Kód pojišťovny

Spíte špatně?

Ilustrační obrázek

Důvodů, proč máme problémy se spánkem může být celá řada, ale za žádných okolností, bychom je neměli podceňovat, a to zejména v případě, že trvají delší dobu. Spánek hraje důležitou roli při regeneračních dějích a jeho dlouhodobý deficit může vést k chřadnutí lidského organismu. Náš spánek ovlivňuje některé běžné denní aktivity a je tomu také naopak.

Spánek, učení a hluk

Ponocování před důležitou zkouškou nebo pracovním pohovorem není nic neobvyklého. Odborníci však nacházejí stále více informací o tom, že spánek je pro ukládání nových informací zcela nepostradatelný. Kvalitu spánku velice výrazně ovlivňuje množství hluku. Hluk se velmi výrazně podepisuje na lidském zdraví.

Spánek a alkohol

Bylo zjištěno, že alkohol nám sice může pocit s usínáním, ale náš spánek nebude ani tak dlouhý, ani osvěžující, jako když usneme za střízlivého stavu. Vědci ze Spánkového centra v Londýně provedli analýzu tohoto zjištění na více než 500 dobrovolnících.

Kvalita světla

Na spánek má také vliv intenzita umělého světla a jeho barva. Co se týká světelného znečištění, tak za nejproblematičtější je pokládáno modré světlo, které podporuje uvolňování serotoninu a motivuje lidi k aktivitě. Je vyžíváno workoholiky, když nechtějí u práce usínat a podpůrné prostředky jako káva nezabírají. Lékaři však před pravidelným usínáním a spánkem v dosahu modrého světla zvedají varovný prst. Při déletrvajícím působení je modré světlo nebezpečné. Brzdí totiž tvorbu spánkového hormonu melatoninu a zvyšuje riziko rakovinotvorných procesů. Bylo zjištěno, že červené světlo má na spící lidský organismus pravděpodobně minimální vliv. Někdy je červené světlo doporučováno při poruchách spánku (zapíjení léků, návštěva toalety.

Spánkové apnoe

Spánkové apnoe způsobuje krátkodobou zástavu dechu během spánku. První, kdo si toho všimne bývá zpravidla partner. Mezi signály patří hlasité chrápání nebo dušení ve spánku. Spánkové apnoe může být v dlouhodobém měřítku. S těmito potížemi bychom se měli určitě obrátit na svého ošetřujícího lékaře.

Inositol

Inositol je vitamin, který podporuje zdravý spánek. Jeho přítomnost je důležitá pro předávání nervových impulzů, důležitou roli hraje v procesu fungování mozkových buněk a má také podstatný sedativní účinek. Dále nám uklidňuje neklidnou mysl, a zbavuje nás napětí, vnitřních strachů a má vliv na pozitivní náladu.

Další přínos

Mezi významný přínos inositolu dále patří:

  • regulace rovnováhy mezi mědí a zinkem,

  • důležitý pro produkci lecitinu v játrech,

  • podílí se na snížení „zlého“ cholesterolu v krvi,

  • stimuluje krvetvorbu,

  • podílí se na snížení hypertenze,

  • stimuluje tvorbu spermií a plodnost,

  • zmírňuje nebo zabraňuje nadýmání a zažívacím potížím,

  • stimuluje chuť k jídlu,

  • zvyšuje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání.

Nepřátelé inositolu

Mezi jeho velké nepřátele patří kofein. Rovněž lidé, kteří přijímají denně více než 2,5 l tekutiny, ztrácí inositol, který je následně vyloučen močí z organismu. Dále léky, především sulfonamidy, ničí inositol v našem organismu.

Dávkování

Potřeba inositolu se zvyšuje při zvýšené konzumaci tuků a porušení střevní mikroflóry, například při užívání antibiotik. Přírodními zdroji jsou pivovarské kvasnice, droždí, ořechy, melasa, zelenina nebo ovoce.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.