Kód pojišťovny

Léčivé masáže

Ilustrační obrázek

Masáže patřily odjakživa k oblíbeným regeneračním procedurám. Pomocí celkového uvolnění a hluboké relace můžeme docílit důležitých změn jak na fyzické, tak na psychické úrovni. V současné době si lidé začínají uvědomovat potřebu a nutnost svého zdraví a vyhledávají informace, možnosti a způsoby, jak mohou také sami prospět svému zdraví. Existuje několik typů masáží, které se navzájem liší svým účinkem a indikacemi. Každý typ masáže je jedinečný a neměl by sklouznout do zaběhnutého stereotypu. Ten, kdo chce opravdu kvalitní masáž, tak by si měl najít takového maséra, který se neustále odborně vzdělává a pracuje na svých kvalitách.

Proč si dopřát celkovou masáž?

Celková masáž ovlivňuje a harmonizuje celé tělo. Působením masáže dochází k několika účinkům. Jednak sou to účinky místní, biochemické a vzdálené. Odumřelé buňky jsou odstraňovány, zlepšuje se prokrvení kůže a podkoží, zvyšuje se přísun kyslíku a živin a současně se zrychlí odplavování odpadních látek do žilního a mízního systému. Pomocí masáže můžeme zmírnit bolest, uvolnit svalové spasmy, zlepšit kvalitu spánku, pohyblivost kloubů a navodit příjemné uvolněné svalů. Podle způsobů masážních hmatů může masáž působit uklidňujícím nebo stimulačním účinkem.

Klasická masáž

Jedná se o tradiční masáž, která se provádí za účelem preventivním i léčebným. Působí zejména k obnovení rovnováhy mezi zkrácenými a ochablými svaly a zlepšuje kloubní pohyblivost.

Sportovní masáž

Je nedílnou součástí regenerace rekreačních i vrcholových sportovců. Propracovaná masáž je neoddělitelnou součástí tréninkového procesu a to zejména v přípravné části. Při sportovní masáži se používají techniky, které uvolňují a prokrvují svalové skupiny. Před sportovním výkonem masáž doplňuje rozcvičku nebo se provádí mezi sportovními výkony v případě, že se soutěž protáhne na několik hodin nebo dní. Jedná se o tzv. masáž mezi výkony.

Baňkování

Baňkování se provádí pomocí přikládání kulovitých nádobek, ve kterých spálením vzduchu dojde k vytvoření podtlaku, který způsobí jejich přisátí na pokožku. Jedná se o velmi starou metodu,která se používá při léčbě bolesti a reflexnímu ovlivnění vnitřních orgánů. Pomocí silných podtlaků baněk, které se ponechávají na jednom místě dochází ke vzniku krevní podlitiny. Ty se však po určité době vstřebají. Pracuje se vždy ve směru toku lymfy.

Reflexní masáž

Na našich chodidlech se vyskytují reflexní body, které jsou propojeny s našimi orgány a systémy. Masáž chodidel je velice účinný terapeutický postup, který může pomoci při řešení celé řady zdravotních potíží. Provádí se buď v leže nebo v sedě a může ji provádět pouze školený terapeut, který se problematice odborně věnuje.

Manuální lymfatická masáž

Tato masáž se používá především v souvislosti s otoky mízního (lymfatického systému). Mezi důvody zpomalení proudění mízy může patřit např.: nedostatek pohybu, přejídání, nevhodná životospráva. Pomocí speciální lymfatické masáže můžeme zlepšit pohyb lymfatických tekutin v těle a tím odvádět z krve nečistoty, které mohou být příčinou mnoha závažných onemocnění. Pokud dlouhodobě stojíme a trpíme zadržováním vody v těle a otoky nohou, představuje lymfatická masáž ideálního pomocníka při komplexní léčbě těchto potíží.

Masáž hlavy

V poslední době si stále více lidí stěžuje na bolesti hlavy, které značně znepříjemňují běžný den. Pomocí masáže hlavy lze zvýšit přísun kyslíku a výživy do mozku, uvolnit nervový systém a odstranit únavu, která bývá způsobena mentálním stresem a vnitřním napětím. Současně se zvyšuje hladina energie v celém těle, dochází ke zlepšení zraku a síly koncentrace, posílení imunitního systému a zlepšení psychických funkcí. Masáž hlavy lze provádět jako automasáž, ale pro zlepšení celkového uvolnění je vhodnější, když masáž bude provádět terapeut. Při masáži se používá tlak na energetické body a tradice téo techniky sahá až daleké Číny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.