Kód pojišťovny

Léčba pomocí rostlin

Ilustrační obrázek

Léčebné účinky bylin jsou známy již po celá staletí. Mnohé rostliny obsahují účinné látky, které pokud jsou správě využity, mohou pomoci organismus vyléčit. Farmaceutický průmysl byl původně založen na schopnosti izolovat tyto látky a zpřístupnit je tělu v čistší formě. Rostliny mají na organismus mnohé léčebné účinky, musí však být používány vhodným způsobem, nikoliv bez výběru. Ne všechno z bylinné říše je zdraví ku prospěchu. Existují také jedovaté rostliny a některé jsou dokonce smrtelně jedovaté., zejména pokud jsou užívány dlouhodobě. Odborníci doporučují uchovávat rostliny v barevném skle nebo v keramických nádobách. Světlem může dojít ke zničení účinných substancí v rostlině.

Některé obecné poučení

Mezi všeobecně platnou poučku např. patří, že většina hořce chutnajících rostlin má léčivé účinky. Příjemně chutnající rostliny jsou potencionálně méně jedovaté a mohou být užívány častěji. Veškeré kořeny a kůra mají přirozeně antibakteriální a fungicidní účinky. Některé rostliny by měly být používány výhradně při konkrétní léčbě a nikoliv po delší časové období. Aktivní látky ve většině rostlin jsou účinnější, pokud je rostlina využita ihned po sběru. Kořeny, kůra i jiné části rostlin si však dokážou své účinky podržet po celá léta, pokud jsou pečlivě usušeny a uchovány v suchu.

Co nabízí trh

V obchodech můžeme najít čerstvé listy, kůru a kořeny v přírodním stavu a dostupné jsou také ve formě tablet, kapslí, nápojů, prášků, výtažků, tinktur, krémů, pleťových vod, mastí a olejů. Celé listy, bobule, semena, kořeny květy a kůra rostlin jsou rovněž sušeny a uváděny a trh.

Jak užívat rostliny?

Rostliny můžeme užívat ve formě :

  •         obkladů – obklady mohou být teplé nebo studené a jsou použity a ošetřované místo
  •         výluhy – neměly by být převařovány, ale pouze mírně povařeny po dobu dvaceti až třiceti minut (pokud není uvedeno jinak)
  •         esenciální oleje – jsou získávány z bylin nebo jiných rostlin pomocí parní destilace nebo lisováním zastudena
  •         extrakty – jsou získávány lisováním rostlin hydraulickým lisem a vyluhováním v alkoholu nebo vodě. Nadbytečný alkohol nebo voda se odpaří a zůstane koncentrovaný extrakt. Jedná se o nejúčinnější formu rostlinných přípravků a mezi nejlepší patří ty, které neobsahují alkohol. Před použitím musí být naředěny malým množství vody.
  •         rostlinné octy – jsou nakládány do surového jablečného octa, rýžového octa nebo octa sladového a tam jsou ponechány nejméně po dobu dvou týdnů.
  •         nálevy – listy, květy a další části rostlin jsou namáčeny, nikoliv vařeny, na pět až deset minut v horké vodě, aby nebyly narušeny jejich vlastnosti.
  •         masti – extrakt, čaj, lisovaná šťáva nebo prášek z rostliny je přidán k masti, kterou aplikujeme na postižené místo.
  •         placky – placka je horká, měkká a vlhká rostlinná hmota, vločky, krém nebo jiná substance rozetřená na bavlněnou tkaninu. Po vychladnutí by měla být vyměněna.
  •         prášek – užitečná část rostliny je rozemleta na prášek, který pak může být zpracován na kapsle nebo tablety.
  •         sirup – rostlinný materiál je smíchán s určitou formou cukru a svařen.
  •         balzámy – balzámy, krémy, oleje a pleťové vody jsou obvykle používány na oděrky, záněty nebo na přípravu obkladů.
  •         tinktury – jsou dobře zakonzervovanou formou původně čerstvých rostlin. Většina tinktur obsahuje různé množství alkoholu.

Rostlinné čaje a jejich činky

Rostlinné čaje jsou pro dlouhodobé užívání tou nejvhodnější formou rostlinných přípravků. Účinné složky rostlin jsou při přípravě čaje rozpuštěny ve vodě. Slabé čajové odvary by měly být užívány denně jako tonikum a pro celkovou pohodu. Při přípravě rostlinného čaje použijeme zhruba 1-3 čajové lžičky rostlinného materiálu a jeden šálek vařící vody. Vodu vaříme v konvici stejně jako kterýkoliv jiný čaj, nepoužíváme však konvice hliníkové. Vodu slijeme a necháme nejméně pět minut luhovat. Jestliže máme raději silnější čaj, pak zvýšíme množství vyluhovaného materiálu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.