Kód pojišťovny

Potíže s pletí

Ilustrační obrázek

Náš obličej je nejviditelnějším místem, kde se projevují nějaké neduhy, náš věk, momentální rozpoložení, způsob stravy apod. Základním předpokladem dobrého vzhledu jsou optimistické životní postoje, které se odrážejí na našich rysech. V procesu stárnutí hrají ve výživě prvotní roli tuky, a to zejména živočišné. Nezapomeňme, že příliš solená jídla se negativně podepisují na stavu naši pleti.

Akné

Akné je zánětlivá kožní porucha, která v různé míře postihuje a 70 % jedinců od dvanácti do čtyřiceti let. Akné je obvyklejší u mužské populace, protože androgeny (mužské pohlavní hormony), jako je testosteron, stimulují tvorbu keratinu a kožního mazu, které vedou k ucpání pórů. V průběhu puberty se produkce androgenů zvyšuje u obou pohlaví, čímž se k akné stávají náchylnější také dívky. Hormony jsou však produkovány i po odeznění puberty. Mnohé ženy trpí občasnými návaly akné, které jsou iniciovány produkcí progesteronu po ovulaci.  Tyto návaly může způsobovat i některé typy antikoncepce.

Příčina akné

Tukové žlázy, které jsou umístěny v každém vlasovém váčku a sebemenším kožním póru, produkují maz, který zvláčňuje pokožku. V největším množství se tukové žlázy vyskytují v pokožce tváře, zad, hrudi a ramen. Jeli určité množství mazu zadrženo uvnitř, ve váčku se začínají množit bakterie a dochází k zánětu. Určitá taková místa mohou přetrvat v témže stavu celé měsíce i roky. Akné není způsobeno špinavými póry, ale v převážné většině případů nadměrně aktivními mazovými žlázami – nadměrné množství mazu póry ucpává a umožňuje udržení bakterií uvnitř.

Tvorba černých pupínků

Černé pupínky se tvoří v případech, kdy dochází ke kombinaci mazu s kožním pigmentem, který ucpe póry. Jestliže dojde k zaplnění šupinek pod povrchem kůže mazem, vznikají bělavé pupínky. V závažnějších případech pak dochází ke zduření bělavých pupínků, které pod kůží zvětší objem a prasknou, čímž dochází k šíření zánětu.

Příčina vzniku akné

 Přesná příčina vzniku akné není známa, ale mezi faktory, které přispívají k jejímu rozvinutí, patří dědičnost, mastná pleť, androgeny. Mezi další faktory se počítá stres, alergie, užívání některých léčiv a nadměrná spotřeba solených potravin, průmyslové znečištění životního prostředí, užívání nevhodných kosmetických přípravků, menstruační cyklus a nadměrné mytí pokožky.

Kůže

Kůže patří mezi největší orgán lidského těla. Jednou z jejích funkcí je funkce vylučování značného podílu odpadních produktů prostřednictvím potu. Jestliže se v organismu vyskytne větší množství toxických látek, než mohou ledviny a játra efektivně zpracovat, nastupuje, funkce kůže. Jak toxiny odcházejí pokožkou, narušuj její zdravou soudružnost a odolnost. Toto je klíčový faktor v pozadí mnoha kožních poruch, včetně akné.

„Dýchání kůže“

Kůže rovněž „dýchá“. Jestliže dojde k ucpání pórů, mikroby, které jsou uvnitř a působí na vznik akné, začínají bujet, protože jsou chráněny před bakteriostatickým působením slunečního záření. Póry ucpává prach, špína a oleje včetně špíny z okolního životního prostředí, tomu však nelze zabránit důkladným mytím.

Pečujte o pleť zevnitř

Pokožka, která je svěží a hladká o člověku hodně prozradí. V případě suché a citlivé pleti, se může jednat o projev deficitu vitaminu A nebo vitaminu ze skupiny B, kyseliny listové. Dostatečné množství vitaminu C společně s vitaminem E v potravě napomáhá k ochraně pleti vůči škodlivým vlivům a zmírňuje suchost a svědění pokožky. Tyto vitaminy také účinkují proti ochablé a matné pokožce. Rovněž dostatečné množství zinku v potravě napomáhá k léčení suché kůže a navíc posiluje obranný systém těla. Při mastné pleti nesmíme zapomínat na komplex B vitaminů, zejména B2, B6, niacinu a biotinu. Nedostatek B vitaminu se projevuje šupinatěním a šedivěním pokožky.

Suchá pleť

Vyvážený poměr mastnoty a vlhkosti kůže je rozhodujícím faktorem

 pro dosažení zdravé a atraktivně vyhlížející pleti. Kožní maz je produkován mazovými žlázami a zvláčňuje povrch pokožky. Vlhkost kůže je představována vodou, obsaženou v kožních buňkách, kam je přiváděno krevním řečištěm.  Právě voda z kožních buněk udržuje kůži napjatou a dává ji zdravý vzhled. Mastnota a vlhkost kůže působí společně. V kožních buňkách musí být dostatek vlhkosti, ale současně musí existovat také dostatek kožního mazu, který působí jako kryt proti nadměrnému odpařování vlhkosti z vrchních vrstev pokožky.

Typy suché pleti

Existují dva typy suché plet. Jednak se jedná o jednoduše suchou pleť a dále komplexně vysušenou pleť. Jednoduše suchá pleť je způsobena nedostatkem přirozeného mazu a olejů. Důvody tohoto nedostatku jsou různé. Tento stav postihuje nejčastěji ženy ve věku pětatřiceti let. Komplexně vysušená pleť je způsobena nedostatkem mazu a vlhkosti, projevuje se vráskami, hnědými skvrnami, rozšířením pórů a ochabnutím kůže. Zpravidla se jedná o prvotní projev stárnutí. Suchá pleť bývá skvrnitá nebo šupinkovitá a často se na ni tvoří vrásky. Suchá pleť se nejčastěji objevuje v místech, která jsou vystavována působením vnějších vlivů (obličej, ruce).

