Kód pojišťovny

Sladké nápoje

Ilustrační obrázek

V průměru konzumuje každý Čech 40 kg cukru. Nejméně polovina z tohoto množství připadá na sladké nápoje, které jsou pro naše zdraví značně zatěžující, a to zvláště v případě, když je konzumujeme příliš často a v nadměrném množství. Jejich hlavním negativem je skutečnost, že cukr vázaný na tekutinu se dostává do krve velice rychle. Tím také dochází ke zvýšené hladině cukru v krvi, což vede k rychlému vyplavení inzulinu a to vyčerpává slinivku břišní a škodí našemu inzulinovému metabolismu. Tato skutečnost může vyústit ke dvěma podstatným zdravotním rizikům.

Hypoglykemie

Jedná se o nízkou až velmi kolísavou hladinu cukru v krvi. To je dáno rychlým a častým vylučováním inzulinu. Stav se projevuje celkově nervozitou, neklidem, stavem únavy, bolestmi hlavy, poruchami spánku a stavy blízkými k omdlení. Lidé většinou takový stav řeší dalším přísunem cukru do organismu, což vede pouze k přechodnému zlepšení, ale následně dochází ke zhoršení psychického i fyzického stavu. Po opakovaných hypoglykemiích v průběhu let dochází k vyčerpání slinivky a tento stav může přispět ke vzniku cukrovky. Současně s tímto stavem souvisí cévní komplikace v podobě cévních mozkových příhod a infarkt myokardu.

Zatížení jater

Nadměrná konzumace sladkých nápojů vede k tomu, že přebytek cukru, který je vázán na tekutiny, se v játrech mění na tuky a tyto tuky se ukládají v samotných játrech, podkoží a zejména v dutině břišní. Společně s přibývajícím tukem a každým dalším vypitým sladkým nápojem stoupá zátěž jater a následně dochází ke zhoršení jejich metabolismu. Játra, která dobře nepracují přestávají kontrolovat slinivku břišní a dochází ke zhoršení trávení a získávání energie z potravy. Chuť na sladké přitom neustále stoupá a dostavuje se únava.

Vnitřní plísně

Sladké nápoje představují živnou půdu pro naše vnitřní plísně. Dochází k jejich přemnožení ve střevech a vznikají další zdravotní problémy. Přemnožené plísně se dostávají do pohlavních orgánů, u žen dochází kevzniku výtoků a snížení plodnosti. Plísně se dostávají do krevního oběhu a objevují se také na kůži. Játra jsou tak neustále přetížena. Jiným důsledkem přemnožení plísní je poškození sliznice střeva a střevní imunity, což může být příčinou časté nemocnosti, ale také i vzniku alergií a jiných autoimunitních onemocnění.

Obezita

Pravidelná konzumace sladkých nápojů je také jednou z příčin obezity. Opět se tak děje z důvodu velké zátěže jater a přeměně cukru na tuk a dále je to způsobeno tím, že přetížená játra zpomalují metabolismus a organismus pak daleko více ukládá a hromadí. Výsledkem dále není pouze obezita, ale i postupné zhoršení všech funkcí celého organismu.

Překyselení organismu

Cukr v nápojích vede k významnému překyselení organismu. Důsledkem takového stavu je pak ztráta minerálů - vápníku, hořčíku a dalších, které jsou důležité pro neutralizaci nepříznivého vnitřního prostředí. Překyselení organismu má za následek častější zánětlivé komplikace, ale i nádorové onemocnění.

Vzniku zubních kazů

Sladké nápoje se podílí na častějším vzniku zubního kazu a to zejména u dětí. V dospělosti trpí podáváním sladkých nápojů dásně a výsledkem jsou nejen kazy, ale také parodontóza., zubní váčky atd. Kojencům a malým dětem bychom sladké nápoje neměli podávat vůbec. U dětí mohou navíc sladké nápoje vyvolávat hyperaktivitu.

Nápoje bez cukru

Tzv. light nápoje, tedy nápoje bez cukru, mají sice nulový obsah cukru, ale přesto nejsou zdravější než ty s cukrem. Důvodem je obsah umělých sladidel, které mají na organismus celou řadu účinků. Podle odborníků ovlivňují umělá sladidla produkci inzulinu a organismus potom funguje v hladovém režimu a hromadí v sobě tuk, i když ho nepotřebuje.

Doporučení

Nejvhodnější je pití čaje bez cukru a pro denní konzumaci se doporučují ty, které neobsahují tein a třísloviny. Jsou vhodné také pro malé děti.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.