Kód pojišťovny

Skoliózu musíte řešit

Ilustrační obrázek

Skolióza je jednou z deformací páteře a obvykle se objevuje v dětském věku. V případě skoliózy se nedají nalézt zásadní důvody, proč ji má právě vaše dítě. Vše, co se na jejím vzniku může podílet, jsou spíše „drobnosti“. I zdravé sportující dítě se s ní může potýkat, a to v jakémkoli věku.

Častěji se skolióza týká dívek a typický věk, kdy se odhalí, je kolem deseti let. Zvýšenou pozornost bychom zádům dítěte měli věnovat vždy v období rychlého růstu.

Rozlišujeme tři základní typy skoliózy podle věku:

  • infantilní typ: do 3. roku věku

  • juvenilní typ: vzniká mezi 3.- 10. rokem věku dítěte

  • adolescentní typ: po 10. roce, v období puberty

Skolióza je stranové zakřivení páteře, obratle jsou při ní rotovány a deformovány. Nese s sebou i změny na žebrech, protože žebra se upínají do míst obratlů, a také změny v postavení lopatky, která na straně vyklenutí páteře stojí výše než druhá lopatka. K tomu všemu se přidávají i změny na pánvi. Zakřivení páteře se určuje ve stupních. Do 11 stupňů se vše bere jako norma, když je křivka větší, řeší se i postup léčby. Skolióza se prokazuje rentgenovým vyšetřením, ale většinou je viditelná i na pohled. Často to totiž bývají samotní rodiče nebo učitel tělocviku, kdo si všimne nesprávného držení těla dítěte.

Příčiny onemocnění

Neexistuje řádná účinná prevence nebo významné rizikové faktory pro vznik tohoto onemocnění. Určitou roli může hrát genetika, předpokládá se také, že na vznik skoliózy může mít vliv poloha plodu v těle matky nebo drobná porucha motorického vývoje během prvního roku života. To jsou ale věci, které neovlivníme. Dalšími příčinami vzniku onemocnění mohou být úraz páteře, zánět nebo primární postižení nervosvalovým onemocněním. Skolióza je zrádná v tom, že ze začátku nijak nebolí. Při zanedbání ale mohou nastat problémy. Páteř se zablokuje nebo tah svalů způsobuje přetížení a další bolesti. Když člověk s léčbou nezačne včas, může se během několika měsíců křivka páteře vychýlit z 20 až na 40 stupňů.

Vrozená dispozice ke skolióze se začíná projevovat u dětí již v předškolním věku, v závislosti na typu vady, a stupňuje se ve fázích tzv. růstového spurtu. Tento výraz náleží růstové akceleraci – zrychlení – před dosažením kostní dospělosti. Ta se ale nekryje s dospělostí stanovenou zákonem. Přichází dříve. U dívek kolem 12.-13. roku věku a u chlapců asi o rok až dva později. U dívek je tento čas hodně ovlivněn nástupem menstruace. Všeobecně se má za to, že nejcitlivější období pro vývoj deformity páteře u dívek je doba těsně před objevením se měsíčků a první rok pravidelné menstruace.

Léčba

Po určení diagnózy je dítě v péči specializované ordinace ortopedického nebo rehabilitačního lékaře. Základem pro další postup je rentgenový snímek, z něhož vzejde následná terapie. Prvním možným přístupem k problémům je konzervativní léčba, což je obvykle řada různých cvičení. Při zakřivení nad dvacet stupňů přichází ke slovu obávané nošení korzetu. V krajním případě se přistupuje k operaci. Ta se ale týká mizivého procenta pacientů, kteří nereagují na jinou léčbu nebo se jejich stav výrazně zhoršuje v období několika málo měsíců. Velmi důležité je navodit spolupráci mezi dítětem, terapeutem a rodiči.

Péče o dítě bývá většinou ambulantní, ale velká práce čeká rodiče doma – přesvědčit dítě o nutnosti pravidelného cvičení. Vnutit dospívající dívce korzet je nadlidský výkon. Boj a vyhrožování nemá smysl, dítěti se musí neustále vysvětlovat, v čem a jak mu korzet pomáhá. Nošení korzetu má význam do ukončení kostního růstu, tedy asi do 18 - 19 let. Korzet se sice v této době odloží, ale cvičení by mělo být dlouhodobé, někdy dokonce celoživotní. Jedině tak člověk se skoliózou předejde komplikacím. Křivka páteře se totiž může znovu kdykoli vychýlit. Důležité je osvojit si zásady ergonomie – naučit se správně sedět, pracovat s počítačem. Jedině tak se dá předejít komplikacím a bolestem páteře, které přicházejí v pozdějším věku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.