Kód pojišťovny

Zácpa

Ilustrační obrázek

V případě zácpy se jedná o potíže s vyprazdňováním stolice. Z odborného hlediska lze považovat za potíže s vyprazdňováním skutečnost, kdy dochází k menšímu počtu stolic než jsou tři v průběhu jednoho týdne. Zácpa bývá doprovázena také dalšími potížemi (pocit neúplného vyprázdnění, nadýmání, bolesti břicha, bolest při vyprazdňování). U citlivějších jedinců se mohou objevit bolesti hlavy, zad, nechutenství nebo nevolnost. Vyprazdňování je do velké míry ovlivněno množstvím a charakterem konzumované potravy.

Jaké jsou příčiny zácpy?

Vzhledem k tomu, že až 75% stolice tvoří voda, bývá častou příčinou zácpy snížený příjem tekutin, konzumace malého množství potravin spolu s nedostatkem nebo úplnou absencí pohybu. Jestliže nemáme dostatečný pohyb, nedochází k přiměřené podpoře střevní peristaltiky, což je pohyb střev. Také některá závažná onemocnění mohou být příčinou potíží s vyprazdňováním. Může se jednat např. o zánět střev, nádory, nemoc štítné žlázy nebo neurodegenerativní onemocnění mozku. Také některé léky ovlivňují vyprazdňování (antidepresiva, analgetika, léky na hypertenzi). Také časový stres a jiné psychické vlivy nebo změna prostředí ovlivňují naše vyprazdňování. Větší množství potíží s vyprazdňováním mají starší lidé, gravidní ženy nebo lidé po úrazech.

Jaké mohou nastat komplikace?

Mezi vážnější komplikace zácpy patří obstrukce nebo zauzlení střev, poškození střevní stěny nebo může dojít dokonce k protržení střeva. Při usilovné snaze o vyprazdňování vlivem tlačení dochází často ke vzniku hemeroidů nebo řitních trhlin. Ze strachu před bolestí pak postižený vyprazdňování oddaluje a potíže se znásobují.

Jaká je prevence zácpy?

V rámci prevence je vhodné zamyslet se nad skladbou jídla, dostatečným příjmem vlákniny, protože ta na sebe váže vodu a podporuje střevní pohyby. Vlákninu obsahuje běžná strava (ovoce, zelenina, celozrnné výrobky nebo luštěniny. Také můžeme použít otruby, ovesné vločky, lněné semínko nebo vlákninu z jitrocele indického. Musíme mít však na paměti, že každá vláknina musí být zapita dostatečným množstvím potravin.

Vhodné potraviny

Při zácpě se doporučuje konzumovat kysané mléčné produkty, doplňky stravy s obsahem probatik. Mezi osvědčené recepty patří také konzumace sušených švestek, fíků, hroznové víno, šťávy z kyselého zelí nebo jiné zeleninové šťávy. Omezit nebo vyloučit se naopak v případě zácpy doporučuje výrobky z bílé mouky, tučné a sladké pečivo, uzeniny, čokolády, cukrovinky nebo kakao.

Masáž břicha

Při potížích s vyprazdňováním nám může být nápomocna lokální masáž břicha. Můžeme využít tahů z klasické masáže, kdy pomocí krouživých pohybů ve směru peristaltiky střev (od pravého podbřišku směrem nahoru k pupku, zprava doleva přes pupek a dolů k levému podbřišku) provádíme jemné krouživé pohyby. Dolní končetiny by měly být pokrčené v kolenou, aby byla břišní stěna dostatečně relaxována.

Pravidelnost

Pro bezproblémové vyprazdňování je důležitý pravidelný režim v jídle. Odborníci doporučují ráno na lačno vypít sklenici vody a provést běžné denní úkony a zhruba za půl hodiny se pokusit o vyprázdnění. V případě, že trpíme zácpou delší dobu a opakovaně se projeví krev ve stolici nebo se střídá zácpa s průjmem a trpíme křečemi, měli bychom určitě vyhledat odborného lékaře.

Průjem

Opakem zácpy je průjem, kdy dochází k častému vyprazdňování řídké stolice. Zpravidla se jedná o více než 2-3 denně. Příčiny průjmu mohou být jednak akutní nebo chronické. Při akutních průjmech se nejčastěji jedná o infekční onemocnění, která jsou vyvolána viry nebo bakteriemi, různé dietní chyby, psychické vlivy nebo otravy z jídla. V současné době se také zdůrazňuje i problém potravinové alergie. Chronický průjem se často vyskytuje u Crohnovy choroby, nádorových nebo neurologických onemocnění. Chronickým průjmem také trpí nemocní alergičtí na lepek. Průjem mohou vyvolat také některé léky (určité typy antibiotik, protinádorová terapie, některá antidepresiva apod.).

Komplikace průjmu

Mezi vážnou komplikaci průjmu patří porucha vstřebávání vody a minerálních látek vitaminů nebo léčiv. U postiženého hrozí především riziko dehydratace a minerálového rozvratu. Jedná se o zvýšenou ztrátu životně důležitých minerálních látek, a to zejména draslíku a sodíku. Nedostatek těchto látek může vést k srdeční arytmii, svalovým křečím nebo celkové slabosti. Mezi ohroženou skupinu patří především malé děti a starší lidé. Je li ve stolici krev nebo hlen a stav je doprovázen horečkou, měli bychom vyhledat lékaře.

Riziko dehydratace

Dehydratace je stav, při kterém může dojít k selhání krevního oběhu v důsledku nedostačujícího množství cirkulující krve nebo vzniku krevní sraženiny a následně existuje riziko cévní mozkové příhody vlivem nadměrného zahuštění krve. Pokud jsme dehydrovaní, přichází únava, celková slabost, krevní tlak bývá snížený a dochází k poklesu nebo zástavě močení.

Jak léčit průjem?

V rámci léčby průjmy se užívá léčba na zmírnění potíží, avšak přímo neodstraňujeme primární příčinu. Nejprve je nutno nahradit ztrátu tekutin a minerálních látek. Doporučuje se konzumace speciálních roztoků nebo iontových nápojů. Tekutiny bychom měli nahradit vhodnými neslazenými a nesycenými nápoji, bylinkovými odvary nebo čajovou směsí proti průjmu.

Nehladovět

Doporučuje se konzumovat lehce stravitelná a nedráždivá jídla, omezíme tuky a vlákninu. Povzbudivé jsou odvary z rýže nebo mrkve, banány, starší pečivo. U kojených dětí se kojní nepřerušuje. Děti, které jsou krmeny pomocí umělé výživy, by měly mít mléko ředěno pomocí mrkvového nebo rýžového odvaru.

Probiotika

Střevní mikroflóru mohou upravit probiotika a to zejména při léčby antibiotiky, avšak můžeme pomocí nich doplnit léčbu všech typů průjmu. V případě těžších průjmových stavů předepisuje lékař antibiotika nebo volí vhodné léky, které potíže zmírní.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.