Kód pojišťovny

Těhotenství ve zdraví

Ilustrační obrázek

Těhotenství je důležité období jak pro budoucí maminku, tak pro dítě. Jestliže je to možné, plánuje těhotenství minimálně 3 měsíce předem. Právě v těchto týdnech, kdy ještě nemusíme o svém těhotenství vědět, vývoj dítěte co nejvíce ovlivňujeme. Jestliže se budeme zdravě stravovat a žít, zajistíme tím plodu předpoklad pro jeho správný vývoj. V případě, že užíváme antikoncepci, před početím se doporučuje ji vysadit včas, abychom poskytli tělu možnost, vrátit se do normálního cyklu. V ideálním případě by se mělo počkat 3 menstruační periody.

Jezte zdravě

Zdraví dítěte se z velké části odvíjí od zdraví obou rodičů v době početí. Ve stravě, kterou konzumujeme, bychom měli omezit živočišné tuky a konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu. Každý den by těhotná žena měla přijmout dostatek proteinů a čerstvé zeleniny. Dítě má jeden zdroj potravy a sice to, co sníme my. V těhotenství bychom měli klást maximální důraz na různorodou a pestrou stravu. Je vhodné vybírat různé čerstvé, tepelně nezpracované jídlo včetně salátů, čerstvého ovoce a syrové zeleniny.

Kouření

Kouření patří mezi nejrizikovější faktory, které ovlivňuje zdraví plodu. V případě, že žena kouří, měla by před plánovaným početím rozhodně kouření zanechat. Děti kuřaček se ve většině případů rodí s nízkou porodní hmotností. Kouření také zvyšuje riziko potratu, narození dítěte s genetickými vadami a větším předpokladem ke vzniku onemocnění dýchacího systému. Vzniká rovněž velké riziko vzniku tzv. syndromu náhlého úmrtí novorozence.

Tělesná hmotnost a cvičení

Naše váhy by měla odpovídat výšce, a to 6 měsíců před početím. Jestliže máme výraznou nadváhu nebo podváhu, je vhodné poradit se svým lékařem. Kolik v těhotenství přibereme, se odvíjí od naší obvyklé váhy. Některá žena v průměru nabere 10-12 kg, jiná 8-9 kg. I v případě, že přibereme příliš, neměli bychom držet žádnou redukční dietu. Se shazováním kilogramů počkáme až po porodu.

Zdravý vývoj kostí

Pro zdravý vývoj kostí a zubů dítěte budeme potřebovat zkonzumovat více vápníku. Mezi vhodné zdroje patří mák, sýry, jogurty, zakysané výrobky a zelenina. Kosti se začínají tvořit okolo 8. Týdne těhotenství.

Proteiny

Když během těhotenství vzroste potřeb a živin, je vhodné konzumovat potraviny, které jsou bohaté n proteiny. Drůbež, ořechy, maso, rýže, luštěniny a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem bílkovin. Vhodné je libové maso, drůbež, ryby nebo králičí maso.

Vlákniny

Vlákniny by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět, protože zácpa je v těhotenství velmi častým jevem. Ovoce a zelenina patří mezi ideální zdroje vlákniny, denně jich můžeme sníst, kolik potřebujeme. Chléb, těstoviny, rýže, především hnědá, společně se sušeným ovocem a ořechy patří mezi další cenné zdroje. S otrubami opatrně, protože ty mohou zabraňovat vstřebávání ostatních živin.

Železo

Po narození dítě potřebuje vytvořit zásoby železa, tělo ho potřebuje k přenosu kyslíku v krvi. Železo, které je obsažené v hovězím a skopovém mase se vstřebává snadněji než např. z luštěnin nebo sušeného ovoce. Jestliže nejíme maso, kombinujeme potraviny, které jsou bohaté na železo s vitaminem C, který napomáhá vstřebávání.

Vitamin C

Pomáhá tělu vybudovat silnou placentu, hrání před infekcemi a podporuje vstřebávání železa. Nachází se v čerstvém ovoci a zelenině. Při delším skladování a vaření dochází ke zničení tohoto vitaminu.

Kyselina listová

Kyseliny listová je nezbytná pro rozvoj centrální nervové soustavy dítěte, především v prvních měsících. Tělo si nedokáže samo vytvářet zásoby tétolátky, proto je nezbytné ji dodávat do organismu formou potravy. Čerstvá zelenina, ovoce, ořechy a semena patří mezi vhodné zdroje.

Chutě

V těhotenství je zcela běžné, že se nám mění chutě nebo náhle dostaneme chuť na určité jídlo. Tento stav je způsoben stoupající hladinou hormonů, které ovlivňují sliny. Z těchto důvodů nám určité jídlo chutná jinak než obvykle. V těhotenství můžeme pocítit neobvyklou chuť k jídlu nebo nám naopak oblíbená jídla přestanou chutnat.

Tekutiny

V těhotenství se náš krevní objem zvětší téměř o polovinu. Z těchto důvodů je důležité, abychom přijímali dostatečné množství tekutin. K pití se doporučuje zejména voda nebo ovocné čaje. Měli bychom se vyhýbat slazeným nápojům nebo těm, které obsahují umělá sladidla. Čaj, káva a horká čokoláda obsahují kofein, který je škodlivý zejména pro naše zažívání. Snižme proto jejich příjem maximálně na 3 šálky každého z nápojů, a pokud je to možné, vynechejte je zcela.

