Kód pojišťovny

Krása z přírody

Ilustrační obrázek

Jestliže toužíme po tom, aby naše pleť byla krásná, vyhlazená, čistá a s minimem vrásek, musí být náš organismus v dokonalé formě. V důsledku častých stresů a také přirozeného stárnutí organismu je naše tělo zanášeno toxiny, to znamená odpadem vlastní látkové výměny. Z vnějšku je tato intoxikace viditelná zejména na povrchu kůže. O naši pleť bychom se měli starat komplexně. To znamená jak z hlediska výživy, vitaminů, minerálních látek i bylinné péče a kosmetiky.

Pleť v zimě

Stav naší pleti bývá nejhorší zejména v zimních měsících a na jaře, kdy býváme nejvíce unaveni. Klasická jarní únava je způsobena deficitem čerstvých přírodních potravin v našem jídelníčku a také vlivem biochemických mechanismů, od kterých se odvíjí fungování našeho organismu. Pocit únavy však bývá často výsledkem nesprávné výživy. Odborné studie uvádějí, že strava, která je bohatá na tzv. „umělé složky“ bývá jednou z příčin vzniku psychické nevyrovnanosti, depresí, ztráty koncentrace a energie.

Trávení cukrů

Zejména bílý cukr je rafinovanou látkou, která je zbavena všech původních příměsí a jeho zvýšená spotřeba může být skrytou příčinou chátrání organismu. Trávení cukru zbavuje tělo minerálních látek, které byly již jednou do organismu zabudovány, zejména vápníku, draslíku a hořčíku. Cukr ochuzuje tělo o důležité prvky jako je chrom a mangan. Tyto látky jsou důležité pro fungování některých enzymů. Metabolismem cukru vniká kyseliny mléčná, která se hromadí v mozku, odkud musí být odstraněna oxidací. To ochuzuje ostatní buňky v těle o cenný kyslík a snižuje celkovou vitalitu organismu. Vyšší spotřeba cukru může dramaticky rozkolísat hladinu cukru v krvi. Naproti tomu nízká hladina cukru vzniká často u nervózních, ambiciózních osob, které se stravují zejména bohatými uhlohydráty. Tělo ke své činnosti cukry potřebuje, ale mělo by je získat z obilí, ovoce a zeleniny. Tyto zdroje uvolňují cukr postupně a nerozkolísají metabolismus.

Vitamin C

Pokud máme sklony k bledosti pokožky, jsme fyzicky unaveni a nemáme chuť k jídlu, může se jednat o nedostatek vitaminu C, který si organismus není schopen sám vyrobit ani ukládat do zásoby. Tento vitamin musíme tělu dodat prostřednictvím denního jídla. Zvýšený přísun vitaminu C bychom měli zajistit zejména při jakémkoliv fyzickém a psychickém vyčerpání a u kuřáků.

Vitamin A

Ochraňuje kůži a sliznici, buňky oční sítnice i mužské rozmnožovací buňky. Jedná se o vitamin růstu a zlepšuje zrak, zejména vidění za šera. V přírodě se tento vitamin vyskytuje jako provitamin karoten. Vstřebávání karotenu se odvíjí na současném podávání tuku. Vitamin A je pokládán za základní vitamin krásy, regeneruje pleť a udržuje ji jasnou a pomáhá udržovat kvalitní stav vlasů. Nedostatek vitaminu A může být příčinou hormonálních poruch.

Vitaminy skupiny B

Slouží zejména naší nervové soustavě a mají vliv na funkci buněk, které urychlují asimilaci cukrů lipidů. Nejúčinněji působí, jestliže jsou dodávány v celé skupině. Nejčastěji tělu chybí vitamin B1, protože organismus nemá schopnost si jej dlouho podržet. Nedostatek tohoto vitaminu Poškozuje metabolismus uhlohydrátů v těle. Také v zimním období máme často nedostatek vitaminů skupiny B.

Vitamin E

Vitamin E ochraňuje buňky, zabraňuje kardiovaskulárním a revmatickým onemocněním. Je nazýván také vitaminem plodnosti a je znám jako činitel, který zbrzďuje procesy strnutí. Deficit tohoto vitaminu Může mít za následek sterilitu a spontánní potraty. Doporučuje se také pro zlepšení koncentrace a intelektuálních funkcí vůbec., starším lidem jako prevence předčasného stárnutí mozku. Z kosmetického hlediska ho potřebujeme pro udržení mladistvého vzhledu pokožky.

