Kód pojišťovny

Hubnutí podle postavy

Ilustrační obrázek

Nedaří se vám zhubnout a pravidelně cvičíte? Možná jste si jen vybrali fyzickou aktivitu, která se nehodí pro vaše tělo. Stejně jako má každý člověk originální, neopakovatelný odstín vlasů a očí, osobitý tvar nosu, lišíme se postavami a místy ukládání tuků.

V literatuře najdeme pro tuto tělesnou typologii různá názvosloví. Někteří využívají geometrické tvary (např. typ trojúhelník či koule), další písmena abecedy (typ A, I, O nebo Y). Ovocno-zeleninová typologie má však své opodstatnění především proto, že ukládání tuku a jídelníček spolu úzce souvisejí.

Slyšeli jste o somatotypech?

Odborníci užívají pro rozdílnosti ve stavbě těla označení somatotyp. Zakladatel somatotypologie William H. Sheldon rozdělil tvar lidského těla do tří základních somatotypů. Když zjistíte, jaký jste typ, ušetří vám to spoustu času i zklamání. Je jasné, že některé principy jsou stejné pro všechny typy postav, ale to, jak konkrétně budete cvičit a jaký jídelníček je pro vás vhodný, to už se může hodně lišit.

  • Endomorfní typ je od přírody silnější, s rozložitou postavou, a také pomalým metabolismem, kvůli němuž nemá problém rychle přibývat na váze. Jedinci se sklonem k obezitě a kardiovaskulárním onemocněním by neměli opomíjet aerobní aktivity. Vhodné je cvičení s mnoha sériemi a opakováními a velmi krátkými odpočinkovými periodami (aby se spálilo co nejvíc tuku). Vhodná je jízda na kole, běh nebo plavání. Co se týká jídelníčku, endomorf by měl jíst nejméně šestkrát denně nízkokalorickou dietu.

  • Mezomorfní typ je od přírody svalnatý a silný, s největším potenciálem ke svalovému růstu. Patříte-li k tomuto typu, asi vám nebude dělat problém nabrat svaly, ale nesmíte zapomínat na cvičení, díky kterému se svaly budou rozvíjet stejnoměrně a tvarově správně. Hrozí vám totiž riziko, že budete příliš mohutní.

  • Ektomorfní typ je hubený, s nízkým podílem tělesného tuku, který díky svému rychlému metabolismu má problém dosáhnout svalových přírůstků. Tento typ by si měl dávat pozor na těžké váhy v posilovně (má moc jemné klouby i kosti). Hůře nabírá svaly, takže by neměl vynechávat silový trénink, ale pozvolna. Vhodná je kombinace tréninku v posilovně se cvičením jako je například pilates.

Většina z nás je kombinací různých somatotypů s převažujícími znaky jednoho z nich. Ale to, ke kterému inklinujeme, je geneticky dané. Přestože jsou samatotypy geneticky dané, to, jak budeme vypadat, ovlivnit lze. Každý typ má něco, co ten druhý nemá, ale správným a vhodným tréninkem v kombinaci s vhodným jídelníčkem je možné vzhled změnit.

Ovoce či zelenina

Tělesný typ „hruška“ znamená typicky ženské tělo. Tuk se nejvíce ukládá v místech od pasu dolů. Jestliže je tuku mnoho, mluvíme o gynoidním typu obezity. Tento typ obezity je mnohem méně rizikový, co se týče rozvoje srdečně-cévních onemocnění spojených s obezitou, než je tomu u tělesného typu jablko. Charakteristické tělo „hrušky“ má poměrně úzká ramena a hrudník a malá prsa. Boky jsou širší než hrudník, hýždě a stehna jsou zpravidla nejvýraznější partií těla. Tyto ženy trápí celulitida v dolní polovině těla, častěji také trpí na křečové žíly na dolních končetinách. Cvičení těchto žen by mělo obsahovat aerobní trénink typu severské chůze, joggingu či tance. Zaměřte se na aerobní aktivity, které pomohou vypracovat dolní část těla, a posilování na zformování horní části. Určitě byste se měli vyhnout aktivitám, při nichž příliš silově zabírají dolní končetiny. Spinning povede k nabírání svalové hmoty na nohách a hýždích a k dalšímu zmohutnění už tak silných stehen.

„Jablku“ se tuk ukládá v oblasti břicha. Právě zde jsou uloženy všechny důležité vnitřní orgány a ty jsou uloženým tukem ohroženy. Člověk tohoto typu s nadváhou je riziku kardiovaskulárních onemocnění nebo cukrovky II. typu vystaven více než příslušníci ostatních tělesných typů. Pro „jablko“ jsou charakteristická ramena širší než boky, výrazná silná záda a kulaté břicho s tendencí k ukládání tuků. Pro tento typ je dále příznačný malý rozdíl mezi obvodem pasu a boků. Tito jedinci mají malé a ploché hýždě a poměrně tenké dolní končetiny. Většina žen tohoto tvaru patří mezi mezomorfní nebo nebo endomorfní typy. Pomůže jim aerobní cvičení, například chůze do schodů, běhání, dřepy, či posilování nohou.

Tělesnému typu „mrkev“ bujné ženské tělo chybí. Pokud patříte k tomuto typu, pak máte asi postavu štíhlou a šlachovitou, téměř bez rozdílu mezi šířkou boků, pasu a ramen. Pokud se nějaká kila navíc usazují, pak hlavně na břiše a na zadečku, ale paže a nohy zůstávají štíhlé. Dalo by se říci, že postava mrkve je spíš dětská než ženská. Zřejmě pro vás není problém cvičit, takže kardio cviky pomohou zhubnout v problémových partiích, posilování zase pomůže s formováním svalové hmoty. V posilovně byste se měla kromě svalů trupu věnovat i svalům horních a dolních končetin. Při cvičení zapojujte pravidelně všechny svaly, zaměřte se hlavně na strečink, sedy-lehy, chůzi nebo jogging a posilování ramen. Posílené hýždě a zpevněná ramena „mrkvi“ dodají více ženského vzhledu. Vhodné je i cvičení rehabilitačního charakteru pro nápravu vadného držení těla, neboť typickým znakem „mrkve“ je svěšené držení ramen a předsun hlavy.

Člověk typu „paprika“ je dobře stavěný hlavně v oblasti ramen a horní části zad. Boky jsou také výraznější, ale pas a dolní část zad jsou velmi štíhlé. Hýždě jsou malé a nohy hubené. Tato postava je blízká postavě atleta a ani přibírání svalů zpravidla není velkým problémem. Tuk se ukládá přednostně v oblasti břicha a na zádech, ale mohutná, dominantní ramena dokáží množství tuku dobře skrýt. Pro tento typ jsou vhodná aerobní vytrvalostní cvičení a posilování svalů trupu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.