Kód pojišťovny

Vitamin C potřebujeme nejen při nachlazení

Ilustrační obrázek

Vitamin C je nezbytný pro tvorbu a udržování zdravého kolagenu, látky, která spojuje buňky v kůži, dásni, šlachách. Dále pomáhá bílým krvinkám bojovat proti infekcím a je nezbytný pro hojení ran. Vitamin C působí antioxidačně a může neutralizovat působení  volných radikálů, které spouštějí stárnutí a nádorové změny v buňkách. Cirkuluje v krvi a jakýkoli nadbytek se vylučuje močí.

Nemusíme mít strach z přebytku

Vitamin C patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. To jsou takové, které se v těle neukládají, a jejich případné nadměrné množství se z těla vyloučí. Proto by naše každodenní strava měla organismu dodat tolik tohoto vitaminu, kolik ho potřebujeme.  Bez  „céčka“ bychom vydrželi jen několik dní. Odborně se vitamin C nazývá kyselina askorbová a patří mezi antioxidanty. Ty pomáhají organismu likvidovat škodlivé kyslíkaté sloučeniny, které se v našem těle neustále vytvářejí (tzv. volné radikály).

Současná doporučená denní dávka vitaminu C je kolem 80 až 100 mg denně. Větší množství je pak vhodné pro osoby, které jsou ve stresu, starší osoby, sportovce, těhotné a kojící ženy či kuřáky. Více tohoto vitaminu potřebujeme v době chřipkové epidemie nebo máme-li nějaké infekční onemocnění.  DDD vitaminu C dospělého člověka se rovná jedné sklenici pomerančového džusu. Za horní bezpečnou hranici se považuje dávka  3 000 mg při krátkodobém a 2 000 mg při dlouhodobém užívání. Hladiny vitaminu C snižuje kouření, antikoncepční pilulky, antibiotikum tetracyklin, acylpyrin a kortikosteroidy (léky užívané k léčbě revmatoidní artritidy).

Vysoké dávky až v množství 1 g denně či více mohou zpomalit střevní peristaltiku. Jsou také nevhodné pro jedince náchylné k tvorbě ledvinových kamenů. Mohou rovněž pozměnit výsledky krevních a močových testů a zakrýt přítomnost krve ve stolici, která může být projevem rakoviny střev. Proto byste měli o užívání doplňků informovat svého lékaře. Lidé s cukrovkou by měli vědět, že vitamin C v moči může vést k nepřesným výsledkům měření cukru v moči.

Máme-li tohoto vitaminu málo, dochází ke ztrátě pružnosti cév a můžeme pozorovat zvýšenou tvorbu modřin nebo krvácení z dásní, únavu, bolesti kloubů či svalů nebo budeme častěji nemocní. Když nám chybí dlouhodobě a úplně, může to zapříčinit špatný zdravotní stav od vypadávání zubů přes chudokrevnost.

Zdravé srdce a pohoda

Některé studie dokazují pozitivní účinky tohoto vitaminu na psychické zdraví. Osoby, které byly vystaveny dlouhodobému stresu a jejich imunitní  systém byl oslaben, by měly ve zvýšené míře konzumovat potraviny s vitaminem C. Tento vitamin je totiž velmi citlivý na stres a je to jedna z prvních živin, kterou tělo vyčerpává v případě nutnosti. Totéž platí i v případě srdce a mozku. Studie uvádějí, že lidé, kteří konzumují ve zvýšené míře potraviny obsahující vitamin C, měli až o 42% nižší riziko vzniku mozkové příhody než ti, kterým se tohoto vitaminu nedostává. Výzkumy také prokázaly, že užívání vitaminu C spolu s antihypertenzivy může mírně snížit systolický krevní tlak.

Ukázalo se, že doplňky s vitaminem C snižují riziko vzniku šedého zákalu. U osob s šedým zákalem bylo v některých případech prokázáno výrazné zlepšení zraku během dvou týdnů při užívání 350 mg doplňků denně. Lidé, kteří užívají 200 až 250 mg vitaminu C denně, se lépe hojí po operacích. Hojení proleženin a snížení krvácení z dásní je prokazatelné u lidí užívajících 250-500 mg denně.

Čerstvé potraviny jsou nejlepším zdrojem

Pokud je to možné, měli bychom konzumovat čerstvé potraviny, tedy sezonní, které vyrostly u nás, v nich uchováme mnohem více vitaminů. Nestačí jen zajít si do lékárny a koupit si potravinový doplněk. Citrusy jsou sice skvělým zdrojem céčka, nikoli však nejlepším. Naprosto bezkonkurenční jsou šípky, které ho obsahují až desetkrát víc než citrony, dále černý rybíz, v němž vitamin C vydrží dlouho stabilní, nebo růžičková kapusta a brokolice. Hodně céčka najdete v kiwi, pomeranči, květáku a překvapivě v bramborách.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.