Vitamin D

Tento vitamin je nazýván také jako antirachitický, neboli protikřivicový, protože při jeho nedostatku se u dětí objevuje onemocnění kostí, které se nazývá křivice. Tvoří se na pokožce vlivem ozáření slunečními paprsky a při jeho nedostatku dochází ke změnám na zubech a kostech čelistí. Zuby jsou náchylnější k zubnímu kazu, kvalita skloviny se zhoršuje. Objevují se také bílé tečky na povrchu zubu.  

Choroby vlasů a nehtů a spojitost s vitaminy a minerály

Padání vlasů – vzniká vlivem nedostatku hořčíku nebo zinku, popřípadě obojího.

Lámavost nehtů – vzniká nedostatkem hořčíku a železa nebo křemíku.

Ztráta lesku nehtů – vzniká nedostatkem železa.

Dělení nehtů – vzniká nedostatkem železa a vitaminu A.

Voda

Voda tvoří sedmdesát až osmdesát procent lidského těla. Pokud organismus trpí nedostatkem vody, není schopen se zbavovat v dostatečné míře odpadních produktů a zanáší se toxiny, což následně ohrožuje funkci některých důležitých orgánů. Vše, co ledvin prostřednictvím moči vyloučí, se musí nejprve rozpustit ve vodě. Jestliže tělo nemá dostatek vody, dochází k zadržování odpadních látek. Vodu potřebujeme také k dýchání. Zejména plíce si musí udržovat určitý stav vlhkosti, aby mohly přijímat kyslík a vylučovat kysličník uhličitý. Pouze dýcháním se v průběhu jednoho dne z těla vyloučí půl litru vody. Dostatečný přísun vody zajišťuje správný tlak v podkožní tukové tkáni, což se navenek projevuje pevnou a napjatou pokožkou. Pravidelným pitím tekutin dochází také ke zlepšení tonu jednotlivých svalů a mizí celková svalová ochablost.

Přírodní pomocníci

Mléko – do lázně vlijeme ½ l mléka, Tato proteinová koupel prospívá pleti i psychice.

Kuchyňská sůl ½ kg soli rozpustíme ve vodě – tělu tak dodáme potřebné minerály a zlepšíme stav pohybového ústrojí.

Droždí – zajistí posílení nervové soustavy a zlepší stav naší pokožky. Do těla tímto způsobem dodáme velké množství vitaminů skupiny B.

Oves – má rovněž zklidňující a posilující účinky a také čistí a regeneruje pleť.

Meduňka – má celkově harmonizující účinky a doporučuje se jako koupel před spaním.

Přeslička rolní – odvar z přesličky zlepšuje pružnost pokožky a dodává jí křemík.

Březové listí – osvěžuje a regeneruje pleť a také působí dobře na mastnou pleť.

Včelí produkty v kosmetice

Med je jedinečnou přírodní látkou, která byla pro své vlastnosti cenným pomocníkem v kosmetice již od starověku. Pokud chceme krystalický med použít zevně jako kosmetikum a potřebujeme ho rozpustit, použijeme teplou vodu. Med obsahuje takřka veškeré vitaminy, které jsou rozpustné ve vodě. Jedná se zejména o vitaminy B1, B2, B6, K, E v menším množství pak vitamin C a karoten. Z minerálních látek jsou v medu zastoupeny např.: draslík, chlór, síra, fosfor, mangan, železo, hořčík a měď.

Účinky medu

Med má antiseptické účinky, jedná se o baktericidní látku, která má silný účinek a ničí mikroorganismy. Jako součást pleťových masek léčí záněty a drobná poranění pleti, je vhodný také pro aknózní pokožku. V lidové medicíně se med používal k hojení ran. Silné baktericidní účinky upravují také kvalitu mikroflóry v zažívacím traktu tak, že přispívají k optimalizaci hnilobných a kvasných mikroorganismů s ohledem na jejich vyváženost. Pro takové účely je vhodné používat kombinaci medu s jablečným octem nebo s jablky. V rámci kosmetických účinků medu při jeho vnitřním použití dochází k udržení optimální acidobazické rovnováhy, to znamená udržení rovnováhy kyselin a zásad v organismu.

