Kód pojišťovny

Posilujte svoji imunitu

Ilustrační obrázek

Imunita je složitý a komplikovaný děj, který je velice důležitý pro přežití lidského organismu. Zodpovídá za obranné děje vůči infekcím, podílí se na kontroluje, vyhodnocování a úpravě vnitřního prostředí organismu a také likviduje jeho škodlivé součásti, ke kterým patří například staré nebo poškozené tkáně. Imunitní systém umí rozpoznat, zlikvidovat nebo zahojit zánět a brání také vzniku nádorových onemocnění.

Centrum imunity

Imunitní systém není umístěn v jednom orgánu, ale nachází se v mnoha různých, aby jeho buňky mohly zasáhnout, jakmile to bude nutné. K důležitému centru imunitního systému patří zejména kostní dřeň a brzlík. Ve slezině a lymfatických uzlinách a v lymfatických uzlinách se odehrávají důležité imunitní děje. Buňky v tkáních mohou cestovat a spojovat jednotlivé orgány a zajistit účinnost imunitních reakcí v místě nebezpečí.

Vlastnosti imunitního systému

Imunitní systém je připraven kontrolovat a chránit organismus již od narození. Kojenci a malé děti mají imunitní systém slabý a nevyzrálý. K jeho plnému rozvinutí dochází v průběhu života a zkušeností s vnějším prostředím a také vlastním organismem. Imunitní systém si dokáže zapamatovat „své prostředí“ a infekce, se kterými se organismus setkal. Principy těchto dějů jsou využívány v rámci očkování, kdy vakcína uměle naučí imunitní systém obraně proti nemocem.

Problémy s oslabenou imunitou

Velmi častým problémem jsou situace, které obecně nazýváme oslabená imunita, kdy se na člověka tzv. „lepí každá nemoc“. Na tuto situaci může mít vliv celá řada faktorů: vlivy počasí – teplotní výkyvy, dlouhodobé působení stresu, absence živin a vitaminů a dalších prvků. Úbytek obranyschopnosti může být způsoben také civilizačními vlivy, zejména onemocněními, které vyplývají z moderního způsobu života. Klasickým příkladem je například obezita a její důsledky.

Období nachlazení

Takzvané období nachlazení nastává zejména ve vlhké zimě. V takovém klimatu dochází ke snadnému šíření virů a za takových podmínek je funkce imunitního systému přechodně snížena vzhledem k probíhající infekci. Z dlouhodobého hlediska může ovlivnit imunitu také stres a obezita, která je provázena metabolickými změnami

Prevence proti nachlazení

Abychom prožili zimu bez větších zdravotních problémů a nachlazení, měli bychom se řídit následujícími radami:

  • Důsledná hygiena rukou – velké množství virů, které způsobují nachlazení a chřipku se přenáší přímým kontaktem, a to podáním rukou, převzetí nějakého předmětu od nakaženého člověka.

  • Otužování organismu – organismus je citlivě reaguje na okolní teplotu a její prudké změny, a proto bychom měli včas začít s otužováním (sauna, pobyt na čerstvém vzduchu apod.).

  • Životospráva - vitaminy, minerály a stopové prvky bychom měli doplňovat zejména v období nachlazení a chřipek.

  • Pohyb – důležitou součástí prevence nachlazení a dalších potíží je vhodná pohybová aktivita.

  • Spánek a relaxace – spánek je důležitý pro naši regeneraci. Optimální délka spánku je sedm hodin, protože teprve při této délce spánku dochází k poklesu stresových hormonů, které mohou oslabit imunitu organismu.

  • Užívání bylin a bylinných přípravků – v zimních měsících je vhodné užívat bylinné přípravky s obsahem fenyklu,jalovce nebo anýze, protože působí preventivně a brání organismus před infekcemi.

  • Teplé nápoje a pokrmy – v zimě nás zahřejí teplé nápoje, polévky, ale je potřeba dbát také na kvalitní a vyvážený jídelníček. Mezi doporučované koření patří například zázvor, skořice nebo pepř. Na podzim a v zimě je vnější prostředí daleko více chladnější než to naše vnitřní. Potřebujeme tedy větší množství energie na to, abychom mohli jednak fungovat a přirozenou teplotu také udrželi. K tomu se hodí právě teplé tekutiny, které nás dokážou zahřát.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.