Kód pojišťovny

Zádové bolesti

Ilustrační obrázek

V posledních letech je zaznamenán enormní nárůst vadného držení těla u školáků. Dnes není výjimkou vyhřezlá ploténka u patnáctiletého dítěte. Vadné držení těla, poruchy statiky páteře, ploché nohy, nezpevněný střed těla. K tomu všemu u dětí vede jednostranná zátěž. K té dochází jak z nedostatku pohybu, ale rovněž při orientaci na jeden sport. Vadné držení těla můžeme definovat jako asymetrické a nesprávné postavení těla v prostoru. Je většinou způsobené rozdílem v délce dolních končetin, a nebo jednoduše vlivem nesprávných pohybových stereotypů a nedostatečnou kondicí malého pacienta. Nevěnuje-li se dítě všeobecné tělesné aktivitě a zapojuje-li stále stejné svalové skupiny, dojde k poškození a přetížení svalového aparátu.

Vadné držení těla u dětí

Poruchy spojené s vadným držením těla se vyskytují u třetiny dětí, přes padesát procent dětí dokonce uvádí občasné bolesti zad. Malé děti většinou nesprávně sedí ve škole, nemají dobré lavice a židle. Problémy se vyskytují i při sportu, zvláště vrcholovém. Speciální situace je u malých fotbalistů. Velmi často mají silně zkrácené ohybače kolenou (svaly na zadní straně stehen) a v důsledku zřetězených svalových poruch se poněkud hrbí a nedokáží se dostatečně předklonit. Jejich svalová porucha je důsledkem nerovnoměrného zatěžování dolních končetin. Stačí však měsíc speciálního jednoduchého cvičení a vše se normalizuje. Proto by sportovní klub měl zajistit dětem správnou kompenzaci pohybu.

Každý rodič by měl svému dítěti umožnit, aby se rovnoměrně rozvíjelo – například i tím, že mu pořídí vlastní balanční židli a stůl, který s ním poroste. Varianta dětské balanční židle podporuje zdravý vývoj zádových partií a vzpřímený sed, posiluje zádové svalstvo, aniž by to dítě nějak obtěžovalo, předchází bolestem zad a příznivě ovlivňuje kondici zádových svalů. S každým náklonem sedáku dopředu či do stran je dítě donuceno balancovat tělo a vracet je do přirozené polohy.

Poněkud složitější situace nastává, když se děti všelijak hrbí, naklání, neumí nebo nechtějí stát rovně. Za vadné držení můžeme tento stav označit pouze v situaci, kdy vyšetřující nezjistí žádnou poškození páteře a končetin. Jedná se většinou o důsledek nízké kondice, velmi často je vadné držení těla výrazem vnitřního rozpoložení dítěte. Může se jednat o provokaci, rezignaci, pocity méněcennosti. Vadné držení velmi často vidíme u dospívajících dívek jako průvodní jev obtížné identifikace s pohlavním vyzráváním.

Nejčastější problémy

Kromě případů, kdy je bolest zad symptomem jiného vážného onemocnění, bývají její příčinou nejčastěji natažené nebo natržené svaly nebo problémy s ploténkami, které se pohnou z místa a utlačí probíhající cévy.
Obratle, jež tvoří kostru lidských zad, jsou spojeny v důmyslný mechanismus a propojeny se svaly, což nám umožňuje se ohýbat, otáčet, naklánět, natahovat. Provádíme-li však pohyby špatně nebo pokud setrváváme v jedné neměnné poloze dlouhou dobu, odmění se nám naše tělo bolestí a zhoršenou funkcí. Příčin vzniku bolestí zad může být více – je to například svalová dysbalance, přetěžování určitých segmentů zad, nedostatek pohybu, sedavý způsob života. Z hlediska času rozdělujeme bolesti zad na akutní, subakutní a chronické.  Akutní bolesti zad trvají několik dnů až týdnů, za chronické považujeme obtíže, které jsou delší než šest měsíců.  Typickým případem akutní bolesti páteře je lumbago neboli ústřel, lidově houser. Ten vzniká u bederní páteře, často při prudkém pohybu do předklonu spojeném s rotací těla nebo po zvednutí těžkého břemene. Akutní bolest se obvykle objevuje tam, kde už je člověk nějak oslaben – například kde jsou svaly nevhodně zatěžované nebo kde už v minulosti záda utrpěla úraz či jiné poškození.  Bolest zad se objevuje až v momentě, kdy je systém přetížený. Jak na bolest obvykle zareagujeme? Vezmeme si pilulku, která nás zbaví bolesti – uvolní stažené svaly okolo místa postižení. Pak pokračujeme dál ve své činnosti a tím jdeme proti tomu, co nám tělo říká.