Vnější použití medu

Med má také silné hygroskopické vlastnosti a účinně váže v pokožce vodu a činí ji tak pružnou, hebkou a vláčnou. Pomáhá minimalizovat vznik vrásek, které se objeví v důsledku dehydratace pleti. Vzhledem k zastoupení minerálů, vitaminů a dalších účinných látek, med účinně vyživuje a regeneruje krycí a pojivové tkáně pokožky. Med se hodí pro každý typ pleti i roční období. Mezi další cennou látku patří pyl, který je bohatý na esenciální aminokyseliny, které jsou nutnou složkou výživy člověka, bohatý na karoten, vitamin F a vitamin C. Obsahuje 6x více minerálních látek než má med. Celkově ovlivňuje zlepšení pleti a kvality vlasů.

Mateří kašička

Mateří kašička je pokládána za účinné kosmetikum v péči o vlasy pro svůj obsah inizotolu, který působí preventivně proti padání vlasů. Nedoporučuje se mateří kašičku uchovávat v medu, pod vlivem enzymů, které obě látky obsahují, protože tak dochází k rušení účinné substance. Léčivé látky mateří kašičky se účinně stabilizují přidáním lihu. Jako součást pleťových masek nebo krémů mateří kašička prokrvuje a vyživuje pokožku, zvyšuje napětí kůže, tonizuje, regeneruje a brzdí procesy stárnutí pleti a chrání podrážděnou pokožku.

Včelí vosk

Je bohatý na vitamin A a při použití v pleťové masce zjemňuje, zvláčňuje a vyživuje pokožku. Pomáhá čistit zanícenou pokožku (v lidové medicíně se používal jako náplast a vytahuje jed). Žvýkání vosku z včelího plástu působí blahodárně na ústní tkáně, zuby i dásně. Mechanicky očišťuje zuby od zubního kamene a nikotinového povlaku, který zatěžuje zuby kuřáků.

Propolis

Jedná se o tmavohnědou substanci, kterou včely užívají jako tmele, v lidové tradici odedávna známá jako účinný lék. Tato substance je tvořena směsí pryskyřice, vosku, éterických olejů. Zbytek tvoří pyl a různé příměsi. Při aplikaci se propolis používá buď rozpuštěný v lihu, nebo jako součást mastí. Pokud se jedná o jeho působení na pokožku, je účinný všude tam, kde se jedná o zhojení hnisavých zánětů a onemocnění a také u některých plísňových onemocnění. Propolis, který je upravený jako pleťová voda nebo v krému je účinný pro ošetření furunkulózní pleti s výskytem hnisavých vřídků a jizev.

Propolis a péče o vlasy

Účinný je také při péči o vlasy. Používá se také při hojení ekzémů a léčení bradavic a příznivě působí na hojení pooperačních jizev. Musíme však být opatrní u citlivých jedinců, protože propolis může vyvolat alergickou reakci.

Byliny a jejich účinky v kosmetice

Fenykl – odvar z fenyklu čistí a dezinfikuje plet a doporučuje se k projasnění a udržení mladistvého vzhledu pleti se doporučuje sníst denně trošku fenyklu.

Černý bez – květ výrazně regeneruje stav pokožky, stírá vrásky. Velmi dobře se připravuje maska ze sušených květů.

Měsíček zahradní – používají se květy a hojí se a regeneruje pokožky.

Máta peprná - osvěžuje, chladí a dezinfikuje pokožku.

Prvosenka jarní – čaj z prvosenky se doporučuje pro omývání mastné pleti.

Levandule – osvěžuje, prokrvuje a dezodorizuje pokožky.

Růže – esence z okvětních lístků zjemňuje pokožku, stírá vrásky, vynikající pleťové tonikum.

Jitrocel – šťáva z jitrocele hojí záněty a poranění pokožky, má celkové regenerační účinky. Léčí nečistou a uhrovitou pokožku.

Použití pleťových masek

Pomocí pleťových masek můžeme pleť vyživovat a hydratovat, čistit, dezinfikovat a hojit záněty různého původu. Celkově můžeme působit na regeneraci pleti a její vyhlazení. Aby maska měla co největší účinek, nanášíme ji na dokonale očištěnou pokožku. Masku smýváme buď pomocí teplé vody nebo bylinkového odvaru, který pokožku zklidňuje.Masku nanášíme nejlépe v předvečer dne.

