Kód pojišťovny

Přírodní léčiva a potravinové doplňky

Ilustrační obrázek

Po celá tisíciletí se lidé obraceli k přírodním léčivům, a to proto, aby si mohli ulevit od různých potíží. Množství přírodních léčiv, potravinových doplňků a přírodních preparátů se stále rozrůstá a rozšiřují se poznatky o jejich působení a účinnosti.

Glukosamin

Jedná se o dusíkatou sloučeninu ze skupiny sacharidů, která je běžně přítomna v tělesných chrupavkách. Může být nápomocna při hojení kloubů a podle některých studií má také mírné účinky při zvládání bolesti a ztuhlosti při osteoporóze. Doplňky obsahující glukosamin jsou buď vyrobeny uměle nebo obsahují extrakty z některých mořských živočichů. Glukosamin nemá žádné závažnější vedlejší účinky. Neměli by ho užívat jedinci trpící diabetem nebo alergií na mořské živočichy.

Chondroitin

Chondroitin je látka, která je běžně obsažena v těle a předpokládá se, že chrání chrupavku a udržuje její pružnost. Doplňky, které obsahují chondroitin jsou většinou vyráběny z průdušnic krav. Chondroitin napomáhá ovlivňovat některé faktory důležité pro zdravé klouby, např. produkci kloubního mazu a výstavbu chrupavky. Také se podílí na zlepšení pružnosti chrupavky a pomáhá tlumit zánět.

Rybí oleje

Tučné ryby, např. losos, sleď, makrela, tuňák, tresčí játra atd. obsahují omega- 3 mastné kyseliny, jako EPA a DHA. Ty mají velký význam pro mozkové funkce a také pomáhají při léčbě deprese a snižují vysoký krevní tlak. Tyto potravinové doplňky by se neměly brát společně s léky, které srážejí krevní srážlivost.

Lněný olej

Lněná semena obsahují omega-3 mastnou kyselinu označovanou jako alfa – linoleová kyselina (ALA). Tělo ji může přeměnit na mastnou kyselinu EPA, která má protizánětlivé účinky. Jedinci, kteří nesnášejí rybí olej, mohou místo něj vyzkoušet lněný olej. Nevhodným doplňkem je při užívání léků ředícími krev.

Kolagen

Jedná se o bílkovinu nacházející se ve vazech a v pojivové tkáni. Podle dosavadních odborných poznatků se kolagen typu II., který je vyráběn z prsních kostí kuřat. Kolagen pomáhá při otocích a bolestech kloubů. Nedenaturovaný kolagen (ten, který nebyl poškozen teplem), může zlepšovat pohyblivost a zdraví kloubů.

Melatonin

Tento hormon je produkován podvěskem mozkovým a podílí se na regulaci spánkového cyklu. Hladina melatoninu v krvi je nejvyšší v noci. Melatonin je také obsažen v některých rostlinách a potravinách. Potravinové doplňky, které obsahují melatonin jsou většinou syntetického původu, ale některé se získávají také ze zvířat.

Kyselina gama – linoleová

Jedná se o mastnou kyselinu, která je známá také jako GLA. Je dostupná jako potravinový doplněk, ale najdeme ji také v některých rostlinných olejích, např. v pupalkovém oleji. Oleje obsahující GLA mají protizánětlivé účinky u revmatoidní artritidy.

Rostlinná medicína

Některé rostliny mohou pomoci při potlačování zánětu a bolesti. Například zázvor patří mezi tradiční přípravky, které jsou užívané při nachlazení, bolesti nebo pocitu na zvracení. Bylo zjištěno, že zázvor, že snižuje bolest u osteoartrózy. Pomáhá také tlumit bolest a zánět, pravděpodobně proto, že blokuje aktivitu některých chemických látek v organismu.

Bromelain

Tento enzym trávicí bílkoviny se získává z ananasovníku. Mnohá pozorování ukazují, že má protizánětlivé účinky a může přinést úlevu při bolesti u artritidy. Bromelain bychom neměli užívat v době těhotenství a při kojení.

Kurkuma

Kurkuma je tradiční koření, které se používá k přípravě pokrmů. Čínská a ajurvédská medicína ji využívá ke zmírnění zánětu a bolesti při artritidě.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.