Kód pojišťovny

Cysty

Ilustrační obrázek

Cysta je jakákoliv abnormální dutina, která obsahuje tekutinu nebo i hutnou hmotu. Tyto dutiny se mohou vytvořit v jakémkoliv orgánu nebo tkáni lidského těla a mohou mít různou velikost – od zcela maličkých až po rozsáhlé útvary obsahující i litry tekutiny. Většina cyst je benigní (nezhoubná), mohou se zvětšovat, ale nešíří se nikam a nenapadají okolní tkáň. Některé jsou maligní (zhoubné) a mohou se šířit a napadat tkáně. Tyto útvary musí vyšetřit lékař, aby zjistil, o jaký druh cysty se jedná, jaké má vlastnosti a zda není zhoubná. Zpravidla se cysta chirurgicky odstraní a lékař ji pošle na podrobné vyšetření. Cysty se velice často vyskytují v kůži, na kostech, prsou, ve vaječnících, očních víčkách, ledvinách, játrech nebo ve vaječnících. Struktura cyst se navzájem liší.

Jaké jsou příčiny cyst?

Ve většině případů se tkáň začne cysticky měnit a vytvoří cystu bez jakékoliv zjevné příčiny, což platí pro většinu cyst. Příčinou některých cyst jsou vývojové defekty. Dermoidní cysta se vytvoří proto, že některé kožní buňky jsou uvězněny během vývoje v hloubce kůže a nevycestují normálně na povrch. V podkoží vytvářejí tekutinu a výsledkem je cystický útvar. V případě polycystických ledvin nejsou všechny ledvinové kanálky připojeny k sběracím kanálkům ledvin. Tak jak se v nich hromadí moč bez možnosti odtku, zvětšují se a vytvářejí cysty.

Ucpané žlázové vývody

Z důvodů, které nejsou zcela jasné , mají některé žlázy ucpané své vlastní vývody a v důsledku hromadění výměšků žláza posléze oteče a vytvoří cystu. Běžným příkladem mohou být podkožní mazové cysty, které vznikaly blokádou vývodů mazových žláz. Cysty mohu také vzniknout nahromaděním tekutiny jako odpověď na přítomnost parazita. V zemích s rozvinutým hygienickým standartem jsou naštěstí tyto případy vzácné. Ve velmi vzácných případech může cysta vzniknout následkem silného úderu. Po nárazu popraskají cévy, dojde k vytvoření krevní sraženiny a ta do sebe během rozpouštění natáhne z okolí tekutinu a vznikne cysta.

Jaké jsou příznaky cysty?

Příznaky cysty souvisí na jejím umístění a typu. Jestliže se cysta nachází pod kůží, většinou pacienti zjistí zduření nebo hrbol. V případě postižení některého z orgánů, například vaječníku, může dojít k vyvolání pocitu napětí v dutině břišní nebo ke zvětšení břicha. S růstem cysty je stále méně místa pro ostatní orgány. Ve většině případů je cysta diagnostikována pohmatem a pomocí ultrazvukového, rentgenového nebo radioizotopového vyšetření. Některé cysty bývají citlivé a bolestivé na tlak, zejména jsou-li více naplněné. Ty cysty, které leží blízko kožního povrchu, se někdy dají zmáčknout a pruží, podobně jako měkký míč.

Cysty v šourku

Některé cysty v šourku jsou naplněné čirou tekutinou a snadno jimi prochází světlo, ve srovnání s druhostranným varletem. Tímto způsobem, prosvícením, lze přesně diagnostikovat rozsah a umístění cysty.

Jaké mohou vzniknout komplikace?

Jakékoliv nově vzniklé zduření v lidském těle může být cystou. Pokud se nejedná o zhoubný útvar, pak jsou cysty nebezpečné málokdy. V každém případě by je měl vyšetřit lékař. V případě pochybností je vhodnější útvar odstranit a odeslat na vyšetření.

Infekce

Infekce představují určité nebezpečí. Mazové cysty se mohou snadno infikovat. Změní se v podkožní abscesy a musí se rozříznout a vyprázdnit. Infikovaná cysta vaječníku může vést k zánětu pobřišnice (zánět slizničníblány, která povléká povrch nitrobřišních orgánů). Toto onemocnění je velice závažné. Podobně jako jiné velké nitrobřišní cysty, může se i vaječníková cysta otočit a zaškrtit tak stopku. Dojde tak ke znemožnění přívodu krve a cysta odumře. Podobný výsledek může mít krvácení do cysty. V takových případech pociťuje pacient silnou bolest a napětí v oblasti cysty a je nezbytný operativní zákrok a odstranění postižené tkáně.

Prognóza

Benigní cysta po odstranění nerecidivuje a pokud se vyvine v téže oblasti elastinová cysta, jako tomu bývá v prsou (mastitida), musí se opět vyšetřit a sledovat její chování. U zhoubných cyst se prognóza odvíjí podle nálezu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.