Kód pojišťovny

I vlasy stárnou

Ilustrační obrázek

Vlasy stárnou stejně jako kůže na celém našem těle. Rozeznáváme pět příznaků jejich stárnutí: změna textury, nižší hustota, zvrásněný povrch vlasu, zvýšená suchost, lámavost. Ve vlasové pokožce se zpomaluje buněčná obnova, mikrocirkulace, klesá tvorba kožního mazu, který vlasové kořínky posiluje. Výsledkem je, že se vlasy stávají křehčími, snadno se lámou a ztrácejí lesk. První změny jsou viditelné už po třicítce a stav se dále zhoršuje s přibývajícími roky. Okolo 50 let věku dochází k částečně nebo úplné ztrátě melaninu, takže se objevují šediny. Spolu s hormonálními změnami vlasů ubývá a zhoršuje se jejich kvalita.

Každý člověk má na hlavě průměrně 100 tisíc vlasů, někteří až 150 tisíc. Zcela neprávem jsou miminka zobrazována jako plešatá – průměrná hustota vlasových váčků na hlavě kojence je  500-700 na cm2, při zvětšování hlavy hustota váčků klesá na 250-350 na cm2. Tloušťka vlasů bývá od 42 do 95 mikrometrů a je různá podle umístění vlasu. Nejsilnější bývají vlasy v týlní krajině. Světlejší vlasy bývají jemnější a hustší než tmavé. Váha vlasů člověka kolísá od několika gramů až asi do 300 gramů – to se týká žen s vlasy dlouhými až 1,5 metru.

Vlasový váček obsahuje kromě úponu drobného svalu a mazové žlázy ještě vlasovou cibulku. Ta produkuje vlas po určitý počet let, poté je růst vlasu ukončen a cibulka zaniká. S dalším růstovým cyklem se opět formuje a začíná produkovat další vlas. Každý vlas roste dva roky až sedm let, u některých dlouhovlasých žen i déle. Denně vlas přirůstá asi o 0,2-0,3 mm, a to o 25 % více na jaře a v létě než na podzim a v zimě. Má-li vlas narůst do délky 1,5 metru, potřebuje k tomu 10-12 let.

Viditelné stárnutí

Množství, barva a síla vlasů závisí do značné míry na dědičnosti. Vzhled kštice se hodně mění v období dospívání a její konečná podoba je zřejmá až po ukončení puberty. Za příznivých okolností jsou vlasy nejkvalitnější a nejpočetnější kolem 20. roku života. S přibývajícími roky se vlasy méně mastí, slábnou, řídnou a šedivějí.

Šedivění patří k běžným projevům stárnutí. Stavy předčasného šedivění, které u bílé rasy začínají ještě před 20. rokem věku, mohou způsobovat vrozené dispozice, ale také těžké chorobné stavy, například poruchy žláz s vnitřní sekrecí, dále léky nebo těžká podvýživa. Náhlé zešedivění vlasů „přes noc“ se traduje po staletí. Marie Antoinetta prý zešedivěla noc před popravou. Podle lékařů je však toto tvrzení neopodstatněné, protože náhlá ztráta pigmentu z vlasu je nemožná.

Růst vlasů

Nejdůležitější v existenci vlasu je takzvané období zvýšené aktivity – anagenní fáze, kdy vlas roste. Posléze následuje další fáze, přechodná neboli katagenní, a na ni dříve nebo později navazuje období klidové čili telogenní. V tomto období již trčí z vlasového váčku jen nerostoucí vlasový stvol, připravený při sebemenším mechanickém zásahu vypadnout. Délka jednotlivých fází je u zdravého člověka značně rozdílná. V průběhu života se prodlužuje nebo zkracuje  v závislosti na regulačních mechanismech, které jsou ještě dost neznámé. Negativně ovlivňovat růstový cyklus může celá řada vlivů. Obávat se česání nebo mytí vlasů s tím, že v těchto chvílích víc padají, je proto zbytečné. Vlasy by po ukončení svého vývoje stejně vypadly, bez česání snad jen o něco později.
Účinkem se budou míjet snahy těch, kdo by chtěli stimulovat růst a zhoustnutí vlasů tím, že často zastřihávají konečky nebo se dokonce ostříhají dohola. S růstem ani hustotou vlasů toto nemá nic společného. Jedině se takto může odlehčit tah na vlasové kořínky a zpřístupnit kůže kštice, která se pak lépe ošetřuje.

