Kód pojišťovny

Autogenní trénink a relaxace

Ilustrační obrázek

Autogenní trénink je v současné době uznávaným samostatným psychoterapeutickým postupem.

Do širšího podvědomí se dostal díky mediální propagaci populárních zdravotních časopisů. Autogenní trénink je považován za účinnou prevenci, psychohygienu a také terapii. Tato metoda může být kvalitním pomocníkem při odbourávání stresových událostí a při řešení konfliktních situací.  Autogenní trénink vyvinul německý profesor Johannes Heindrich Schultz na základě svých zkušeností z hypnózy a orientálních meditativních postupů.

Podstata autogenního tréninku

Autogenní trénink je v podstatě postupné koncentrované uvolňování napětí a uvolnění. Po hypnóze pacienti profesoru Schulzovi sdělili, že se cítí neobyčejně uvolnění a klidní a jejich končetiny jsou prohřáté. Jednoduše pociťovali tělesný i duševní klid. Tyto zkušenosti byly následně aplikovány při vytváření praktických postupů autogenního tréninku.  Uvolněním svalového napětí dochází k rozšíření a lepšímu prokrvení cévního systém. Psychické i fyzické procesy se v těle vzájemně neustále ovlivňují. Jakákoli psychická zátěž a jakákoli forma stresu negativně působí na celý lidský organismus, který je v podstatě otevřeným systémem v neustálé interakci s vnějším prostředím. Jestliže dojde k porušení psychofyzické rovnováhy, homeostázy, mají choroby usnadněnou cestu. Velkou část chorob můžeme označit jako psychosomatické. Trvalý stres v konečném důsledku oslabuje obranyschopnost organismu a jeho imunitní systém. Mnohá onemocnění nevykazují žádné organické příčiny a bývají označeny jako vegetativní dystonie. Medikamentózní léčba bývá za těchto okolností ne zcela uspokojivá.

Autogenní trénink u dětí

U dětí probíhá většinou nácvik autogenního tréninku bez potíží a rychle. Pravidelné cvičení je však nutné také v tomto případě, což u dětí bývá nesplnitelný faktor. Malé děti také většinou nevnímají tlak stresorů jako dospělí, přesto však i ony negativním vlivům nemohou uniknout, protože jsou s rodiči ve velmi těsném spojení. Prostřednictvím uklidňujících formulek lze stres postupně usměrňovat pozitivním směrem a pomocí autosugesce odbourávat. Pomocí autogenního tréninku se děti mohou postupně učit lépe soustředit a nerozptylovat se. Děti se také naučí koncentrovat svou pozornost na jediný úkol. Stres s sebou vždy přináší velkou ztrátu energie. Autogenní trénink napomáhá organismu ztracenou energii získat nazpět.

Průběh autogenního tréninku

Pomoci pravidelného cvičení se jedinec učí lépe a hlouběji vnímat své vlastní tělo. Autogenní trénink nás vede k tomu, jak uvolňovat svalové napětí a současně také napětí v duši. Dochází tedy ke zmírnění celkového stavu napětí. Formulky navozující v daných částech těla představy o jejich tíži vedou k prožívání tíhy. Uvolněné svaly jsou vnímány jako stále těžší a těžší. Formulky navozující pocity tepla zase pozitivně ovlivňují cévní systém, který se také postupně prokrvuje. Prožitek tepla bývá postupně v celém těle pociťován jako příjemný proud energie. Autogenní trénink začíná a končí uklidňující – uvolňující  formulkou.

Vypněte večer elektroniku

Jestliže mají vaše děti potíže s usínáním a trvá jim zhruba hodinu než usnou, nebo spí krátkou dobu, domluvte se s nimi, ať před spaním vypnou mobilní telefon. Podle odborníků je kvalita spánku také narušena používáním jednoho nebo více elektronických zařízení. Textování, sledování televize, neustálé nahlížení do monitoru, to vše stimuluje nervový systém a narušuje biologické hodiny organismu. Všechny přístroje, které dítě používá, by měly být přes noc vypnuté.

Naučte se odpočívat v každodenním životě

Jestliže pochopíme význam odpočinku a relaxačních technik pro to, abychom udrželi napětí pod kontrolou, můžeme si velmi prospět tím, že zařadíme několik relaxačních cvičení do svého každodenního programu. Pokud se cítíme ztuhlí, doporučuje se provést několik jednoduchých cviků, předklonů a narovnání. Proti únavě jsou vhodná cvičení v půlhodinových intervalech. Protáhněte si horní i dolní končetiny, rozhýbejte chodidla nahoru a dolů, uvolněte krk a šíji. K vhodným a doporučeným relaxačním technikám patří masáž, která dokáže snížit svalové napětí, ale také ovlivňuje i emoční složku člověka.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.