Kód pojišťovny

Na co si dát v létě pozor?

Ilustrační obrázek

Léto patří mezi nejoblíbenější období v roce, protože je to doba dovolených, dovádění i odpočinku. V létě máme rádi teplé počasí, koupání a dlouhé večery. Někteří lidé zejména kardiaci a senioři však horka příliš nemilují, ba naopak trpí. Velké horko vede totiž k přehřátí organismu a zvýšené aktivaci vegetativního nervového systému, především sympatiku, který je zodpovědný za zvýšení krevního tlaku, zvýšení srdeční frekvence a zvýšené srdeční práci. Lidem s kardiovaskulárním onemocněním se v létě doporučuje více odpočívat, nevystavovat se přímému slunečnímu záření a pobývat pokud možno v chladnějších prostorech.

Časté potíže

Mezi nejčastější zdravotní potíže v létě patří úpal a úžeh. K úpalu dochází vlivem přehřátí a projevuje se malátností, nevolností, zvýšenou teplotou nebo třesavkou. Převládá velká bolest hlavy a nevolnost. Úžeh si můžeme přivodit vystavením přímému slunečnímu záření a tím dojde k přehřátí organismu.

Dehydratace organismu

V letních dnech, kdy jsou daleko vyšší denní teploty, dochází často k dehydrataci organismu. Lidé zapomínají pravidelně pít a při zvýšené fyzické námaze může k takovému stavu dojít poměrně rychle. Velmi ohroženou skupinou jsou starší lidé, kteří méně pijí a kojenci. Tuto skutečnost bychom neměli podceňovat a v obou případech je nutno zvýšené pozornosti. V létě bychom se přímému slunci neměli vystavovat bez pokrývky hlavy a dbáme na pravidelné a přiměřené ochlazování.

Průjmy parazitózy

Při pobývání v cizím prostředí nebo v exotických destinacích dochází často u náchylnějších jedinců vlivem změny klimatu k průjmům. Z těchto důvodů je vhodné v rámci prevence mít s sebou preparát na dané potíže. Tyto příhody se vyskytují často zejména v tropických oblastech. Není přesně známo, z jakých důvodů vznikají časté průjmy např. u cestovatelů, ale odborníci se domnívají, že příčinou mohou být odlišné kmeny E. coli – bakterie, která se běžně vyskytuje v tlustém střevě. Průjem cestovatelů je pravděpodobně odpověď organismu na změnu v rovnováze těchto střevních bakterií následující po změně prostředí a jídelních zvyklostí. Průjem cestovatelů je krátkodobá záležitost, která trvá zpravidla tři dny. Lidé trpící zažívacími potížemi na cestách by měli vždy mít s sebou kapky nebo preparáty působící preventivně.

Pozor na úrazy

V létě a o prázdninách stoupá počet možných úrazů pohybového aparátu. Nejčastěji se jedná o vykloubení, sraženiny, odřeniny nebo zlomeniny. Mezi zvlášť závažná poranění patří pády z výšky, dopravní nehody, neobratná manipulace s elektrickými přístroji (sekačkami apod.). Zvláště mladí lidé by měli být opatrní při skocích do neznámé vody, protože zde dochází velmi často k velmi závažným poraněním páteře nebo dokonce ke smrti.

Kinetózy

Lidé, kteří trpící cestovními nevolnostmi by měli na cestu přibalit léky proti nevolnosti, obléct si volné oblečení a vzít si kyselejší bonbóny. Zejména delší trasa autobusem nebo autem může být pro senzitivnější jedince a malé děti utrpením. V letadle by měli být opatrní lidé s žilními potížemi a lidé s poruchami srážlivosti krve. Při těchto potížích je nutno cestování probrat s ošetřujícím lékařem, a to zejména při déletrvajícím letu.

Stravování v létě

V letních měsících jsou některé pokrmy citlivější a rychle se kazí. Díky teplu dochází ke zmnožení mikrobů a nárůstu zažívacích potíží. Velmi dobrým příkladem mohou být saláty s majonézou, vaječné pokrmy. Zmrzliny nás sice v létě ochladí, ale není vhodné je jíst často, protože ochlazují energii ledvin. Totéž studené nápoje a nápoje s ledem. Veškeré zakoupené ovoce a zeleninu před konzumací musíme důkladně umýt a uchovat na místě, kde k nim nemají přístup mouchy. Ostatní potraviny chraňme stejně, a ty, které snadno podléhají zkáze, musíme uchovávat na chladném místě. Jestliže jídlo ohříváme, měli bychom to dělat důkladně. Čerstvě uvařené jídlo je bezpečnější než ohřívané. Uvařené a syrové maso je vhodné uchovávat zásadně odděleně. Nádobí i pracovní plochy důkladně myjeme, ať na nich neulpí stopy nečistot. V oblastech s nízkou hygienickou úrovní, bychom se měli vyvarovat syrové zelenině, zmrzlině, nedostatečně upraveným rybám nebo masu.

Pitná voda

Na většině míst je k dispozici pitná voda, jestliže však máme pochybnosti, informujte se v cestovní kanceláři. Na neznámých místech a v neznámých destinacích určitě není vhodné pít z pouličních fontán a ani nepoužívat místní vodu k ředění ovocných šťáv, pokud si nejme předem jisti o nezávadnosti vody.

Alergici

Alergici v létě bývají přecitlivělí na pyly, které se v toto období vyskytují. V horkých dnech dochází ke zduření nosní sliznice a tím se zhorší průchodnost nosu. Stejné je to se sliznicí průdušek. Při cestování nesmíme zapomenout přibalit protialergenní léky.

Běžné nachlazení

Také v létě nás může potkat nachlazení v podobě rýmy, bolestí v krku nebo zánětu průdušek. Běžné virózy zvládneme vyléčit poměrně rychle, ale pokud se chystáme na dovolenou, měli bychom být stoprocentně zdrávi a fit, ať si můžeme dovolenou bez větších potíží užít a plně si odpočinout. Fyzické aktivity bychom měli podnikat s rozvahou a nechtějme hned první dny dohnat vše, co jsme nestihly během pracovního roku. Pokud se budeme držet rozumných opatření, určitě si léto ve zdraví a pohodě užijme plnými doušky.

Cestování s dětmi

Jestliže cestujeme s dětmi, je potřeba věnovat dané destinaci, zajištění ubytování a dostupnosti lékařské péče zvýšenou pozornost. Jestliže cestujeme za hranice s malými dětmi, je vhodné se o cestě také poradit s pediatrem dítěte. Děti může často zužovat obtížný hmyz, proto bychom s sebou měli vzít dostatek repelentních prostředků a používat je podle potřeby.

Cesty do vzdálenějších destinací

Před větší cestou do vzdálenějších oblastí vám mohou poradit odborníci na tropické nemoci v Ústavu tropické medicíny. Údaje o očkování jsou k dispozici na stránkách databáze infekčních rizik ve světě, kde jsou aktuální informace.

O možnostech očkování bychom se měli informovat nejméně dva měsíce před odjezdem, protože mnohé očkovací látky je nutné podat ve dvou nebo i více dávkách v intervalu několika týdnů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.