Stejně jako počet vlasů či rychlost jejich růstu je geneticky dané i jejich maštění. Mazová žláza se ve vlasovém váčku vyprazdňuje do blízkosti vlasového stvolu. Promazává tak svým sekretem vlas v celém rozsahu, a je-li sekretu dostatek, mají vlasy pěkný, lehce lesklý vzhled. Jestliže je ale mazotok nadměrný, stěžujeme si na neustále mastné vlasy. Častěji jsou takto postiženi muži než ženy. Činnost mazových žláz totiž zesilují mužské pohlavní hormony (androgeny). Ke zvýšenému promašťování vlasů přispívá podle dermatologů i psychický stav. Nepříznivě se odrážejí pracovní problémy, neshody nebo neštěstí v rodině. Také nepřiměřené mechanické podněty, intenzivní škrábání, nadměrné slunění, vlhká zapářka a nevhodné mycí prostředky v tomto ohledu škodí. Traduje se, že kartáčování vlasů, masáže či poklepávání na kůži kštice prokrví pokožku, vyživí cibulku a vlasy pak lépe rostou. Ve skutečnosti to nemá na kvalitu vlasů žádný vliv a navíc se takto stimulují mazové žlázy, takže vlasy se víc mastí.

Dostatečná péče

Vlasy musí být vyživovány i zevnitř. Aby byly krásné a dobře rostly, potřebují kvalitní výživu: vitaminy, minerály, aminokyseliny, mastné kyseliny, rostlinné extrakty. Dobrou kondici vlasů poznáte podle toho, že se nelámou, netřepí, nepoletují, neplihnou a jsou lesklé. Pokud jejich nekvalitní vzhled není způsoben nešetrným zacházením a nevhodnými kosmetickými prostředky, musíme se zamyslet nad naší stravou. Jíme dostatek mléčných výrobků, zeleniny, masa, ryb? Pijeme dostatečně? Jestliže jste na tyto otázky odpověděli kladně, zkuste si v lékárně zakoupit přípravky určené pro vlasovou výživu. Obsahují vitaminy skupiny B (zejména B5 – kyselinu pantotenovou a B6 – pyridoxin), vitaminy C, D a E, aminokyseliny a minerální látky jako železo, zinek nebo selen. Jejich účinky ještě podpoří koenzym Q10.

Ke zlepšení stavu vlasů přispěje i pravidelné cvičení a dostatek spánku. A ještě něco se na jejich vzhledu projevuje –hladina estrogenu. Během těhotenství mívají ženy bohatou hřívu, i když ji nikdy předtím neměly. Je to způsobeno právě zvýšenou produkcí tohoto hormonu. Díky jeho působení vlasy zůstávají déle ve fázi klidu a nevypadávají tak rychle. Během několika měsíců po porodu  se však hladina hormonu sníží, vlasy vypadnou  a jejich hustota je pryč. Totéž se děje v době menopauzy. Kdy si vlasy uchovávají méně vlhkosti, rychle se vysuší a ztrácejí lesk. Mužská ztráta vlasů pak bývá geneticky daná a rovněž souvisí s hormonálními změnami.

