Kód pojišťovny

Obezita

Ilustrační obrázek

Zjednodušeně řečeno představuje obezita nadbytek tělního tuku a je nutno podotknout, že se nejedná o kosmetickou vadu, ale nemoc. Zpravidla se za obézního pokládá člověk, který má o více než 20% vyšší hmotnost než je přiměřené jeho věku, pohlaví, konstituci a výšce. To, kolik vážíme, je však pouze jen část problému. Snad ještě důležitější než samotná hmotnost je procento ukládání tuku. U zdravé ženy by se podíl tukové tkáně na celkové tělesné hmotnosti měl pohybovat okolo 25% hmotnosti, 17% je zdravý podíl u mužů. Ženská těla mají větší podíl tukové tkáně, protože potřebují zásobárnu energie pro těhotenství, kojení, pro případ nedostatečného přísunu energie potravou.

Ideál krásy

Ideál krásy se mění s časem a ty tam jsou doby, kdy malíře Rubennse, kdy to ženy jasně dáno, že každé kilo navíc jim přidávalo na kráse. Poté však se ideál krásy rázně změnil. Módu ovládly modelky typu Twiggy a ženy podlehly kouzlu hubnutí.

Hodnoty BMI

Obezita představuje nadměrné uložení tuku v těle a orientačně se jedná o hodnotu BMI nad 30 (BMI 25-30 znamená nadváhu). BMI zjistíme, když svou váhu (v kg) vydělíme druhou mocninou tělesné výšky (v metrech).

Tukové buňky

Průměrné lidské tělo má 30-40 miliard tukových buněk. Většina kalorií, které přijmeme potravu a nepotřebujeme je jako okamžitou energii, se uloží ve formě tuku. Pokud bychom se stále živili jako naši dávní předkové lovem a sběrem plodů, uložený tuk by sloužil jako zásobárna energie po dobu, kdy není dostupná potrava.

Negativa obezity

Obezita a dokonce i mírná nadváha vyvíjí nepříjemnou zátěž na záda, dolní končetiny a vnitřní orgány a může dojít k narušení zdraví. Obezita zvyšuje odolnost organizmu vůči působení inzulinu a vnímavost vůči infekci, zvyšuje i nebezpečí vzniku onemocnění koronárních tepen, diabetu, onemocnění žlučníku, ledvin, mrtvice a dalších vážných zdravotních problémů. Obézní osoby trpí jak po fyzické, tak po psychické stránce, protože moderní společnost má tendenci ztotožňovat krásu a inteligenci se štíhlostí.

Kde hledat příčiny obezity?

Mezi nejobvyklejší příčiny obezity patří nesprávná výživa a stravovací návyky, společně s nedostatkem pohybu. Mezi další faktory, které mohou vést k obezitě patří poruchy funkce žláz, diabetes, hypoglykemie, emocionální napětí, nuda a dokonce i pouhé potěšení z jídla. Také potravinové alergie mohou souviset s obezitou. Potrava, která je pro organismus jedem, je ukládána ve tkáních a způsobuje zadržování vody. Jestliže trpíme nedostatkem živin, nedochází ke snadnému nebo dostatečnému spalování tuku a ten se může v těle hromadit.

Geny

Také geny ovlivňují ukládání tuku v tukových buňkách, hospodaření s energií a její výdej při svalové práci i v klidovém režimu (bazální metabolismus) nebo chuťové preference. Také citlivost vůči inzulinu se dědí (snižuje hladinu cukru  v krvi) nebo temperament, který souvisí s mírou pohybu a fyzické aktivity. Podle odborníků je obezita asi ze 40 procent podmíněna genetickými faktory, že 60 procent však o tělesné hmotnosti rozhoduje životní styl a v něm zejména způsob stravování a pohyb.

