Kód pojišťovny

Jak chutná jídlo?

Ilustrační obrázek

Jídlo, které konzumujeme má velkou sílu nás povzbudit nebo naopak unavit.

V ústech, kde dochází k rozpuštění potravy se také souběžně s tímto procesem uvolňuje i její pach, který prochází zadní částí hrdla, aby se vůní nebo pachem zaplnil vnitřek nosu. Odtud mozek dostane zpět zprávy.

Jídlo ochutnáváme také pomocí čichu. Čichové vjemy ovlivňují až 80% chuti, a proto když máme rýmu, zdá se nám, že všechno, co konzumujeme, je bez chuti.

Aby jídlo trochu ožilo, saháme nejčastěji po soli. Velká část chuťových buněk je vybavena receptorem slané chuti, a když se jídlo osolí, vzniká stav pohotovosti. Jazyk má několik desítek tisíc chuťových pohárků, skrz které rozeznáváme sladké, slané nebo kyselé. To však nejsou všechny chutě, které rozeznáváme.

Zóna hořkosti

Má tvar písmene V a nachází se v zadní části jazyka těsně před zažívací trubicí. Tvoří ji sedm až dvanáct papil, které jsou tvarovány do formy kalíšků. Každá z nich obsahuje 400 až 500 chuťových pohárků.

Nitkovité papily

Mají tvar roztřepeného kuželu a stále jsou smáčeny pomocí slin. Informují o teplotě, struktuře, složení potravy a o tom, jakou konzistenci má jídlo.

Houbovité papily

Jejich množství se pohybuje okolo 500 až 1000 a podobají se houbě. Nacházejí se především na špičce a okrajích jazyka. Každá papila obsahuje jeden až pět chuťových pohárků.

Bílkoviny

Pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi a tím zajišťují organismu stálou rovnoměrnou energii. Povzbuzují fyzický a psychický stav na celé hodiny. Bílkoviny jsou potravou pro mozek, protože jsou nezbytné pro tvorbu mozkové tkáně, enzymů, nervových přenašečů a značného množství dalších mozkových chemických sloučenin. Jestliže používáme bílkoviny samotné nebo s malým množstvím sacharidů, působí aktivněji na tvorbu dvou nervových přenašečů, dopaminu a norepinerfrinu. Tím dochází ke stimulaci mysli, zlepšení pozornosti a koncentrace a také zrychlení mozkových reakcí. Bílkoviny mohou být použity jako prostředek, který podporuje duševní činnost. Pokud potřebujeme studovat nebo máme větší psychickou či fyzickou zátěž, potřebujeme určitě ten správný přísun bílkovin.

Sacharidy

Sacharidy nám pomáhají navozovat pocit klidu a relaxace. Pokud jsme nervózní, potřebujeme se uklidnit a být znovu výkonní, ihned saháme po něčem sladkém. Ovoce nevyvolává tak prudkou změnu nálady, jako například výrobky z obilovin, protože fruktóza se tráví daleko déle. Konzumace ovoce v kombinaci s ostatními sacharidy, jako jsou cereálie zapečené v ovocném koláči, může v organismu navodit uklidňující reakci.

Tuky

Nadměrná konzumace tuku utlumuje mysl, protože odvádí krev z mozku. Negativní stránkou tuku je růst hmotnosti. Tuky dodávají dvakrát více kalorií než bílkoviny nebo sacharidy, a proto přispívají k obezitě. Nadbytek tuků vede k útlumu. Organismus tuky potřebuje, ale ty by měly tvořit zhruba 30% stravy.

Základní chutě

Chuť stanovujeme podle charakteru a jeho působení na naše nervové receptory. Rozlišujeme základní chutě: slanou, sladkou, kyselou, slanou, pálivou, trpkou.

Sladká chuť

Stimuluje základní životní procesy. Doporučuje se po celkovém vyčerpání a kašli. Nadměrné požívání sladkého však má na organismus negativní dopad. Může se jednat například o obezitu, vyplavování důležitých látek z těla, hyperaktivitu u dětí, nesoustředěnost, otok žláz a podpora vzniku polypů.

Kyselá chuť

Dodává do organismu teplo a zlepšuje chuť k jídlu. Je nápomocná trávení a podporuje vylučování hlenu. Nadměrná konzumace kyselého může způsobit závratě, hemoroidy, mžitky před očima a různé svědění.

Slaná chuť

Doporučuje se při zácpě, meteorismu, zlepšuje chuť k jídlu, usnadňuje pocení.

Při nadměrném užívání slaných jídel může docházet k zánětům a urychlením průběhu určitých nemocí krve. Dále se podílí na padání vlasů a tvorbě vrásek.

Hořká chuť

Navrací ztracenou chuť k jídlu, zklidňuje zvracení, stimuluje vnímavost a tlumí bolesti mléčných žláz. Používá se také při onkologických diagnózách. Přílišná konzumace hořkého však vede k vyčerpání organismu.

Pálivá chuť

Doporučuje se při bolestech v krku. Urychluje hojení ran, zvyšuje chuť k jídlu a snižuje mastnou pleť. Nadměrné používání pálivé chuti vede ke snižování potence, podporuje třes těla a kolapsy.

Trpká chuť

Doporučuje se při nemocech krve. Má pozitivní účinky na pleť. Konzumace nadměrného množství se může projevit zácpou, celkovým vyčerpáním a nadýmáním. Účinek se také odráží na srdeční činnosti.

Konzumace jídla

Naše potrava, kterou konzumujeme, je základním stavebním kamenem pro buňky a také pro imunitní systém. Je potřeba si uvědomit a určitě to již mnozí zažili, že pokud nějakou dobu nejíme správně, necítíme se zrovna nejlépe. Imunitu podporují antioxidanty, vláknina, vitaminy, nenasycené mastné kyseliny. Jistěže nás občasný hamburger nezabije, ale příliš častá konzumace přínosná určitě není.

Nic není dogma

Nejčastější chybou je, když se ve snaze (byť je to myšleno dobře) snažíme naprosto dogmaticky a jednostranně dodržovat něco, co našemu tělu vůbec nevyhovuje nebo nám to dokonce škodí. Důležité je poslouchat potřeby a signály svého těla a v případě výživových změn se poradit s odborníkem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.