Kód pojišťovny

Laserové operace vás zbaví většiny dioptrických vad

Ilustrační obrázek

Laserové operace nejsou v očním lékařství žádnou novinkou, používají se již 27 let při korekci zraku na dálku, na blízko a posledních několik let i při odstraňování šedého zákalu. Lasery používané v očním lékařství a operace, které je s jejich pomocí možné provést, za posledních deset let ušly kus cesty. Od dříve užívaných zákroků, kdy se narušoval celý povrch rohovky, až k nejnovější metodě, kdy se rohovka nenaruší téměř vůbec a hojení po zákroku je velmi rychlé. Přístroje jsou mnohem bezpečnější, spolehlivější. Výsledky operací jsou tak pro pacienty příznivější, bolest a nepříjemné pocity po operaci menší a umožňují i péči u těch pacientů, kde to v minulosti nebylo možné.

Krátkozrakost a dalekozrakost

Laser je v očním lékařství používán při korekci zraku, zejména krátkozrakosti, kdy pacient špatně vidí na dálku. Operace spočívá v tom, že lékař pomoci laserového paprsku odpaří přesně určenou vrstvu tkáně rohovky. V případě krátkozrakosti je třeba rohovku v centrální části oploštit a snížit její lomivost. Rohovku však nelze ztenčit příliš, proto se krátkozrakost odstraňuje většinou do -9 dioptrií. Pokud má pacient hodně dioptrií a tenkou rohovku, lékař doporučí pouze částečné zmírnění vady. Operační výkon na obou očích trvá řádově desítky minut, práce laseru na jednom oku zabere 20-30 vteřin a pacient vnímá výrazné zlepšení zraku hned po zákroku, plně pak večer nebo druhý den.

Řešení dalekozrakosti spočívá v zestrmení rohovky a zvýšení její lomivosti. Proto i počet dioptrií, kterých se pacient může zbavit, je menší. Laserové zákroky jsou doporučovány maximálně do +4 dioptrií. To však neznamená, že s vyššími dioptriemi, ať už při špatném vidění na dálku nebo na blízku, nemá dotyčný šanci. Řešením může být nitrooční operace. Lékař při ní vymění čočku za umělou nebo implantují před původní čočku ještě jednu, takzvanou fakickou čočku.

Kromě krátkozrakosti a dalekozrakosti lze korigovat i astigmatismus. Laser je využíván i při korekci zraku u pacientů s dioptrickou vadou v kombinaci s presbyopií (vetchozrakostí). Vetchozrakost spočívá v tom, že s přibývajícím věkem ztrácejí oční čočky svou pružnost. Hitem současnosti jsou multifokální čočky, které vyřeší najednou dioptrie na dálku i na blízko. Zatímco u laserových operací se zákrok provádí často na obou očích současně, nitrooční operace je třeba provádět postupně s odstupem jednoho až dvou týdnů.

Léčba zákalů

Velmi obdobný je i princip použití laseru při odstranění šedého zákalu. Také zde laser slouží místo skalpelu při naříznutí rohovky, otevření čočkového pouzdra a rozdělení čočky, čímž je umožněno vyjmutí zakalené čočky a její nahrazení čočkou novou. Odstranění šedého zákalu je dnes rychlá a bezbolestná ambulantní operace, po které jde pacient ihned sám domů Trendem v operativním léčení šedého zákalu je to, že se nečeká na pokročilá stadia onemocnění, kdy bývá čočka velmi zkalená a tvrdá. Včasná léčba nejméně zatěžuje oko a dosahuje výborných výsledků. V oblasti čoček jsou nejnovějším přínosem takzvané trifokální nitrooční čočky, které umožňují vidění bez brýlí na různé vzdálenosti.

S šedým zákalem souvisí též odstranění „sekundárního“ šedého zákalu, i tady je laser využíván. Po operaci šedého zákalu se již umělá čočka nezkalí, ale může se zakalit pouzdro, v němž byla uložena původní lidská čočka a kde je uložena čočka nová. Pokud se zadní pouzdro zakalí, pacient vnímá vidění opět jako zamlžené a může se mu zdát, že se šedý zákal vrátil. Očištění zakaleného pouzdra se provádí v lokální anestezii, vsedě, během krátkého zhruba pětiminutového zákroku. Do pouzdra je ve střední části pomocí laserových pulzů vytvořen otvor a tím dojde opět k obnově vidění. Zákrok je bezbolestný a nemá žádná omezení pro pacienta.

Laser je možné využít i při léčbě zeleného zákalu, je však vyhrazen spíše pro závažnější případy, kdy již ke snižování nitroočního tlaku nestačí užívání očních kapek. Při takovém zákroku je cílem usnadnit průtok nitrooční tekutiny a tím snížit nitrooční tlak na dostatečné hodnoty, kdy nedochází k další progresi  onemocnění.

Operace není vhodná pro každého

To, zda jste vhodným kandidátem pro laserovou operaci, určí důkladní vstupní vyšetření u očního lékaře. Vyšetření trvá asi dvě hodiny. Zahrnuje celkovou a oční anamnézu, stanovení přesné hodnoty oční vady, zaměření zakřivení a tloušťky rohovky, test slzivosti, změření nitroočního tlaku a podrobné vyšetření  předního segmentu oka a očního pozadí po rozšíření zornic speciálními kapkami. Na základě výsledků vám pak lékař sdělí, zda je refrakční zákrok pro vás opravdu vhodný a doporučí operační postup. Před vyšetřením i operací nesmíte týden nosit kontaktní čočky a líčit si očí. Po vyšetření může být vidění lehce rozostřené, proto byste neměli řídit auto.

Existuje celá řada metod laserové refrakční chirurgie. Nejmodernější technologie využívají tzv. femtosekundových laserů. Operace jsou krátké, bezbolestné s téměř okamžitým efektem na ostrost vidění. Nejsou vhodné u pacientů s extrémními dioptrickými vadami, u nich je alternativou operační řešení pomocí tzv. fakických nitroočních čoček. Vyloučeni jsou i lidé pokročilého věku, kteří již potřebují silnější brýle na čtení nebo mají známky šedého zákalu.

Laserové operace při odstraňování dioptrických vad mají i své kontraindikace, tedy situace, kdy se operovat nesmí. Z celkových onemocnění je možné jmenovat některé autoimunitní choroby, jako je sklerodermie, rovněž diabetes, pokud je nemocný trvale na inzulinu, překážkou je také opar v oku v anamnéze. Laser se dále nepoužívá při vyklenutí rohovky zvaném keratokonus. Operovat se nemá ani v průběhu těhotenství a kojení. Důvodem není samo záření, ale léky, které přispívají k hojení po operaci a dostaly by se do krevního oběhu dítěte.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.