Lidé stále hledají zázrak

Dieta podle krevních skupin, barvy potravin, paleo dieta, tukožroutská, makrobiotická, vajíčková, proteinová atd. Lidé stále nepřestanou hledat jednoduchá řešení a stále věří novým a novým metodám hubnutí, které je vysvobodí z obezity. Je stále s podivem, že se najde tolik naivních lidí, které se nechají ovládnout iluzí snadného hubnutí. Zejména ženy jsou v tomto ohledu doslova mistryně. Lákavá reklama v médiích a ženských časopisech však dělá své. Změní se někdy toto naivní myšlení? Asi dost těžko, přestože doposud se žádné jednoduché a účinné řešení, jak se zbavit nadbytečných kil dosudnenašlo. Je potřeba zůstat u správně vyváženého jídelníčku, který je ryze individuální a zkombinovat to se správným pohybem.

Konzumujte správné potraviny

Odborníci na výživu zdůrazňují konzumaci správných potravin a jejich pestrost.

Potraviny by měly bát vyvážené (množství bílkovin, komplexní, uhlohydráty, menší množství tuk). Bílkoviny mohou zvýšit rychlost metabolismu až o 30%, a pomáhají vyrovnávat uvolňování inzulinu podporou sekrece glukagonu, hormonu slinivky břišní. Bílkovinami stimulovaný glukagon mobilizuje tuk ze tkání, v nichž je složen, čímž podporuje snižování hmotnosti. Konzumací vyvážené stravy docílíme mnohem vyrovnanější hladiny krevního cukru a schopnost spalovat uložený tuk pro dosažení dlouhodobě udržitelného snížení hmotnosti.

Uhlohydráty

Výživoví poradci také zdůrazňují konzumaci více komplexních uhlohydrátů, které obsahují také bílkoviny, jako je tofu, čočka, pečené brambory, sezamová semínka, fazole, hnědá rýže, zrniny v celku, kuřecí nebo krůtí prsa bez kůže a bílé ryby. Drůbež a ryby by měly být pečené nebo grilované, nikdy ne smažené.

Ovoce a zelenina

Každý den snězte dostatečné množství syrové zeleniny a čerstvého ovoce. Používejte nízkokalorickou zeleninu, jako je brokolice, zelí, mrkev, květák, celer, okurky, zelené fazole, kapusta, cibule, ředkvičky, špenát nebo tuřín. K nízkokalorickému ovoci s malým podílem uhlohydrátů patří jablka, ananasové melouny, grapefruity a jahody. Následující plodiny obsahují uhlohydrátů více a měly by být konzumovány pouze v malém množství: banány, třešně, kukuřice, fíky, vinné hrozny, zelený hrášek, hrušky, ananas a bílá rýže.

Tuky ve stravě

Zvláštní pozornost bychom měli věnovat tuku ve své stravě. Určité množství tuku je nutné, ale musí se jednat o tuk správného druhu. Avokáda, olivy, olivový olej, syrové ořechy a semena a pšeničné nebo kukuřičné klíčky jsou vhodnými zdroji tuku, který obsahuje esenciální mastné kyseliny. Tyto poživatiny nezařazujte častěji než dvakrát týdně. Ze svého jídelníčku odstraňte nasycené tuky. Nikdy nekonzumujte živočišné tuky, které se vyskytují v másle, smetaně, zmrzlině, majonéze a plnotučném mléce. Nedoporučuje se konzumovat žádná smažená jídla.

 

Vždy snídejte a jezte pravidelně

Snídani bychom rozhodně neměli podceňovat, protože pomocí snídaně nastartujeme metabolismus. Měli bychom jíst každé tři až čtyři hodiny denně malé, ale výživné jídlo, abychom udrželi stabilní metabolismus, pocit plnosti a abychom se vyhnuli výkyvům hladiny krevního cukru. Doporučené jsou malé dávky bílkovinných jídel (fazolí, vajec, drůbežího masa) s ½ šálku čerstvého salátu zalitého jablečným octem. Vhodná je také  ½ šálku spařená zelenina s některou zrninou (1/2 šálku hnědé rýže nebo kousek celozrnného chleba). Nevynechávejte jídla, protože tím podpoříte jen pocit hladu a potřebu jíst. Našim hlavním jídlem by měl být oběd nikoli večeře.

