Kód pojišťovny

Jaké vybrat hračky?

Ilustrační obrázek

Hra patří k nejspontánnějším činnostem a poskytuje dítěti naprostou bezprostřední radost, uvolňuje napětí a dítě tak může pomocí bolusů a omylů vyzkoušet nové způsoby chování. To jestli určitá hračka u dítěte uspěje, bude ho správně rozvíjet a obohacovat záleží na mnoha okolnostech. Při výběru hračky musíme vždy přihlížet k vyspělosti dítěte, jeho zájmům a náklonnostem. Pokud mají rodiče některou hru v oblibě, tak jsou také ochotni si daleko více hrát.

Hračka jak doprovod

Jsou hračky, které nás doprovází takřka celým dětstvím, i když jsou otrhané, špinavé, poničené a chybějí jim podstatné části, za žádnou cenu bychom je nedokázali vyměnit. Dále jsou hračky, které teprve na svou příležitost čekají a někdy se ji ani nedočkají. Není to proto, že by byly špatné, ale protože se zrovna nesešly s aktuálním zájmem a potřebami dítěte. Existují hračky, které zazáří, ale pak upadnou rychle v zapomnění. Rozhodně bychom však neměli dítěti vyčítat, že si s tou nebo onou hračkou nehraje.

Myslete na dítě

Někteří rodiče si při výběru hraček promítají své potřeby a touhy z dětství, protože spíše vyhovují přáním a potřebám dospělých. Dokonce někteří tatínkové se hračky zmocní a dítěti ji takřka nepůjčí, aby se údajně nerozbila. Děti jsou zkoumavé a zvídavé a rozbití hrozí každé hračce, a proto myslete na to, že i levnější auto za méně peněz splní úplně stejnou úlohu jako drahá hračka za několik stovek. Není příliš vhodné kupovat funkční zmenšeniny dospělých vrtaček nebo praček. Mnohem vhodnější je koupit na hraní hračky co nejjednodušší a přirozené. Občas se ani nebraňte nákupu módní hračky, protože také znalost her a hraček umožňuje dítěti zapadnout do skupiny.

Myslete na bezpečnost dítěte

V každém případě bychom měli myslet na bezpečnost dítěte. Neumíme si však představit, jakým způsobem bude dítě hračku používat, je však velmi pravděpodobné, že ji bude strkat do pusy, možná ji bude i cucat a kousat, nebude s ní vždy zacházet zcela šetrně. Specifický problém představují především u kluků meče, pistoly, revolvery, samopaly, tanky apod.

Jako dospělý

Děti více touží se podobat se dospělým a přebírají jejich gesta, slova, zkoušejí konzumovat, co dospělí. Nápodoba představuje velmi důležitý mechanismus učení. Vhodné je, když děti mají různorodý výběr hraček. Preferovat můžeme hračky jednodušší, z přírodních materiálů a podporují tvořivost. Chlapcům bychom neměli bránit ani ve vojenských hrách a hračkách, protože to je v jejich přirozenosti. Nebezpečné by bylo, kdyby dítě použilo střílení vážně, když má zlost a vztek nebo, když chce něčeho dosáhnout.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.