Kód pojišťovny

Prospěšné půsty

Ilustrační obrázek

Z pohledu výživy je účelem půstu vyčistit organismus stimulací vylučováníodpadních látek. Podstatnou roli v tomto procesu hraje voda. K tomu, aby mohlo dojít k detoxikaci, bychom měli denně vypít zhruba 2 litry vody. Toxické odpady, které se v organismu nahromadily za období nerozumného stravování a životosprávy, zesilují funkci buněk a tkání a způsobují řadu chronických onemocnění. Poté, co jsou tyto látky z organismu odstraněny, dochází k pocitu „znovuprobuzení“. Zvířata nabádá k držení půstu jejich intuice, jakmile se cítí nemocné, přestanou jíst až do té doby, dokud se opět necítí lépe.

Pozor na výjimky

Půst může být však nebezpečný pro jedince se srdečními a ledvinovými chorobami a cukrovkou. Každý, kdo má nějaký zdravotní problém, by se měl před zahájením půstu poradit s lékařem, který se specializuje na stravu.

Pozitiva

Bezprostředním výsledkem půstu je ztráta váhy – během 24 hodin může dojít k úbytku až 1,5 kg za předpokladu, že tělo dostává pouze čistou vodu nebo nekalorické nápoje. Jestliže půst pokračuje, během dalších 10 dní dojde k průměrnému dennímu úbytku asi o 1 kg. Nejedná se však pouze o odbouraný tuk, toho je pouze 1/3. Polovinu váhy tvoří voda, zbytek připadá na tkáně. Půst je prospěšný nejen pro redukci váhy, ale omlazuje tělo a také nám může pomoci od sebedestruktivních návyků, jako je alkohol a kouření. Půst také podněcuje k uvolňování růstového hormonu, který pomáhá posilovat náš imunitní systém.

Uvolňování růstového hormonu

Růstový hormon stimuluje regeneraci tkání. Růstový hormon navádí buňky do poškozené oblasti, kde potom dochází k jejich „opravě“. Růstový hormon dále zvyšuje odolnost našeho těla tím, že stimuluje brzlík, který je umístěn pod prsní kostí k tomu, aby produkoval buňky imunitního systému (T-buňky a B- buňky). Za normálních okolností přestává být vylučován zhruba okolo 30 let věku.

Negativa

Tělo má v daný moment jednorázovou rezervu pouhých 1000 kalorií, které jsou

uskladněny v játrech formou glykogenu, a jsou vyčerpány během prvních dvou dnů půstu. Poté tělo začíná získávat energii štěpením tuků na ketonové částice, jako je aceton, kyselina acetátová a betahydroxybutylová. Tyto ketonové částice nahrazují glukózu jako zdroj energie a dodávají tělu 70% požadované dávky. Zbytek je dodáván štěpením tkání. Tyto procesy vedou ketóze a acidóze,pokud není tělu dodáváno aspoň minimální množství glukózy orálně nebo formou injekcí. Ketóza je charakterizována lehkou nevolností, pachutí v ústech a acetonovým dechem. Acidóza zpravidla začíná několik dní po začátku ketózy a může být velmi nebezpečná, především u jedinců s ledvinovými potížemi. Dalším nebezpečím může být uvolňování toxických reziduí do krve.

Vyčerpání zásob

V průběhu dlouhého půstu může dojít k vyčerpání zásob draslíku a sodíku. Ztráty draslíku mohou činit až 1500 mg denně. Může to být příčinou deficitu, který se následně projeví slabostí, apatií a nevolností nebo ledvinovými potížemi.

Svíravý hlad

Je však nutné rozlišovat mezi půstem a hladověním. „Svíravý hlad“ není známkou opravdového biologického hladu. Jedná se pouze o stahy zažívacího ústrojí, které si vykládáme jako hlad. Můžeme mu předejít pitím vody. Po 2-4 dnech „kručení v břiše“ i chuť k jídlu ustane. Potom následuje období 3-4 týdnů, kdy nepociťujeme ani hlad, ani vyčerpání. A to je pravý fyziologický půst. Když se nám však chuť k jídlu navrátí, je to přirozená známka toho, že je čas půst ukončit, jinak začneme opravdu hladovět a jako zdroj energie tělo začne odbourávat k životu potřebné tkáně.

Krátké půsty

1 -2 denní půsty obvykle nevyžadují žádné speciální požadavky, ale jestliže jsme doposud žádný půst nedrželi, doporučuje se začít s jednodenním půstem a poté posoudíme, jak se budeme cítit. Půst bychom neměli považovat za omezení, ale za pozitivní skutečnost. Dává odpočinout zažívacímu traktu a je krokem ke zlepšení zdraví. Běhen půstu můžeme pociťovat horko nebo chlad, bolesti hlavy nebo pocit nevolnosti. Tyto pocity jsou součásti detoxikace organismu a po dni zmizí.

Ukončení půstu

Důležité je také půst správně ukončit. S návratem ke konzumaci běžného jídla musíme začít pomalu, s přihlédnutím k délce půstu. Denní půst může být ukončen několika douška mléka, ovocné šťávy nebo zeleninové polévky a poté můžeme přejít na normální jídlo.

Půst s čerstvou šťávou z ovoce a zeleniny

Vhodnějším a zdravějším druhem půstu je půst pomocí čerstvé stravy nebo šťávové léčby. Při tomto typu očisty je povoleno konzumovat pouze čerstvou šťávu a žádnou pevnou stravu. Čerstvá šťáva doplňuje dostatečné množství přírodních cukrů, vitaminů, minerálů a stopových prvků, a přitom odpadá stres, který vzniká při půstu pouze o vodě. Šťáva obsahuje všechny potřebné prvky k obnově buněk a hojení těla,, stimuluje očistný proces, normalizuje tělesné funkce a také eliminuje riziko ketózy a acidózy.

Odborníci radí

Podle odborných studií se uvádí, že v průběhu půstu tělo pálí a vylučuje velké množství nahromaděných odpadních látek. Tomuto očistnému procesu lze napomoci, jestliže budeme pít alkalické šťávy místo vody.

Hroznová léčba

Velmi oblíbeným druhem terapie se stává také hroznová léčba, která je používána k léčení mnoha nemocí, která mají původ v nadměrném hromadění toxinů v těle. Povolena je pouze čerstvá hroznová šťáva. Šťávový půst se však nemusí omezovat pouze na jediný druh ovoce nebo zeleniny. Šťáva by měla být vyrobena těsně před konzumací, ovoce a zelenina nesmí být loupané nebo namáčené ve vodě. Kořenovou zeleninu je nutné řádně očistit.

Typy zeleniny

Při půstu lze použít různé typy zeleniny a ovoce, které se volí podle požadovaného účinku. Mezi nejběžnější patří jablka, celer, mrkev, petržel, řepa, zelí, brokolice nebo kapusta.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.