Kód pojišťovny

Cesta k dítěti není vždy snadná

Ilustrační obrázek

Podle odborníků má problémy s otěhotněním každý šestý pár. Je hodně faktorů, které k tomu přispívají – s mnoha z nich není možné jen tak snadno něco udělat; především s věkem, který je u dnešních matek sále vyšší. Všichni dobře víme, že optimální věk pro první těhotenství je kolem pětadvaceti let, ale kolika ženám se to podaří?

Věk prvorodiček se stále zvyšuje – běžně se třicetileté ženy stávají prvorodičkami. A to může být jedním z rizikových faktorů, proč se téměř polovině párů nedaří počít dítě.

Zákeřný věk

Do třiceti by žena, která chce mít rodinu, měla porodit alespoň jedno dítě. Po třicátém roce se plodnost snižuje, klesá počet menstruačních cyklů, při nichž dochází k ovulaci, u žen se stále častěji objevují nejrůznější zdravotní obtíže: myomy, změny děložní sliznice.
Limitovaný je i počet vajíček. Dívka se rodí s přesně daným počtem vajíček, která se v průběhu života uvolní. Je to samozřejmě individuální, ale v průměru se uvádí 300 až 400 tisíc vajíček, z nichž podle britských vědců žena vypotřebuje 90 procent do věku kolem třicítky a ve čtyřiceti jí zbývají jen asi tři procenta životaschopných vajíček. Pokud se rozhodnete otěhotnět později, i u nás existuje možnost zmrazení vlastních oocytů. Řada klinik tuto možnost nabízí, informujte se na klinikách asistované reprodukce, kde budou vaše vajíčka uložena a připravena k využití, až se pro mateřství rozhodnete. Ale šance na otěhotnění po rozmrazení vajíčka je pouhých deset procent. Nadějnější je zmrazení pětidenního embrya, tzv. blastocysty, avšak k rozmrazení je třeba souhlasu páru, takže pokud se s partnerem do té doby rozejdete, nemáte na dítě šanci.

Nešťastná bilance

V Česku je v současnosti až 25 procent párů neplodných, což znamená, že ani po roce pravidelných nechráněných styků nedokážou spontánně počít potomka. Za neplodnost páru je ve 40 %  zodpovědný muž, ve 40 % žena a ve 20 % párů je neplodnost kombinací  faktorů obou partnerů. Za posledních dvacet pět let se počet kvalitních životaschopných spermií u mužů snížil o víc než 60 %. Z původního množství 40 milionů spermií v roce 1990 mají dnes muži méně než 15 milionů. Příčinami jsou civilizační faktory (životní styl, prostředí, stres, kouření nebo nemoci v dětství). Řešením bývá v mnoha případech umělé oplodnění a léčba neplodnosti, kdy lékaři dokážou pomoci až 95 % párů. V Česku se díky asistované reprodukci rodí ročně asi 4 % dětí (kolem 5 000). Výhled do budoucna je takový, že za 15-20 let může být až polovina všech narozených dětí počata umělou cestou.

Problém je často „v hlavě“

I když je to těžké, podle zkušeností žen je právě překonání myšlenkové fixace na početí dítěte tím, co jim pomohlo otěhotnět. Stres z neustálého snažení, milování se na povel, protože probíhají plodné dny… Vše se točí okolo zplození potomka a to otěhotnění opravdu nepomáhá. Ale i stres ze zaměstnání, vyčerpání a nedostatek spánku oslabí tělo, které pak není na těhotenství připravené. Pokud chcete mít dítě, měla byste se připravovat alespoň tři měsíce předem: žít klidněji, cvičit, jíst vyváženou stravu, pročistit organismus. Dodržujte pitný režim (kromě čisté pramenité vody se doporučují šťávy z červené řepy, okurky, cukety, odvary z kopřivy, jitrocele, lípy, ostružiníku, jahodníku), jezte co nejvíce klíčků, luštěniny, mořské řasy a léčivé houby, nezapomínejte na kyselinu listovou a další doplňky stravy, aby bylo tělo odolnější, pročištěné a připravené na zátěž těhotenství. Někdy se „blok“ uvolní po adopci a k osvojenému dítěti záhy přibude vlastní, někdy se mateřská umanutost odbourá pořízením domácího mazlíčka, jindy stačí jen změnit práci nebo plánovat svatbu, takže žena nemá kapacitu zaobírat se pořád sebou.