Nesmíme zapomínat na to, že s bolestmi zad souvisejí i bolesti v oblasti beder, kyčlí, kolen a ovlivňují se navzájem. Na koho se tedy obrátíme, bolí-li nás záda? Odborník by měl během vstupního vyšetření zjistit, zda třeba bolesti v tříslech či kyčlích nesouvisejí s meziobratlovými destičkami či degenerativními změnami v oblasti dolní bederní páteře nebo zda pacient netrpí artrózou kyčelního kloubu, která se může projevit bolestí třeba v kolenním kloubu. Člověk, kterého cosi bolí v jednom úseku pohybového aparátu, si podvědomě ulevuje a přetěžuje zase jinou část těla, což se projeví bolestí. Důvodů, proč nás bolí záda, zkrátka může být mnoho. K bolestem zad mohou vést i ploché nohy. U odborníka byste se měli dozvědět, odkud potíže pocházejí, kde mají své kořeny a proč to nefunguje, jak má.
Při akutních bolestech lékař obvykle provede obstřik, ve kterém jsou nejčastěji protizánětlivé léky a léky sloužící k uvolnění  svalového spasmu. Fyzioterapeut rozmasíruje postižnou oblast a tím uvolní sevřené svaly. Jedna návštěva fyzioterapeuta určitě neznamená, že budete mít klid na celá léta. Je zapotřebí naučit se zacházet se svým tělem tak, aby vás v budoucnu bolesti opět nepřepadly.

Prevence

Základním způsobem, jak předcházet bolestem zad, je cvičení. A to takové, které tělo posiluje rovnoměrně, přiměřeně a fyziologicky. Vhodné jsou mírné aerobní aktivity nebo posilování břicha a zad – konzultované s fyzioterapeutem a spojené s vylepšováním pohyblivosti kyčlí. Těm, kteří mají ochablé břišní svaly, se doporučuje pilates na jejich posílení a jóga na protažení. Lidem se sedavým zaměstnáním velmi pomáhá jin jóga, a to hned dvakrát. Jednak se soustředí na pomalé uvolňování svalů a jemně gravitací působí na klouby, obratle a vazy. Za druhé pracuje s dýcháním do břicha, které je pro náš nervový systém velmi uklidňující a vede ke zklidnění mysli.

Na trhu je spousta produktů, které slibují magickou úlevu od bolesti: od vložek do bot po různé zádové opory či zdravotní matrace. Na to, že vám opravdu pomohou, ale nespoléhejte. Co jednomu může pomoci, pro druhého je nesmysl. K zázračným pomůckám byste se měli obrátit až ve chvíli, kdy od bolesti nepomohou tradiční postupy: cvičení a zdravé obutí i spaní.

Trápí-li vás funkční bolesti páteře, je žádoucí se přeučit některé stereotypy: například dýchání, držení těla, zapojení stabilizačních svalů, některé pohybové stereotypy. Koho často bolí záda, měl by ze všeho nejdříve odhalit příčinu svých potíží. Existují sice pomůcky (různé polštářky, overball), ale nemůžeme doufat v to, že samy od sebe pomohou s problémy se zády.


Do Centra zdravých zad často docházejí lidé, kteří pracují v kanceláři. Vyžaduje-li vaše práce, abyste osm hodin seděli na židli u obrazovky, je na čase začít přemýšlet o tom, na jaké židli sedíte. Malé množství nastavení a absence aktivních prvků mají za následek pocit únavy, nesoustředění a bolesti zad či hlavy. Jsou přetěžovány zádové svaly, zvyšuje se tlak v bedrech a sedák zespodu tlačí na důležité tepny na nohou. Následně fyzické svaly (rychlá bílá svalová vlákna, jež mají na starosti aktivní pohyb) ochabují, neboť nepracují. Posturální svaly (stabilizační) naopak bývají přetěžovány. Proto máme z dlouhého sezení ztuhlou šíji, trapézy, krk a bolí nás záda v oblasti beder. Běžná kancelářská židle se nedokáže přizpůsobit postavě uživatele ani neumožňuje aktivní sezení. Při sezení na židli je potřeba zapojit, aktivovat svaly dolní části zad. Horní část zad bývá pohyblivá díky pohyblivému opěráku židle, dolní však ochabuje, dochází k nedostatečnému prokrvování orgánů v oblasti pánve, může dojít i k poklesu orgánů (střed těla je ochablý). Neaktivní svaly je zapotřebí – i během sezení – opět zapojit, aby nedocházelo k dalším komplikacím.

Pořiďte si vhodnou, nejlépe balanční židli, která je opatřena výkyvným sedákem na pružině. Ten zajistí pánevní pohyblivost, což zpevňuje zádové i břišní svaly. Páteř je tak stále udržována ve správné poloze, čímž se zabrání nevratným změnám a bolestem zad. Při sezení  na jakékoli židli byste měli vždy mít kolena o něco níž než zadek, nohy přitom spočívají celými chodidly na zemi. Nikdy nezůstávejte v jedné nehybné pozici déle než třicet minut.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.