Typ vlasů

  •          Normální vlasy jsou lesklé a zdravé, snadno se upravují a dobře drží svůj tvar. Na jejich mytí jsou vhodné všechny neutrální šampony a kondicionér.
  •          Suché vlasy jsou bez lesku, lámou se, mívají roztřepené konečky. Mohou být dány buď dědičně, nebo jde o následek barvení, trvalé ondulace a přílišného slunění. Lehce se zacuchávají a je těžké je rozčesat. Po umytí je třeba vždy aplikovat kondicionér, doporučeny jsou masky a zábaly.
  •          Mastné vlasy se rychle zašpiní a splihnou. Jsou výsledkem produkce nadměrné produkce mazu na pokožce hlavy. Mýt by se měly denně jemnými šampony, sušit chladnějším vzduchem, občas je dobré jim dopřát speciální hloubkovou péči.

Vlasům často škodíme sami

Starat se o vlasy není tak složité. Stačí si najít „své“ přípravky a používat je tak, aby vlasům prospívaly. Investujte raději do profesionálních produktů, které zakoupíte přímo v profesionálních salonech. Ty z drogerií sice také poslouží, většinou ale neobsahují  tak kvalitní ingredience ani vysoké koncentrace účinných látek jako přípravky, se kterými pracují profesionálové.

Nejjednodušší finta, jak lze vzbudit dojem větší hustoty vlasů, je častěji je mýt a pro větší efekt používat šampony na zvětšení objemu.  Většina žen si vlasy po umytí fénuje nebo žehlí. Optimální vzdálenost fénu při vysoušení je alespoň 30, jinak hrozí jejich poškození. Před použitím žehličky je nutné vlasy dokonale vysušit, aby se teplem nepoškodila jejich horní vrstva. Vhodné je také aplikovat ochranné stylingové prostředky, které vlas obalí a chrání ho před teplem. Není dobré je žehlit každý den, protože se stávají křehčími. Samozřejmostí  by mělo být chránit vlasy před sluncem. Nevěřte reklamám o naprosto neškodných a šetrných produktech. Týká se to i barev, protože nedávným průzkumem bylo zjištěno, že až 70 % žen používá pravidelně barvicí přípravky na vlasy. Kromě dobrého střihu je pro zdraví vlasů zásadní právě barva. Hitem jsou barvy a přelivy na přírodní bázi, které obsahují velmi nízký oxidant, takže vlasy neničí. Naopak jim dodají pěkný odstín a navíc je ochrání a vyživí. Respektují přirozený pigment vlasu, takže se s ním propojí a vlasy i za měsíc vypadají perfektně. Pokud chcete vlasy jen barevně zvýraznit, vystačíte s barevným přelivem.
Stejně tak mohou vlasům uškodit různé ozdoby, kovové spony, pevně upletené copánky i drdoly, které táhnou a pomalu vytahují vlasy z kořínků.

Kadeřník poradí

Všechny užitečné informace o vlasové péči byste měli získat v dobrém kadeřnictví. Odborníci poznají, co se s vaší hlavou děje, proč jsou vlasy suché nebo matné a slabé, a navrhnou řešení. Pomoc tu můžete najít také v případě řídkých vlasů – řešením je jejich zahuštění. Vybírejte ale jen certifikované pracoviště, kde objektivně posoudí, zda jsou vaše vlasy „vhodné“, protože v opačném případě může tato metoda zapříčinit ještě větší vlasový výpad.

Ani v případě rozsáhlé alopecie není nutné rezignovat. Situaci může zlepšit návštěva plastického chirurga, v jehož nabídce je transplantace vlasů. Při tomto zákroku je nutné, aby pacient měl nějaké své vlasy. Z nich se odeberou štěpy a přenesou se na postižená místa na hlavě.