Příčiny suché pleti

Suchá pleť je pravděpodobně geneticky podmíněna, ale příčinou může být i špatná výživa a faktory vnějšího prostředí (působení slunce, mrazu, větru, apod.). K vysychání pleti může přispět také nedostatek některých živin, zejména vitaminu A a E. Náchylnější k vysychání pleti přichází s věkem

Růžovka

Růžovka neboli rosacea patří mezi poměrně časté kožní onemocnění, které je charakterizováno chronickým zánětem centrální části obličeje. Typicky postiženými místy jsou nos, brada, tváře a střed čela.  Nejprve se potíže projevují zčervenáním a rozšířenými žilkami na obličeji, dále se objevují pupínky a zánětlivé boláčky. Nejprve se jedná o zčervenání, které nejprve může vymizet, ale později může být trvalé, což je pro postižené psychicky náročné. Při delším trvání docházíí ke zvětšení mazových žláz a zhrubnutí kůže neboli fibrotizace. Později dochází k zesílení kůže, a proto vznikají hrbolaté až květákovité útvary na nose, který zbytní.

Příčiny vzniku

Přesná příčina vzniku růžovky není známa, jedná se o celou řadu faktorů, které mohou k rozvoji tohoto onemocnění přispět. Podle dosavadních poznatků zcela nepochybně ovlivňují vznik růžovky genetické predispozice, cévní a vazivové odchylky. Odhaduje se, že svůj podíl může mít trávicí systém, vysoký tlak nebo kožní mikroby. Stav se zhoršuje veškerými vlivy, které vedou k překrvení obličeje.

Doporučená režimová opatření

Potíže tohoto nepříjemného onemocnění mohou zhoršit tyto následující vlivy:

  •         teplotní extrémy – mráz, horko, sauna, prudký vítr,
  •         určité typy potravin – např. káva, alkohol,
  •         vliv slunečního záření,
  •         dráždivé kosmetické přípravky.

Z výše popsaných důvodů se doporučuje těmto potencionálně možným „spouštěčům vyhnout.

Riziková skupina

Růžovkou jsou ve větší míře postiženy ženy, ale nevyhne se ani mužskému pohlaví. Nejčastěji se vyskytuje v rozmezí 30. a 60. roku věku.

Terapie

Léčba růžovky patří výhradně do rukou odborného lékaře. Čím dříve se s léčbou onemocnění začne, tím je to samozřejmě pro celkový stav daleko lepší. Terapie zahrnuje přípravky, které mají protizánětlivé účinky. V počátečních stádiích onemocnění se aplikuje léčba lokální, pacientovi jsou předepisovány léčebné krémy, gely nebo pasty. Jestliže dojde kezhoršení zdravotního stavu, používají se lokální nebo celková antibiotika. V případě rozšířených cévek a začervenání kůže lze možno využít laser nebo pulzní intenzivní světlo. V případě jizev přichází na řadu různé typy korektivní dermatologie.

Opatrně na slunečné záření

Pro pacienty trpící růžovkou je nezbytné, aby svou pokožku chránili před

 slunečním zářením pomocí přípravků s vysokých ochranným faktorem. Je to důležitá prevence před zhoršení onemocnění. Jedinci postiženi růžovkou mají velmi citlivou pleť, která je náchylná k podráždění různými vlivy, a to včetně slunečního záření. 

Podpořte sebevědomí

Lidé trpící růžovkou trpí také psychicky, neboť jejich vzhled se odlišuje a musí mnohdy čelit zvědavým pohledům svého okolí. V mnohých případech je také potřebná psychoterapeutická pomoc, která by měla být souběžná s tou dermatologickou. Kromě léčby jsou dobrým pomocníkem speciální krémy a make-upy, které opticky dokážou korigovat červené zabarvení kůže a sjednocují její tón. S kosmetickými přípravky se dá také výrazně pomoci vzhledu a lze tak změnit a napomoci k sebevědomí.

Stařecké skvrny

Stařeckými skvrnami nazýváme plochá hnědá místa na pokožce, která se mohou vyskytnout s přibývajícím věkem kdekoli na těle. Používá se také název jaterní skvrny. Většina stařeckých skvrn se vyskytuje na obličeji, krku a rukou. Samy o sobě jsou stařecké skvrny neškodné, mohou však být příznakem mnohem závažnějších potíží. Jsou následkem nahromadění odpadních produktů známého pod označením akumulace hypofuscinu – vedlejšího produktu tvorby volných radikálů v buňkách kůže.

Faktory ovlivňující tvorbu stařeckých skvrn

K faktorům, které ovlivňují tvorbu stařeckých skvrn patří nevhodná výživa, špatná funkce jater, dlouhodobá spotřeba oxidovaných tuků a zejména nadměrné vystavení slunečnímu záření. Sluneční záření způsobuje tvorbu volných radikálů, které poškozují pokožku. Většina lidí s nadměrným výskytem stařeckých skvrn strávila podstatnou část svého života ve slunečném klimatu. Čínská medicína v tomto případ doporučuje posílit energii jater a zdůrazňuje význam konzumace černé ředkve nebo řepnou šťávu. Neměli bychom používat čistící krémy, zejména ne hydrogenované a ztužené. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.