Kód pojišťovny

Chrom a cukr

Ilustrační obrázek

Chceme-li rychle doplnit energii, sáhneme po něčem sladkém. Jakmile si dáme sušenku nebo sladký nápoj, hladina glukózy v krvi nám vyskočí rychle nahoru. Cukr však stejným tempem zase klesne, takže sáhneme po další sladkosti. Neustále se měnící hladina cukru v krvi však může po čase vést k problémům s nadváhou, nebo dokonce ke vzniku diabetu II. typu.

Jak se naše tělo s cukrem vypořádá? Sníme-li něco sladkého, slinivka břišní vyprodukuje množství inzulinu, který se podílí na regulaci krevního cukru v těle. Inzulin pomáhá přeměnit cukry, škroby a jiné látky z potravy potřebné k dennímu životu na energii. Chrom je esenciální minerál, který inzulinu „napomáhá“. My tento jev pociťujeme jako snížený pocit hladu.

Boj s cukrovkou

Praktické zkušenosti naznačují, že zvýšený příjem chromu může pomoci snížit chuť na sladké, omezit pocit hladu a pomoci tak při redukci hmotnosti. Nejlepšího výsledku se dosáhne, kombinuje-li se dieta bohatá na chrom s pravidelnou fyzikou aktivitou. Chrom má důležité místo v budování svalové hmoty – je proto nedílnou součástí doplňků stravy pro sportovce. Diabetici mívají často zvýšenou hladinu cukru v krvi, což může vést ke komplikacím, mezi něž patří poškození nerv ů rukou a nohou, ateroskleróza, onemocnění srdce a poškození zraku. Pozitivní účinky na snížení hladiny cukru v krvi byly prokázány v několika klinických studiích; užívání chromu jak při diabetu jako takovém, tak i diabetu, který vznikl během těhotenství, se ukázalo jako velmi přínosné – hladina glykemie byla nízká z krátkodobého hlediska i při kontrole tzv. dlouhého cukru. Hypoglykemie (nízká hladina cukru v krvi), která se může projevit úzkostí, neklidem a pocením, byla úspěšně léčena u skupiny žen podáváním určité dávky chromu. Zvýšený příjem chromu pomůže upravit nedostatek tohoto minerálu v potravě či neschopnost jej metabolizovat.

Hladina chromu může být nízká u lidí, kteří mají zúžené tepny, což může vést k onemocnění srdce. Výzkum u lidí se zvýšeným cholesterolem v krvi prokázal, že užívání chromu vede ke snížení hladiny LDL cholesterolu. V jiné studii, jejíž účastníci společně s betablokátory (léky na srdce) užívali chrom, bylo zjištěno zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu. Ukázalo se také, že lidé trpící glaukomem (zeleným očním zákalem), při němž zvýšený nitrooční tlak vede ke vzniku slepeckých skvrn až úplné slepoty, mají nízkou hladinu chromu v krvi. Doplňky tak mohou být užitečné.

Proč užívat chrom?

Lidé nad 55 let věku a osoby, které pravidelně cvičí, mohou mít zvýšené ztráty chromu. Lidé vystaveni stresu a osoby po úrazech mají sníženou hladinu chromu. Z doplňků mohou mít užitek také lidé, jejichž strava je bohatá na chemicky konzervované potraviny, které jsou chudé na chrom, a lidé, jejichž schopnost vyrovnat krevní hladinu cukru v těle je nízká, či jedinci, kteří mají sklon k hmotnostním přírůstkům.

Bohatým zdrojem chromu jsou pivovarské kvasnice. Následují mušle, celozrnné potraviny, libové maso, sýry, některé druhy koření (kurkuma, tymián), hořká čokoláda nebo houby. Z dalších zdrojů jsou důležité ovesné vločky, švestky, oříšky, chřest. Chrom naleznete rovněž v banánech, jablkách nebo grepech. Obsah chromu ve výživě kolísá, neboť mimo jiné velmi závisí na způsobu pěstování i přípravy potravin. Konzervační přísady a pesticidy zřejmě snižují hladinu chromu v těle a strava bohatá na cukry může zvýšit množství chromu vyloučené močí.

Užíváte-li některé léky, je potřeba si zjistit možné interakce a nastavit vhodné dávkování. Hladinu chromu mohou snížit kortikosteroidy, zvýšit se naopak může, užíváte-li zároveň léky k úlevě od bolesti a zmírnění zánětu (nesteroidní antirevmatika).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.