Kód pojišťovny

Zdraví máme na talíři

Ilustrační obrázek

Pokud chceme přinutit naše tělo k tomu, aby dobře trávilo, musíme mu k tomu vytvořit vhodné podmínky, což v praxi znamená pestrý a vyvážený jídelníček.

Potrava, kterou přijímáme, vyživuje organismus a je v našem zájmu, aby byla co nejkvalitnější a nejvyváženější. V případě, že tomu tak není, mohou se objevit potíže v podobě chudokrevnosti neboli anémie.

Význam krve

Krev zásobuje všechny buňky kyslíkem a živinami a a vyplavuje z nich oxid uhličitý a odpadní látky. Kyslík buňky přijímají díky červeným krvinkám s barvivem hemoglobinem. Součástí molekuly hemoglobinu je železo. V případě, že je krve nedostatek, nebo nemůže plnit svou transportní funkci, vzniká anémie. Mezi její typické příznaky patří únava, bledost, bušení srdce, hučení v uších, při námaze nemohou popadnout dech, dochází k oslabení imunity nebo vypadávání vlasů.

Nejčastější příčiny

Mezi nejčastější příčiny vzniku anémie patří právě nedostatek železa. Zpravidla ho potřebujeme přijímat v množství 15 mg za den, u těhotných žen to může být i více. V pozadí chudokrevnosti leckdy bývá také nedostatek kyseliny listové. Při tvorbě hraje rozhodující roli vitamin B12. Jestliže dochází k poruše jeho vstřebávání, objevuje se tzv. perniciózní anémie, která patří mezi autoimunitní onemocnění. Další příčinou vzniku anémie může být předčasný rozpad červených krvinek, silné nebo časté krvácení.

Minulost je pryč

V minulosti si zejména chudší lidé nemohli dopřát dostatek potravin, byla anémie poměrně častým jevem. Zejména postrachem byla její forma, která se dnes nazývá perniciózní a je způsobena nedostatkem a špatným vstřebáváním vitaminu B12 v žaludku. Prognóza byla ještě před sto lety velice nemilosrdná.

Prevence

Většině typům anémie se dá předejít pomocí správného jídelníčku a dodržováním některých zásad, například vhodnou kombinací potravin, které podporují vstřebávání tohoto prvku. Jestliže se chudokrevnost již objevila,doporučuje se po určitou dobu užívat doplňky výživy, které obsahují železo a kyselinu listovou.

Hospodaření s železem

Naše tělo hospodaří se železem velice úsporně. Každý den z něj z různých důvodů odchází jeden až dva miligramy, které průběžně doplňujeme ze stravy. Nejlépe dokážeme využít železo ze živočišných zdrojů. Na železo jsou bohaté vnitřnosti, zejména játra a ledviny. Dále se doporučuje červené a drůbeží maso, ryby a škeble. Z rostlinných zdrojů se dále doporučuje do jídelníčku zařadit ořechy a semínka, celozrnné výrobky, luštěniny, tofu, sušené ovoce, mořské řasy, listovou zeleninu nebo některé byliny. Vědmě však v patrnosti, že stejně jako nedostatek železa, může také škodit i jeho nadbytek.

Vhodná kombinace potravin

Musíme také zmínit některé látky, které vstřebávání železa omezují. Jedním z nich je kalcium. Jestliže užíváme železo v doplňcích výživy, neměli bychom současně pít mléko ani jíst mléčné výrobky. Jestliže tak chceme učinit, mělo by to být asi za dvě hodiny po konzumaci přípravku. Vstřebání železa mohou také bránit polyfenoly, které se nacházejí v kávě nebo čaji. Udává se, že když pijeme spolu s jídlem černý čaj, sníží se příjem železa z pokrmu až o 60 až 70 procent. Spolu s doplňky výživy, které obsahují železo, je vhodné konzumovat některé látky, které jeho vstřebávání podporují, například vitamin C. Na podobném principu působí také kyselina citrónová. Také bílkovin z masa, které přidáme k zeleninovému pokrmu, podporují vstřebávání železa a ze zeleniny.

Vitaminy

Na krvetvorbu mají zásadní vliv dva vitaminy ze skupiny B: kyselina listová (B4) a kobalamin (B12). Kyselina listová se spoluúčastní na produkci červených krvinek a kromě toho se podílí na vstřebávání železa. V případě anémie doporučuje podávat ji společně s železem. Tato látka příznivě působí na metabolismus některých aminokyselin, zabraňuje potratu a podporuje růst normálního plodu. Důležitý je proto dostatečný příjem v těhotenství a při kojení. Kyselina listová také zvyšuje imunitu organismu. Vitamin B12 hraje podstatnou roli při tvorbě krve, ale ovlivňuje také činnost mozku a nervového systému. Nedostatek se může objevit u konzumentů převážně rostlinné stravy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.