Kód pojišťovny

Šedý zákal

Ilustrační obrázek

Podle statistik je šedým zákalem v populaci starší 65 let postižena více než polovina lidí. Mezi lidmi staršími 75 let se toto procento zvyšuje až na 70 procent. V poslední době se mluví o tom, že šedý zákal postihuje více mladších lidí. Je to zdánlivé. Dnes se totiž šedý zákal operuje v časnějších stadiích, tedy i u mladších lidí. Souvisí to s diagnostikou a operační technikou. Dříve se šedý zákal nechával dozrát a ve chvíli, kdy byla čočka tvrdá, se celá vyňala. Nyní se čočka rozmělní laserem nebo ultrazvukem a odsaje se jen malým řezem, což se lépe provádí v dřívějších stadiích šedého zákalu.

Operace šedého zákalu je krátká a nebolí. Přestože jde o operaci s malými riziky, je zákrok v oku pro některé lidi strašákem. Nejedná se o akutní záležitost. Nicméně při velmi pokročilém stadiu zákalu a tvrdé čočce stoupají rizika operačních komplikací. O operaci lze uvažovat v případě, že se pacientovi začne výrazně zhoršovat vidění. Před operací se provádí i měření oka, které umožní spočítat správnou optickou sílu implantované čočky.

Pojišťovny hradí operaci šedého zákalu v plné výši včetně implantace kvalitní umělé nitrooční čočky, kterou je do oka vždy nutné implantovat místo čočky původní. Vidění je pak většinou nastaveno tak, že pacient vidí dobře do dálky a na čtení používá brýle. Existují ale i jiné možnosti, za které si klient musí připlatit.

Diagnózu potvrdí lékař

Šedý zákal je zakalení vlastní, vrozené oční čočky. Může vyvolávat nejen nebolestivé zamlžené vidění, ale i citlivost na oslnění, které se projevuje hlavně při ostrém slunečním světle a v noci při řízení auta, dále zvyšující se krátkozrakost, zkreslení pozorovaných obrazů nebo změnu ve vnímání barev. Příznaky to ovšem nejsou typické a mohou se vyskytovat i u jiných očních onemocnění. Proto pacient není schopen sám rozpoznat, má-li šedý zákal. Šedý zákal souvisí se stárnutím. Proč se ale u někoho objeví v padesáti a u jiného až v 80 letech, zatím není objasněno. Šedým zákalem bývají vedle diabetiků a lidí, kteří pravidelně užívají kortikosteroidy a diuretika, ohroženi například lidé, kteří žijí v horách. Důležitou roli hraje i vliv ultrafialového záření. Oční lékaři proto doporučují jako ochranu brýle s UV filtrem. Na vznik šedého zákalu naopak nemá vliv čtení při špatném světle, sledování televize či práce s počítačem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.