Kód pojišťovny

Mykóza

Ilustrační obrázek

Výtoky nebo svědění v oblasti zevních rodidel patří mezi nejčastější důvod návštěvy gynekologické ordinace. V rámci osvěty gynekologové poukazují na to, že ne každá sekrece z pochvy musí signalizovat patologický příznak. U dospělých žen pochva obsahuje poměrně pestrou směs patogenních i nepatogenních bakteriálních kmenů. Zcela jasné rozlišení, zda se jedná zrovna o konkrétního původce infekce, nebo zda jde o bakterii, která v organismu přežívá v určité symbióze, není jednoduché a jednoznačné.

Mikroby jsou za běžných podmínek v pochvě „tolerovány„ za pomoci ochranných protizánětlivých faktorů. Tyto faktory jsou maximálně vyvinuty v období, po které je žena plodná.

Individualita

Složení mikrosystému pochvy je u každé žen individuální, neboť se berou v úvahu okolní vlivy. Vždy záleží na hormonálních hladinách ženy, jejich sexuálních aktivitách, celkovém zdravotním stavu, stravovacích návycích apod.

Přemnožení kvasinek

Mezi nejčastější původce zánětu pochvy a zevních rodidel patří kvasinky. Z řady kmenů, které mohou způsobit infekční onemocnění rodidel, je nejčastější Candida albicans. Ke vzniku onemocnění však nestačí pouhá přítomnost kvasinky v pochvě. K tomu, aby došlo k rozvoji akutní infekce, musí kvasinky projít třístupňovým procesem – nejprve musí přilnout k buňkám sliznice, poté se rozmnožit a nakonec vniknout mezi ně. Pouze v takové případě může dojít k rozvoji akutního zánětu, který je provázen otokem, bolestí a svěděním nebo zarudnutím poškozené sliznice. Ta poté reaguje zvýšenou sekrecí hlenu – výtokem.

Akutní stav

Jestliže se jedná o akutní průběh onemocnění kvasinkovou infekcí, je léčba poměrně jednoduchá. Můžeme použít běžce dostupné prostředky, nejčastěji v místní formě v podobě čípků a mastí. Důležitou podmínkou léčby je dodržení doporučené léčby. Rozhodně se nedoporučuje přestat s léčbou ihned po vymizení akutních potíží, neboť onemocnění má tendenci opět recidivovat.

Dostupné prostředky

První pomocí v případě, že žena je např. na dovolené a nemůže navštívit gynekologa, je zakoupení volně prodejného léku, který jej v lékárně k dostání bez lékařského předpisu. V případě, že prostředek nezabere nebo má žena jiné pochybnosti o původu a druhu onemocnění, je nutné vyhledat odborného lékaře.

Když se objeví komplikace

V případě, že se infekce objeví opakovaně, mohou nastat komplikace. V každém případě je nutné prokázat, že se opravdu jedná o kvasinkovou infekci. Jestliže je přítomnost kvasinek prokázána, je nutná dlouhodobá systematická léčba, která spočívá v podávání perorálních antimykotik. Za takových okolností se doporučuje vyšetření sexuálního partnera spolu a také jeho přeléčení.

Režimová opatření

V každém případě je na místě úprava některých návyků (úprava těsných kalhot, punčocháře apod.). Žena by na intimní partie neměla používat běžná mýdla nebo sprchové gely, ale pouze speciální intimní mýdla, která lze zcela běžně dostat v lékárnách nebo obchodech. V období vzplanutí onemocnění nemoci se doporučuje raději sprchování než dlouhé setrvání ve vaně.

Psychická pohoda

Je na každé ženě, aby si sama uměla vypozorovat, co jí pomáhá, prospívá nebo naopak škodí. Podstatná je taká psychická pohoda, díky níž se dají nemoci nejen lépe zvládat, ale také i předcházet. Zdravý životní styl, přiměřená pohybová aktivita a vhodný jídelníček prospívá určitě každému z nás.

Pozor na mokré plavky

Pro vznik mykóz nebo zánětu močového měchýře, je rizikové ponechání mokrých plavek po plavání. Ženám, které jsou náchylné ke vzniku zánětu se doporučuje po plavání vyměnit plavky za suché. Toto jednoduché opatření v rámci prevence nám může ušetřit mnoho vzniklých potíží a problémů. Je také vhodné udržovat teplotní komfort a používat na nohou přezůvky nebo nazouváky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.