Pokud se žena nemůže zbavit myšlenek na dítě, je naštvaná na všechny těhotné, přerušuje styky s kamarádkami, protože nesnese konverzaci o dětech a pohled na ně, měla by zvážit návštěvu psychoterapeuta.
Tělo při stresu navíc vyplavuje ve zvýšené míře stresové hormony, zvyšuje se krevní tlak, srdeční tep, přetěžují se obranné síly organismu, tím klesá imunita a tělo je náchylnější k nemocem. Dochází i k iontové nerovnováze, celkově tedy k neurochemickým změnám, které při dlouhodobé zátěži mohou ovlivnit uvolňování hormonů potřebných k dozrávání a uvolňování vajíčka při ovulaci. Při stresu a zátěži se zhoršuje kvalita spánku, což vede k ještě větší únavě, a jsme v začarovaném kruhu, jenž otěhotnění, ale i donošení zdravého dítěte rozhodně neprospívá. U mužů stres způsobuje zhoršení kvality spermií.

Pokud chce mít žena své plodné dny pod kontrolou, může si je zjistit pomocí ovulačních testů. Na druhou stranu: mít sex podle kalendáře jen v plodných dnech rozhodně rozumné není. Může to přispět ke stresu a zklamání z toho, že to v daný měsíc zase nevyšlo.

Životní styl

Znečistěné prostředí, nejrůznější chemikálie a těžké kovy (rtuť, kadmium, mangan, olovo, chrom), radiace, ale i kouření (pasivní je téměř stejně škodlivé, proto požádejte partnera, aby přestal ve společném bytě kouřit, nebo aby nejlépe s kouřením přestal úplně, protože tabák ovlivňuje kvalitu spermií), pití alkoholu, užívání drog, to vše má vliv na celkovou odolnost organismu, tedy i schopnost počít a donosit zdravé dítě. Když přidáte nedostatek spánku, oslabenou imunitu po dlouhé zimě nebo zvýšenou nemocnost, není divu, že tělo odmítá další zátěž v podobě těhotenství a žena může i potratit, což nebývá v prvním trimestru nijak výjimečné.

Máte-li chronické onemocnění (vysoký tlak, problémy se štítnou žlázou), proberte s ošetřujícím lékařem snahu o otěhotnění. Může upravit medikaci tak, aby co nejméně ovlivňovala  možnost početí, případně aby vám nehrozily problémy kolem těhotenství.

Zvyšuje se procento žen, u nichž početí brání nesprávně řízená imunita organismu. Hlen z děložního hrdla nekompromisně ničí partnerovy spermie jako cizorodou látku a brání se jejich proniknutí do těla. Bez léčby tak nemůže dojít k otěhotnění přirozenou cestou. Naštěstí léčba spolu s několikaměsíčním vysazením nechráněného styku bývá úspěšná. Protilátky proti spermiím však může vytvářet sám muž, někdy z důvodu infekcí, úrazu, zánětu varlat, jindy je příčina neznámá stejně jako neschopnost počít u žen. Protilátky se navážou na hlavičky spermií a zabraňují tak splynutí s vajíčkem. Poruchu odhalí pouze speciální test, spermie totiž vypadají na pohled zdravě. Léčba  v těchto případech směřuje k IVF nebo inseminaci.

Nemoci a těhotenství

Pokud žena dlouhodobě užívá léky, rozhodně je při snaze otěhotnět nesmí vysazovat samovolně, ale měla by se poradit s gynekologem a se specialistou, u něhož je dlouhodobě v péči. Řada léků se s těhotenstvím „snáší“, některé lze vyměnit za šetrnější variantu. V každém případě je dobré podstoupit genetické vyšetření, kdy máte v rodině závažné onemocnění třeba duševního charakteru. K tomu slouží speciální genetické poradny, kam vás objedná i s partnerem gynekolog. Připravte se na to, že vaše těhotenství  ve spojení s některou chronickou nemocí bude zcela jistě rizikové, takže ho strávíte doma a s větším množstvím kontrol. Například při cukrovce – hormony fungující v těhotenství ji mohou zhoršit a cukrovka způsobuje obecně větší růst dítěte, dýchací a srdeční potíže a u těhotné ženy někdy až preeklampsii, tedy stav, který vede k okamžitému ukončení těhotenství a ženu přímo ohrožuje na životě. Budoucí maminky závislé na inzulinu by proto měly být sledovány už před početím, v průběhu těhotenství se pravidelně kontroluje hladina cukru v krvi a tyto ženy bývají v průběhu gravidity i hospitalizovány.

Zrádné kilogramy

Hmotnost je faktor, který velké množství žen naprosto podceňuje. Přitom se říká, že každý kilogram navíc je při otěhotnění problém. I proto by včasná úprava jídelníčku a stravovacích návyků měla být samozřejmostí ještě dříve, než žena začne plánovat těhotenství. Proč obezita při snaze o otěhotnění vadí? Estrogeny se za určitých podmínek tvoří v tukové tkáni. Tuky navíc obsahují ještě enzym aromatázu, ten přeměňuje mužské pohlavní hormony androgeny na ženské estrogeny. Z toho důvodu má obézní žena v těle zvýšené množství estrogenů a dochází k poruše cyklu a nepravidelné ovulaci.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.