Kód pojišťovny

Onemocnění dutiny ústní

Ilustrační obrázek

Zvýšená tvorba zubního kazu, onemocnění parodontu patří mezi nejčastější potíže dutiny ústní. Povrch zubů a dásní je pořád pod vlivem velkého množství mikroorganismů. Jednotlivé mikroorganismy lze sledovat pod mikroskopickým pozorováním, ale některé také pouhým okem. Zubní mikrobiální povlak vzniká tím, že jednotlivé mikroorganismy osidlují zubní povrch, korunky nebo protézy a dochází k jejich rychlému pomnožování. K rychlému a neustálému pomnožování mikroorganismů je však nezbytný dostatečný zdroj živin a chemické energii.

Příčiny zubního kazu, zánětu dásní a parodontu

Zubní kaz vzniká demineralizací apatitu v povrchových vrstvách skloviny organickými kyselinami. Ty vznikají mikrobiálním štěpením glukózy, která se do ústní dutiny dostala buď jako sacharidová součást potravy nebo tvoří složku slin. Odvápnění minerální složky skloviny je následováno poškozením její organické  ásti také za účasti ústních mikroorganismů. Zubní kaz je porušen rovnováhy mezi reminelizačním a demineralizačním procesem.

Zubní krčky

Ústní mikroorganismy a jejich produkty ovlivňují kromě tvrdých zubních tkání i dásně v nejbližším okolí zubních krčků. V těchto místech je také kontakt zubního mikrobiálního povlaku s povrchem dásně nejintimnější. Dochází zde k pronikání antigenů do hlubších vrstev dásní a tím k aktivaci faktorů imunitní odpovědi, které vedou k projevům zánětu. Jestliže není včas odstraněna příčina zánětu, dochází k rozvoji chronického zánětu, která může skončit ztrátou zubu.

Zubní kámen

Dalším důležitým faktorem pro vznik onemocnění parodontu je zubní kámen., který vzniká mineralizací vrstvy mikroorganismů, pevně ulpívajících na povrchu zubů v místě zubních krčků. K mineralizaci jsou využívány vápenaté sloučeniny ze slin, a proto zubní kmen nejčastěji a nejrychleji vzniká v blízkosti vývodu slinných žláz. (na ploškách dolních řezáků přivrácených k jazyku a na tvářových ploškách horních prvních stoliček. Zubní kámen dráždí dásně a představuje výhodný terén pro vznik mikroorganismů.

Dentální hygientistky

V současné době je možno využívat služeb detálních hygientistek, které pracují v celé řadě stomatologických ordinací. Dentální hygienistky jsou vyškolené ve vzdělávání pacientů pro správné provádění ústní hygieny a domácí péčí o chrup a v odstraňování zubního kamene a jiných škodlivin v ústí dutině.

Zásady účinné prevence o dutinu ústní

  •         Navštěvujte pravidelně svého zubního lékaře a uvědomte si, že zubnímu kazu a zánětům dásní a závěsného aparátu zubů můžeme předejít vědomým chováním v rámci své péče, která spočívá v účinném čištění chrupu a správné výživě.
  •         Naučte se včas rozpoznávat viditelné změny na chrupu a ty následně konzultujte se svým zubním lékařem.
  •         Hledejte sami nové informace a buďte v rámci svého zdraví aktivní.
  •         Dentální pomůcky a režim ústní hygieny upravte podle doporučení zubního lékaře.
  •         Nezapomeňte, že zanedbaný chrup může být příčinou komplikací celkových onemocnění nebo poruch a veďte k pravidelné péči o dutinu ústní i své děti.

Zuby moudrosti

Nesprávným růstem a častými záněty způsobují zuby moudrosti velké problémy. Jejich význam pro správné rozmělnění potravy je minimální, navíc znesnadňují čištění sousedních zubů. Při komplexním vyšetření by měl lékař posoudit, v jaké jsou poloze, zda mají dostatek místa, jak hluboko jsou uložené, zda vůbec dojde k jejich prořezání a jaká je pravděpodobnost, že se vak kolem zubu zanítí. Jestliže zubní lékař vidí, že nemá dostatek místa nebo je umístěný atypicky, doporučuje většinou zubní lékař jeho vytržení.

Protetická stomatologie

Nahrazuje ztracené tvrdé zubní tkáně, celé zuby nebo jejich skupiny. Náhrady mohou být buď pevné (kovové, keramické, pryskyřičné, ve formě korunky, můstku nebo fazety, která se lepí na zub), nebo snímatelné. Ty bývají nejčastěji z pryskyřic, kovových slitin nebo polyamidů. Vždy záleží na věku pacienta a na rozsahu nervu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.