Menší porce a žádné radikální diety

Na talíř bychom si měli dávat menší porce a pomalu kousat. Jakmile nepociťujeme hlad, měli bychom přestat jíst. Jídlo si skutečně vychutnejte a nekonzumujte jídlo za pochodu nebo u televize.  Rozhodně se vyhněte radikálním dietám. Velmi malý přísun kalorií způsobuje zpomalení metabolismu, což vede ke spálení velmi malého množství kalorií. Namísto toho zvyšujte svoji aktivitu. Tím zrychlíme svůj metabolismus, spalování tuků a podpoříme prevenci ztrát svalové tkáně.

Mějte příjem a výdej v rovnováze

V současné době žijeme ve velice toxickém prostředí a toto prostředí nás také stimuluje ke konzumaci energeticky bohatých a tučných jídel, po kterých máme navíc větší pocit hladu. Ty tam jsou doby, kdy jídlo složilo k uspokojení fyziologických potřeb. Nyní se jídlo stalo lékem na stres, odměnou, kompenzačním prostředkem při depresích nebo úzkostech.  Tento celý kolotoč začíná nejprve vzbuzením potřeby nespokojenosti s vlastním vzhledem, následuje „snadné řešení“, na které slyší zejména ženy a ve výsledku následuje opět nespokojenost, neboť takový přístup přináší pouze jojo efekty. Opět platí jediné pravidlo a tím je postupná změna životního stylu.

Potraviny „podporující „ hubnutí

V případě, že potřebujeme shodit nadbytečné kilogramy, měly by být v našem jídelníčku zastoupeny zejména celozrnné produkty, rýže, melouny, dýně, karotka, špenát, chřest, brokolice, celer nebo kysané zelí. Tyto potraviny obsahují málo kalorií a jsou bohaté na životně důležité látky a přitom nás dokážou rychle a po dlouhou dobu zasytit.

Udělejte si na jídlo čas

Když konzumujeme jídlo, neměli bychom dělat nic jiného a soustředit se pouze na to, co jíme a jídlo bychom si měli skutečně vychutnat. Jíst u televize nebo při čtení a při chůzi, může být z určitého hlediska výhodné, ale také velmi nebezpečné, protože jíme bezmyšlenkovitě a vůbec nemáme kontrolu nad tím, kolik toho sníme.

Jídlo a stres

Řada lidí vnímá jídlo jako zvláštní léčivý lék na vlastní emoce, křivdy a osobní problémy. Terapeuté zjistili, že lidé jí daleko více, když mají deprese, úzkosti, únavu, při pocitu opuštěnosti a bezradostnosti. Z jídla se stává jakási kompenzační odměna za křivdu a ústrky. Přírůstek na váze bývá často příčinou špatného sebehodnocení, ztráty sebevědomí a špatné nálady. Ženy mají tendenci se neustále obviňovat a kritizovat a často se o své postavě vyjadřují negativně. Ostatní tak vidí, že nejistotu žen a nízké sebevědomí. Tak jak se vidíme my sami, tak nás také hodnotí okolí. Proto bychom měli neustále pracovat na své psychice a sebedůvěře.

Baculaté děti

U kojenců a batolat se vlivem nesprávné výživy může vyvinout obezita. U kojenců tvoří základ výživy kojení, plné kojení se doporučuje do 6 měsíců věku dítěte. Poté se pokračuje přípravou dětských příkrmů, které jsou nepřislazené, nepřisolené a nekořeněné. Také přeslazené čaje a nápoje jsou hrozbou pro vznik obezity. Přislazování nápojů vede k návykovému pití sladkých tekutin, a to má za následek rozvoj cukrovky 2. typu.

Rizika dětské obezity

Obezita zvyšuje pravděpodobnost rozvoje celé řady onemocnění v dětském věku. Jedná se zejména o kardiovasculární choroby, kloubní onemocnění, hormonální deregulace, a nesmíme zapomenout také na psychické potíže a nízké sebevědomí pramenící z nadváhy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.