Kód pojišťovny

Tvar ovoce a zeleniny vypovídá o jejich prospěšnosti

Ilustrační obrázek

Všimli jste si, že ovoce a zelenina jsou tvarem často podobné těm orgánům, kterým pomáhají? Některé plodiny se opravdu podobají orgánům lidského těla a obsahují přesně ty látky, které na dané orgány působí.

Zaměřeno na ženy

Plod avokáda připomíná svým tvarem dělohu. Jeho konzumace přispívá k vyváženosti hormonů a slouží i jako prevence rakoviny děložního čípku.  Za zmínku stojí i fakt, že avokádo vyrůstá z květu zralého plodu devět měsíců stejně jako lidský plod. Dělohu účinně chrání i lilek nebo hruška.
Když rozkrojíte grapefruit nebo pomeranč, jejich dužina vám připomene vnitřní strukturu ženských ňader. Citrusy mají blahodárné účinky na mléčné žlázy a obsahují i složky, které pomáhají předcházet rakovině prsu. Ovlivňují také správný tok lymfy.

Mozek , srdce a smysly

Vlašský ořechy je zvrásněný jako lidský mozek s jeho četnými závity. Plod ořešáku má opravdu schopnost rozvíjet funkce mozku. Vlašské ořechy jsou oproti jiným ořechům bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, obsahují také velké množství antioxidantů, kyseliny listové a vitaminu E. Všechny tyto živiny příznivě působí na lidskou psychiku. Ořechy mají rovněž protizánětlivé vlastnosti a podporují chuť k jídlu. Kromě toho regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu a působí proti ateroskleróze. Stačí jich sníst pět denně.

V rozkrojené mrkvi poznáte nejen zorničku, ale také duhovku lidského oka. Tato zelenina zvyšuje cirkulaci krve v oku. Zároveň je bohatá na beta-karoten, ze kterého v lidském těle vzniká vitamin A, jenž vyživuje sítnici. Mrkev tak pomáhá kvalitnímu příjmu vjemu na sítnici. Hodně lidí se ale mylně domnívá, že budou-li jíst hodně mrkve, nebudou potřebovat brýle. Jenomže s dioptrickými vadami oka konzumace mrkve vůbec nesouvisí.

Nejen známé „Jidášovo ucho“, ale i odkrojený plátek jiné houby připomíná lidské ucho. Některé výzkumy tvrdí, že houby mají pozitivní vliv na lidský sluch. Je to kvůli obsahu vitaminu D, který příznivě působí na malé kůstky v uchu, jež přenášejí zvuk do mozku.

Každé rajče má čtyři komory a je červené – stejně jako naše srdce, takže spojitost je zcela zjevná. Rajské jablko obsahuje velké množství lykopenu, což je silný antioxidant, který nás chrání před kornatěním tepen, upravuje hladinu cholesterolu a snižuje riziko onemocnění srdce.

Hroznové víno je nejlepší na podzim, když čerstvě dozraje. Samotný hrozen se podobá plicním sklípkům. Prokázalo se, že strava s vysokým obsahem hroznů je dobrou prevencí  proti rakovině plic a snižuje také projevy astmatu. A jednoduché cukry, které víno obsahuje, dodávají energii srdečnímu svalu.

Stonek řapíkatého celeru připomíná kost a určitě se vyplatí vědět, že právě tato zelenina obsahuje látky, které jsou nezbytné pro výživu kostí.  Je to především křemík, jenž dává kostem jejich sílu. Ještě jeden zajímavý fakt: celer obsahuje 23 % sodíku a kosti tvoří z 23 % také sodík. Podobné účinky na kosti má i rebarbora.

Dobré trávení

Zázvor se podobá žaludku. Není proto divu, že podporuje trávení a zvyšuje produkci žaludeční šťávy a slin. Kromě toho pomáhá při nevolnostech, omezuje návaly na zvracení i plynatost a zmírňuje symptomy dráždivého tračníku. Zjistilo se také, že zázvor snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluči. Jeho kořen je výborný nejen na trávení, ale také například při nachlazení. Kdo by neznal zázvorový čaj?

Batáty neboli sladké brambory se slinivce nejen podobají, ale hlavně pomáhají udržovat glykemickou rovnováhu při diabetu. Obsahují také beta-karoten, který působí proti vzniku některých druhů rakoviny: žaludku, slinivky břišní, úst a dásní. Právě v batátech je ho výjimečné množství (jeden batát dodá 187 % doporučené denní dávky).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.