Kadeřníka byste měli navštívit jednou za osm týdnů. Vlasy potřebují pravidelné zastřihávání, i kdyby to mělo být jen o milimetry. Každé zastřižení je pro ně ozdravení. Konečky totiž patří k nejslabším a nejkřehčím částem vlasu, které se ještě navíc neustále odírají o oblečení nebo kůži, čímž se ničí jejich ochranná povrchová vrstva. Vlas se pak vysouší, třepí a láme. Séra ani výživné kúry na to neplatí. Ty konečky je dočasně slepí. Kromě pravidelného zastřihávání dopřejte vlasům jednou za čas i hydratační nebo výživnou kúru. Profesionální kúry nepůsobí jen na povrchu vlasu, ale pronikají i do vlasové pokožky, takže ovlivní i vnitřní strikturu vlasu. Pravidelné návštěvy kadeřníka mají ještě jednu výhodu. Budete vědět, co vaše vlasy právě chtějí. Jejich potřeby se totiž mění nejen s věkem, ale i ročním obdobím nebo množstvím stresu.

Proč vlasy padají?

Padání vlasů je zcela přirozený proces – za den vypadne většině lidí až 200 vlasů. Pokud ale vypadávání získá na síle, tedy pokud po každém česání vyndáte z hřebenu velké chuchvalce vlasů, může to být signál, že je ve vašem těle něco špatně. Příčin, které za problémem mohou vězet, je několik.

Jedním z důvodů může být i nedostatek vitaminu B. Ten dodáte vhodnými doplňky stravy nebo ho můžete čerpat z kapusty, mrkve, rajčat nebo špenátu. Zcela určitě byste měli zvýšit příjem některých minerálů – především zinku a selenu. Vhodné je také užívat aminokyselinu methionin. Pro zdravé vlasy je důležitý příjem železa, které vašemu tělu dodají ovesné vločky nebo ořechy. Velmi důležité je nestresovat se. Stres totiž velmi často stojí za nadměrným úbytkem vlasů. Vypadávání  vlasů mohou ovlivnit také nemoci jako cukrovka nebo lupénka. Dalším z negativních faktorů může být užívání některých léků.
Častou příčinou bývá hormonální nerovnováha způsobená náročnými změnami, jimiž tělo prochází. Mohou to být nejen různá onemocnění, ale i změny u žen spojené s klimakteriem a porodem. Z důvodu hormonálních změn může docházet k vypadávání vlasů těsně po porodu, ale tento stav se většinou přirozeně upraví. Vypadávání vlasů také hrozí u drastických diet. Nevyvážená strava a náhlý úbytek kilogramů je pro tělo velká zátěž a vlasy začnou padat. Pokud již dietu držíte, dbejte na dostatečný příjem živočišných tuků a bílkovin.

Takzvané kouty jsou projevem hormonálně a dědičně podmíněného vypadávání vlasů neboli androgenetické alopecie. Vyskytuje se u mužů i žen. Rozšířená a nezačesatelná pěšinka je typickým znakem vypadávání vlasů u žen. Časem dochází k rovnoměrnému řídnutí vlasů na celém temeni hlavy.

Při výběru vhodného přípravku se soustřeďte na látky, které zlepšují cirkulaci krve v pokožce, výživné látky a aktivátory, které dodají vlasům potřebné živiny a aktivují je k růstu. Nezapomínejte ani na látky, které dokonale očistí pokožku od mazu. V každém případě se poraďte s dermatologem.

O zvýšeném výpadu vlasů se hovoří tehdy, pokud denní ztráta vlasů překročí stovku. Toto číslo je samozřejmě individuální, protože lidem s hustou kšticí padá více vlasů než ostatním. Převažující příčinou nadměrného padání vlasů je, že se jejich větší procento, než je obvyklé, dostane do telogenní čili výpadové fáze. Důvodů může být řada – stres, horečnatá onemocnění, náročné operace nebo užívání některých léků. V případě tohoto tzv. telogenního efluvia přichází ztráta vlasů s odstupem dvou až tří měsíců od vyvolávajícího faktoru. Poškození vlasových váčků naštěstí v těchto případech bývá jednorázové a za čas se prořídlá kštice opět zahustí novými přírůstky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.