poznávání dvou individualit a rozdílnost dodává inspiraci. O problému byste měli hodně mluvit, než objevíte kompromis přijatelný pro oba. Jestli vám vadí nějaká „provozní“ maličkost, jistě najdete řešení. Pokud vás ovšem vytáčí nějaký partnerův osobnostní rys nebo jeho životní styl, nemůžete čekat, že se muž jenom z lásky k vám stane někým úplně novým. Vztah, ve kterém se jeden z partnerů plně přizpůsobuje druhému, je spíše hra, kde nejsme upřímní a necítíme se svobodní a přijatí. Navíc je pravděpodobné, že v době, kdy jste partnera poznala, byl úplně stejný. Tak proč vám teď najednou nějaká jeho vlastnost vadí tolik, že s ní nedokážete žít?  Je důležité uvědomit si, že nikoho změnit nemůžeme, i když třeba máme pocit, že pro něj chceme jen to nejlepší. Posláním partnera není naplňovat naše představy. Proto je nejlepší ho jen upozornit, co vám vadí. Bez výčitek a obviňování. V případě ultimáta vás bude čekat jen negativní odezva. Přítel vám možná bude chtít vyhovět ze strachu, aby vás neztratil, ale bude v něm narůstat vztek. Může vás začít kritizovat nebo ignorovat, projevovat nechuť a zklamání z toho, že pro vás není dostačující. A někdy to dojde ještě dál… Narůstá zlost jak na partnera, tak na sebe samého, a celá situace může vyústit psychosomatickými problémy. Někdo pak hledá únik v podobě mileneckého vztahu, jiní se schovávají do pracovního vytížení a volnočasových aktivit nebo utíkají k alkoholu.

Uznal své chyby a nedodržel slib, že je napraví? Neznamená to skutečnost, že vás nemiluje. Možná by se i chtěl chovat podle vašich představ, jenže toho není schopen. Zamyslete se proto nad svými nároky, jsou vůbec splnitelné?
Často se stává, že nám partner zrcadlí stránku, kterou bychom měli silněji prožívat a projevovat, ale bojíme se. A proto nám právě tohle vadí u druhého. Navést vás může i otázka, jestli jste sama s něčím aktuálně v životě nespokojená. Vlastní nespokojenost vás totiž může dráždit, ale rychlejší a pohodlnější je měnit okolí – tedy partnera. Napište si na papír vlastnosti, které na partnerovi oceňujete, a poznačte i ty, které vás „ničí“. Převažuje druhá skupina? Pak se nabízí otázka, proč s takovým mužem dále zůstáváte a snažíte se bojovat s jeho přirozeností, když s ním nejste šťastná. Jestliže má partner negativních vlastností jen pár, u každé z nich se zeptejte, jestli s ní dokážete žít. Mnohem důležitější jsou ale pozitivní vlastnosti. Možná jste je doteď vnímala jako samozřejmost, jenže ne každý člověk je má. A právě kvůli nim jste si svého partnera vybrala.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.