Raději vynechejte

Určitě bychom se v těhotenství měly vyhnout sladkým jídlům, např. moučníkům, ovocných koláčů, sušenek, sladkého pečiva, zmrzlině a přeslazeným nápojům. Tyto potraviny mají málo živin, obsahují pouze cukr nebo sladidla a můžeme po nich zbytečně přibrat.

Dostatečně odpočívejte

Ve vyšším stupni těhotenství se budeme cítit unavené, především pokud ještě pracujeme. Důležitý je pravidelný odpočinek a podkládání nohou nahoru, nebo jestliže můžeme, tak je vhodné si po obědě zdřímnout. S únavou nebojujte, ale odpočívejte, co nejvíce budete moci.

Pozor na infekce

Existují infekce, bud z jídla nebo z jiných zdrojů, kterým bychom se měli během těhotenství vyhnout. Mezi nejznámější a nejčastější infekci patří zarděnky. Zejména v prvním trimestru těhotenství může tato nemoc velice vážně poškodit plod. Mezi další nebezpečnou nemoc patří toxoplazmóza, kterou způsobuje parazit, který se vyskytuje v syrovém mase a ve výkalech psů a koček. V případě, že se z nakažené matky infekce přenese na plod, může dojít k těžkému poškození a způsobit vrozené vady. Nádobu s pískem pro kočky musíme udržovat stále čistou, ale pokud je to možné, požádejme o čištění někoho jiného. Jestliže měníme písek a čistíme nádobu, navlékneme vždy rukavice. Poté rukavice dezinfikujeme a ruce si důkladně umyjeme. Salmonela patří mezi nejčastější infekci ze zkaženého jídla. Projevuje se zvracením a průjmy. Nemoc můžeme dostat především z vajec a drůbežího masa, proto musíme být při přípravě těchto jídel opatrné. Salmonelou mohou být infikována například kuřata. Vařením se bakterie ničí, proto maso musíme maso dostatečně tepelně zpracovat.

Správné držení těla

V období těhotenství se udržujte v kondici a vyhýbejte se přetěžování zad. Pokud žena sportovala před otěhotněním, může pokračovat ve sportu v lehké formě i nadále tak, aby nedošlo ke zvýšené námaze a nebyla u konce s dechem. Mezi ideální sporty patří plavání, protože pomůže relaxovat a je příjemným, bezpečným způsobem cvičení. V bazénu můžeme také procvičit celé tělo pomocí různých cvičení. V rámci prevence bolesti zad je také vhodné nacvičovat správný postoj, protože jak se zvětšuje hmotnost dítěte, mění se také naše rovnováha. Protáhneme a napřímíme tedy záda tak, aby váha dítěte byla ve středu a podpíraly ji stehenní, hýžďové a břišní svaly.

Posilování pánevního dna

Pánevní dno je svalovým lůžkem, které podpírá vnitřní orgány, močový měchýř a dělohu. V těhotenství svalstvo vahou dítěte měkne, pánevní dno se natahuje a dochází k jeho oslabování. Z těchto důvodů se může stát, že při kýchnutí nebo smrkání dojde k úniku moči. Pánevní dno lze posilovat například pomocí jednoduchého cviku, kdy v leže s pokrčenými koleny pomalu podsazujeme pánev. Cviků je celá řada a může nám poradit zkušený terapeut a při pravidelném cvičení může dojít k výraznému zlepšení.

Časté těhotenské potíže

Ke konci těhotenství rostoucí dítě tlačí na bránici a tak nám brání ve volném dýchání. Tyto potíže se často zmírní ve fázi, kdy dítě odkloní hlavičku. Potíže s dýcháním může zapříčiňovat také chudokrevnost. V těhotenství se může také objevit vznik křečových žil. Může se jednat o následek nadváhy nebo dědičných dispozic. Vše se může ještě zhoršit, když budeme dlouho stát. Žíly natečou a budou citlivé, nohy začnou bolet. Jakmile to bude možné, musíme odpočívat a položit nohy do zvýšené polohy. Doporučuje se také nošení speciálních punčoch.

Pálení žáhy

V těhotenství je pálení žáhy docela obvyklým problémem. Způsobují ho hormonální změny. Silné pálení v hrudi je velmi nepříjemné a může být příčinou nespavosti. V rámci prevence se doporučuje příliš nepřejídat, nejíst příliš kořeněná jídla nebo smažená jídla. Na noc můžeme vyzkoušet pít teplé mléko a v případě nutnosti spát s oporou více polštářů. Rozhodně se nedoporučuje užívat léky na zažívání, aniž by došlo k poradě s lékařem.

Nevolnost

Často se jedná o první příznak těhotenství a může se projevit v kteroukoliv denní dobu. Únava pak problém ještě více zhoršuje. Nevolnost často mizí po 12. týdnu, ale později se ještě může vrátit. Doporučuje se vyhýbat jídlům a vůním, ze kterých se nám dělá špatně. Může se jednat například o cigaretový kouř, vůně kávy apod. V průběhu dne je vhodnější jíst málo, ale častěji. Proti nevolnosti můžeme zkusit konzumovat sušenky, suché topinky nebo ovoce. Úlevu může přinést také zázvor a minerální voda.

Zácpa

Zácpa v těhotenství vzniká velice často. Vhodnou stravou a cvičením se jí můžeme zbavit. Není vhodné však používat projímadla. Pokud potíže se zácpou neustávají, musíme navštívit lékaře. V případě zácpy se doporučuje konzumovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny, např. zeleninu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.