Kód pojišťovny

Novorozenecká žloutenka

Ilustrační obrázek

Žloutenka u novorozence vzniká nejčastěji kvůli rozpadu červených krvinek. Při rozpadu červených krvinek se z nich uvolňuje barvivo- tzv. bilirubin, který způsobuje žluté zabarvení kůže a očního bělma. Žloutenka je patrná, když hladina bilirubinu přesáhne 85,5µmol/l . Takto vzniklý bilirubin je nazýván nekonjugovaný, je nerozpustný a nemůže se vyloučit z organismu. Vysoká hladina nekonjugovaného bilirubinu má na některé tkáně toxické účinky. Jedná se zejména o nervové buňky v mozkovém kmeni. Jejich poškození se může projevit ihned, někdy však až v průběhu týdnů nebo měsíců.

Projevy novorozenecké žloutenky

Novorozenecká žloutenka se projevuje nejprve zežloutnutím hlavičky a potom postupuje směrem dolů. Následně zežloutne hlava a krk, hrudník, dále břišní krajina a stehna a naposledy předloktí, lýtka a chodidla s dlaněmi. Maminky si nejčastěji všímají, že dítěti zežloutne oční bělmo. Miminko se může projevovat apaticky, spavě, špatně se budí k jídlu, vydrží sát a nepřibývá na hmotnosti.

Vznik novorozenecké žloutenky

Novorozenecká žloutenka je způsobena nadměrným rozpadem červených krvinek, které mají u novorozence jiné složení než červené krvinky dospělého člověka. Postupně dochází k rozpadu tzv. fetálních erytrocytů a jejich výměně za červené krvinky se stejnou strukturou, jako mají dospělé erytrocyty. U donošených dětí již krátce po narození hladina bilirubinu stoupá, ale žloutenka se objevuje až po hodinách života. Maximálních hodnot bilirubinu je dosaženo 60-72 hodin po porodu. Následně hladina bilirubinu klesá rychleji během 2-3 dnů, dále pozvolna během 7-14 dnů a poté dosahuje hodnot dospělých. Koncentraci bilirubinu ovlivňuje také zralost dítěte (u nedonošených dětí je žloutenka výraznější).

Patologická žloutenka

Tzv. patologická žloutenka začíná prudkým žloutnutím dítěte v prvních hodinách života. Hodnoty bilirubinu stoupají velice rychle. Tento typ žloutenky se objevuje u 6-10% donošených novorozenců. Poměrně častým problémem bývá hemolytická nemoc novorozence, kterou způsobuje Rh nebo ABO inkompatibilita.Rh inkompatibilita je stav, kdy červené krvinky matky nemají antigen Rh faktoru, což znamená, že matka je Rh negativní a čeká dítě s faktorem Rh pozitivní. Vzniká riziko, že organismus matky vytvoří protilátky vůči krvi vlastního dítěte.

Jiné příčiny žloutenky

Žloutenka se může u novorozence projevit také při zmnožení červených krvinek, při jejich nadměrném rozpadu díky odlišné struktuře, při ztížení průchodnosti trávicího traktu, při vrozených vývojových vadách žlučových cest, u poruch metabolismu galaktózy nebo fruktózy, tak= díky působení léků atd. Příčiny žloutenky jsou různorodé, avšak nejčastěji se objevuje fyziologický typ novorozenecké žloutenky.

Léčba

Mírné formy žloutenky nevyžadují terapii a ikterus odezní zcela samovolně. Doporučuje se ponechávat dítě na denním světle a vždy je nutné pečlivé sledování hodnot bilirubinu. Jakmile je žloutenka závažnější, je nutné dít léčit pomocí fototerapie, při které dochází k přeměně nekonjugovaného bilirubinu na produkty, které se vyloučí žlučí a močí. Fototerapie je indikována na základě hodnoty bilirubinu, který se stanovuje z krevního odběru. V průběhu fototerapie je dítěti monitorována srdeční činnost, dýchání tělesná teplota, prokrvení novorozence a také jeho chování. Je nutné také sledovat příjem tekutin. Fototerapie bývá nejčastěji indikována na 3 hodiny a pak následuje hodinová pauza na kojení. V průběhu fototerapie je miminko obnažené a je chráněno pomocí speciálních brýlí. Dítě by mělo být zvýšeně sledováno. U velmi závažných forem žloutenky je nutné přistoupit k výměnné transfuzi krve. Ta se provádí na specializovaných pracovištích, kdy se většinou přes pupeční žílu nebo arterii odebírá krev dítěte a současně se mu stejnou cestou aplikuje krev dárce. Další možností terapie je podání léků.

Komplikace při závažné žloutence

Mezi nejzávažnější komplikaci patří postižení mozku dítěte, jedná se o tzv. jádrový ikterus. V České republice naštěstí k tomuto typu postižení nedochází díky hospitalizaci novorozenců v nemocnicích 72 hodin po porodu. Je však možné, že při závažnější žloutence postupně nastává ubývání červených krvinek a jejich nedostatečně rychlá obměna a dítě začne trpět chudokrevností.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.