Kód pojišťovny

Neschovávejte žíly pod kalhoty

Ilustrační obrázek

Křečové žíly neboli varixy patří mezi velmi častá onemocnění žilního systému, podle statistik trápí 30 až 60 procent lidí. Oteklé nohy a nepříjemná noční probouzení kvůli křečím v lýtkách. Příznaky, které mnoho z nás důvěrně zná. A k nim ještě neradostný pohled na tmavě modré metličky či dokonce uzly rýsující se pod kůží.

V České republice trpí křečovými žilami 40 procent žen a 20 procent mužů, u osob nad 70 let věku je to již 75 procent žen a 50 procent mužů. U žen, které rodily dva a vícekrát, je riziko výskytu křečových žil o 20 až 30 procent vyšší než u těch, které rodily pouze jednou. Žíly mohou být rozšířeny minimálně a onemocnění se přitom projevuje jinými obtížemi. Jsou to otoky dolních končetin, které začínají kolem kotníku a postupně se rozšiřují nahoru. Trpíte jimi především večer, ráno jsou mírnější. Známkou varixů jsou i pocity únavy končetin. Pokud tyto symptomy přehlížíte, mohou být další projevy daleko horší – zánět, nebo dokonce trombóza povrchového žilního systému. Každý, kdo má některých popsaných příznaků, by měl navštívit lékaře, který jej vyšetří a stanoví odpovídající léčbu.

Prevence, která by stoprocentně zabránila vzniku křečových žil, neexistuje. S dispozicemi k jejich vzniku jsme se již narodili. Můžeme však oddálit dobu, kdy se objeví. A také můžeme ovlivnit průběh samotného onemocnění. Stačí odstranit rizikové faktory, mezi něž patří nadváha, kouření a také hormonální antikoncepce. Riziko vzniku křečových žil mohou zhoršovat všechna zaměstnání bez dostatku pohybu – „nejohroženější“ jsou tak prodavačky u pultového prodeje, kadeřnice, učitelky, zdravotní sestry.

Bez operace to nejde

Jakmile jednou křečové žíly vzniknou, zbavíte se jich pouze operací. Povrchové záněty žil mohou být léčeny protizánětlivými léky a antibiotiky. Obtíže zmírňují stahující punčochy. Pokud tedy nebudete s návštěvou lékaře otálet, může stačit kompresní terapie, kdy prostřednictvím elastických obinadel, a především kompresních punčoch působíte tlakem na žilní systém. Punčochy jsou dnes standardním prostředkem dlouhodobé kompresivní léčby – jsou k dispozici v různých barvách, délkách, dokonce s moderními vzory. Kompresní léčba je obvykle doplněna léky – venotoniky, které zlepšují pevnost žilních stěn. Účinnou látkou ve venotonikách jsou flavonoidy, které známe pod názvem vitamin P, které zlepšují příznaky onemocnění. Jsou však pouze podpůrným prostředkem léčby, a již vytvořené křečové žíly samy nevyřeší. Problém se pomalu zvětšuje a z původně kosmetické vady vzniká zatěžující onemocnění.

Varixy s postižením větších žilních kmenů lze odstranit pouze operativně. V případě větších žil je vhodnější klasická chirurgická léčba, při níž je velká skrytá žíla vytažena vodičem protaženým skrze její lumen, tzv. stripperem. K zákroku postačí pouze malé řezy u kolene nebo v třísle. Vedlejší žilní větve se pak odstraňují pomocí speciálních malých háčků, kterými se postižená žíla zachytí a vytáhne. Křečové žíly vznikají v povrchovém žilním systému, a proto odstranění nebo uzavření povrchového žilního systému člověku nevadí.

Moderní medicína navíc nabízí i jiné mnohem šetrnější způsoby. Patří mezi ně endovaskulární laserová operace či radiofrekvenčně indukovaná termoterapie. Laserová operace probíhá bezkontaktně přes neporušenou kůži. Teplem laseru je poškozena stěna žíly, vytvoří se směs horké krve s mikrobublinkami a žíla se uzavře krevní sraženinou. Ta se přemění na vazivovou tkáň, která se postupně zatáhne a zmenší. Žíla je zatavena a smrštěna. Výhodou laserové operace je rychlejší hojení než u klasických zákroků, menší procento komplikací a minimální fyzická omezení při rekonvalescenci.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.