Kód pojišťovny

Nebezpečné chlamydie

Ilustrační obrázek

Chlamydie jsou nepohyblivé bakterie parazitující uvnitř buněk. Někdy žijí ve svých hostitelích, aniž by působily nějaké potíže, u některých jedinců a zvířat bývají však příčinou choroby, která se nazývá chlamydióza. Jsou velmi životaschopné a lze je jen velmi těžko z organismu odstranit. Boj s nimi je běh na dlouhou trať. Podle druhu bakterie se nákaza šíří více cestami – pohlavním stykem nebo kapénkami.

Jaké jsou příznaky?

Záludnost onemocnění spočívá také v našem rychlém životním stylu. Velká část prvotních symptomů se připisuje přepracování a únavě s ní spojenou. Další stadium se však již tak lehce odbýt nedá. Chlamydie v pohlavním ústrojí se u žen projevuje např. výtokem z pochvy. Často se také objevuje abnormální krvácení v době mimo pravidelnou menstruaci, bolestivá menstruace, bolest břicha, zvýšená teplota. U mužů se projevuje čirý nebo bolestivý výtok z močové trubice, svědění nebo pálení v místě vyústění močové trubice. Může se objevit také bolest a otok varlat.

Běžná virová nákaza

Velmi nenápadně vypadají první projevy infekce chlamydia pneumoniae, což je onemocnění napadající dýchací cesty. Nejprve vypadají první příznaky jako běžná virová nákaza nebo zánět průdušek spojený se zánětem plic.

Alarmující bývá časté opakování těchto stavů. Ve třetím stadiu již dochází k závažnému poškození plic, kloubů, srdce nebo nervového systému. Tomuto typu chlamydií se lze bránit pouze vysokou odolností organismu.

Léčba a prevence

Jestliže se prokáže v krvi přítomnost chlamydií, provádí se zpravidla léčba pomocí antibiotik. V období zvýšené rezistence na tyto léky a při odolnosti chlamydií však musíme počítat také s tím, že se může jednat o dlouhodobou záležitost, a to v podobě několika měsíců.

Za doplňkovou léčbu považujeme dále přísun vitaminů, enzymů nebo přírodních přípravků, které působí antibakteriálně.

Prevence existuje pouze v případě sexuálně přenosné Chlamydie trachomatis, kdy je nutné vyhýbat se náhodným partnerům a nechráněnému sexu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.