Okurky

Oloupeme polovinu okurky, jemně nastrouháme a čtvrt hodiny zahříváme. Poté přefiltrujeme a šťávu použijeme jako masku. Vynikající je také maska z čerstvé okurky, kterou můžeme aplikovat postrouhanou nebo rozmixovanou přímo na pleť. Maska má osvěžující účinek, vyhlazuje a vypíná pleť. Má také mírně bělící účinky, příjemně osvěžuje v horkých letních dnech. Čistí, vyhlazuje a doporučuje se pro uhrovitou pleť. Uhrovité pleti také pomáhá maska z čerstvých listů smetánky lékařské, kterou rozmixujeme v mixéru s trochou vody a přidáme půl lžičky medu, zahustíme bramborovou moučkou.

Maska z vaječného bílku

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zamícháme jemně nastrouhanou čerstvou okurku nebo jiné rozdrcené ovoce. Můžeme použít jahody, pomeranč, grep, banán, broskev nebo meruňku, popř. šťávu z rajčat. Přidáním citrónové šťávy zvýrazníme adstringentní účinky. Můžeme také použít tvarohy a to tak, že dvě lžíce tvarohu smícháme s ovocnou šťávou. Můžeme použít čerstvou šťávu z jahod, vinných hroznů, melounů, třešní, pomeranče.

Odlíčení a čištění pokožky

Vynikajícím prostředkem pro odlíčení a očištění pokožky je čerstvé mléko (zejména u suché pleti) a také smetana. Především mastné pleti prospívá omývání pomocí teplého mléka. Pro zvýšení účinnosti můžeme přidat také poloviční díl jahodové šťávy. Pro mastnou pleť se doporučuje omývání pomocí teplé vody, protože ta uvolňuje zanesení póry a pomáhá odstraňovat ulpělý mazový sekret. Pro zvýšení účinnosti můžeme pleť umývat také v teplém odvaru přesličky, řebříčku nebo dubové kůry. K mytí rukou, pokožky těla můžeme použít medové mýdlo. Po jeho použití je pleť hebká a dokonale čistá.

Obličejová masáž

Domácí automasáž je jednoduchý a účinný prostředek a právě proto je vhodný pro péči o naši pleť. Masáž provádíme v rámci večerního ošetření pleti při nanášení krému. Při jeho aplikaci dbáme vždy na to, abychom nevytahovali a nenapínali pokožku nežádoucím směrem, ale naopak, abychom nanášení krému využili k účinné masáži obličeje. Pomocí této masáže aktivizujeme zejména ty svaly, které se v průběhu dne v mimice tváře příliš neúčastní. Pomocí této metody udržujeme pružnost obličejových svalů a elasticitu svalových vláken, celkově uvolňujeme a projasňujeme obličej.

  • Stiskneme čelist a pomocí kruhových pohybů masírujeme žvýkací svaly na dolní čelisti pomocí dvou prstů.

  • Otevřeme ústa do tvaru O a masírujeme třemi prsty tváře směrem nahoru, při pohybu nahoru sledujeme rýhu kolem úst.

  • Masírujeme křídla nosu malými kroužky prostředním prstem, potom plošinku nosu ze zdola nahoru.

  • Masírujeme oční oblouky kruhovým pohybem, který vychází ze středu mezi obočím a pokračuje přes oblouky obočí. Kopírujeme přesně jeho tvar.

  • Masírujeme čelo a skráně obloukovým pohybem, který vedeme od kořene nosu až k lícním kostem.

  • Masírujeme kruhovým pohybem konečky prstů krk tak, aby krev byla odváděna směrem k srdci.

  • Promasírujeme jemným poklepem dolní část brady a oválu obličeje svrchní partii natažených prstů.

Gymnastika tváře a krku

Pomocí těchto jednoduchých cviků posilujeme obličejové svaly, ale současně také vyhlazujeme a uvolňujeme výraz tváře. Obličejovou gymnastiku můžeme provádět večer v rámci večerního ošetření pleti nebo kdykoli během dne, kdy budeme cítit únavu ve tváři nebo šíjových partiích.

  • Zakloníme hlavu dozadu a potom předsuneme dolní čelist a silou opřeme prsty obou rukou vzadu na šíji.

  • Posilujeme svaly víček – opřeme dva prsty o skráně a tím znehybníme pokožku, potom silou zavíráme a otvíráme oči (celkově opakujeme asi 10x). Tímto cvikem se zbavíme bolesti očí a napětí, celkově uvolníme citlivou partii kolem očí.

  • Hřbet rukou opřeme o bradu a pomalu ji tlačíme dozadu a napínáme při tom svaly krku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.