Kód pojišťovny

Cystitida

Ilustrační obrázek

Cystitida je zánět močového měchýře, což je velice časté a opakující se onemocnění, které postihuje častěji ženy než muže.

Močový měchýř je dutý svalový orgán, který shromaž´duje a uskladňuje moč před před jejím vypuzením z těla. Při jeho zánětu se vyskytují tři základní příznaky: časté močení, bolest při močení a někdy také příměs krve v moči. Tyto příznaky mívají různou intenzitu. U žen je první známkou zánětu močového měchýře bodavá bolest za stydkou kostí, která může přecházet v pálenía řezání při močení.

Jaké jsou příčiny?

Cystitida je nejčastěji vyvolaná bakterií, která se nazývá Escherichia coli, která se běžně vysyktuje ve střevě, kde enškodí. Potíže nastanou v případě, když se tato bakterie dostane do vývodných močových cest. Stavba ženského těla bakteriím náhodný přeos ze střeva do do močové trubice velmi usnadňuje. U ženy je vyústění střeva , pohlavních orgánů a močové trubice velmi blízko. Bakterie musí navíc cestou od ústtí močové trubice do nitra močového měchýře překonat pouze 2,5 cm, zatímco u mužů je to od špičky penisu do močového měchýře 15 cm nebo více.

Prostředí

Bakteriím E. coli se daří v kyselém prostředí, vzhledem k tomu, že normální moč má kyselou reakci, dochází velice snadno k pronikání bakterie do močových cest. V močových cestách se velmi rychle množí a vyvolávají přitom zánět jejich sliznice. Jestliže se jim v tom nepodaří zabránit, mohou se rozšířit do ústí močové trubice přes močový měchýř, vzhůru do močovodu a nakonec až do ledvin. Infekci ledvin se říká pyelitida nebo pyelonefritida. Jestliže se správně neléčí, může infekce později způsobit zničení ledvinové tkáně, a proto je důležité zahájit léčbu včas.

Opakovaná bolest

Někdy se při močení objevuje opakovaná bolest a onemocnění se nazývá uretrální syndrom. Vinou může být nedostatek ženských pohlavních hormonů, estrogenů. Jestliže se tyto hormony dodají, dochází k e zlepšení potíží. Uretální syndrom není totéž, co zánět močového měchýře.

Sex a cystitidy

Cystidida byla nazývána také nemocí „svatebních cest“, protože mnoho žen prodělalo svou první cystitidu právě po prvním pohlavním styku. Ústí močové trubice je velmi blízko pochvy a kůže na pohlavních orgánech, že je velice citlivá. Pohmožděnou tkáň může lehce napadnout infekce, která se rozšíří do močového měchýře. Při nedostatečném zvlhčení pochvy během pohlavního styku dojde často k poranění poševní sliznice a tak vzniká příznivé prostředí pro živné prostředí pro bakterie, což může vést k vzplanutí infekce.

Hormonální změny

Sklony k cystitidám mohou ovlivňovat hormonální změny v průběhu menstruačního cyklu, během těhotenství a po porodu, v menopauze, nebo po hysterektomii. Hormonální nerovnováha může ovlivnit kyselost nebo zásaditost moči nebo stupeň zvlhčení pochvy. Obojí má vliv na výskyt zánětů močového měchýře. Samotný hormonální systém se nachází pod vlivem mnoha faktorů, může je narušit stres nebo deprese. Při opakovaných cystitídách je vhodné zamyslet se nad tím, zda používáme vhodnou antikoncepci.

Onemocnění močového systému

Cystitida může mít souvislost s onemocněním močového systému, jako jsou močové kameny, cysty ledvin n ebo ztluštění stěny močového měchýře. Přičinou opakovaných cystitid může být oslabení tkáně po předchozím zánětu a její snížená odolnost proti infekci. M“že však jít také o vážnější příčiny.

Cystitidy u dětí

Zánětem močového měchýře mohou onemocnět také děti nebo kojenci. Onemocnění se rozpozná hůře, protože je často doprovází příznaky celkové nemoci (horečka, rozmrzelost, nevolnost apod.). Tyto příznaky mohou také převážit nad bolestí močového měchýře a častým nucením na močení. Někdy se však tyto klasické příznaky bolesti a nucení na moč objeví. Jednou z příčin může být nedostatečný příjem tekutin. Moč se pak stává více zahuštěnou a vyvolává pálivý pocit. Jestliže nedojde k nápravě, může podráždění tkání vést až k vzniku cystitidy. Je také nutné dívky poučit o správné hygieně pohlavních orgánů již od dětského věku. V některých případech se u dětí se sklonem k cystitidě objeví menší abnormality ledvin nebo močovodů.

Obecná doporučení

Při zánětu močového měchýře je nutné jednak zmírnit bolest a další potíže, jednak vyléčit samotný zánět. Svépomocí lze zvládnout i nejtěžší cystitidy. Doporučuje se pít 1,5 l tekutin a vhodné je pití také brutnákové šťávy. V žádném případě bychom neměli zadržovat nucení na močení, protože to zvyšuje riziko cystitidy. Doporučuje se nosit především bavlněné spodní prádlo nedoporučuje se nosit těsné džíny ani leginy. Rozhodně bychom se měli vyvarovat dráždivých pokrmů, jakými jsou citrusové plody, některé druhy ovoce (jahody, apod.), pálivá koření. Veškeré tyto potraviny mohou dráždit močový měchýř.

V počátcích cystitidy

V případě cystitidy bychom měli jednat rychle, třeba i v noci. Vypijte půl litru nedráždivé tekutiny (ideální je brusinková šťáva) a dále pijte každých dvacet minut cca čtvrt litru po dobu 3 hodin. Každou hodinu vypijte jednu zarovnanou čajovou lžičku zažívací sody, kterou rozpustíte ve vodě (nejméně třikrát po sobě). V případě vysokého krevního tlaku je vhodnější použití prostředku prodiskutovat s lékařem. Pokud je to nutné, užijeme některý slabší lék proti bolesti (Pralen, Atalargin apod.).

V případě přetrvání cystitidy

Jestliže zánět přes veškerou domácí léčbu neustoupí do dvou nebo tří dnů, konzultujeme stav s lékařem. Příčinou může být jak samotný zánět močového měchýře, tak i jiné onemocnění. Lékařské vyšetření je nezbytné v době těhotenství, protože těhotným ženám hrozí větší riziko infekce ledvin. Před návštěvou lékaře se doporučuje vypít malé množství vody, abychom byli schopni poskytnout vyšetření moči. Moč se následně mikrobiologicky vyšetří s cílem identifikovat bakterie, zda jsou v moči přítomny. Jestliže se jedná o bakteriální zánět, lze jej léčit pomocí vhodných antibiotik.

Pokud nám lékař předepsal léčebnou kůru, zvlášť v případě, kdy se jedná o infekce, jako je kandidóza nebo trichomoniáza, doporučuje se, aby současně s námi byl léčen také partner. Může být totiž přenašečem infekce a nemusí mít přitom vůbec žádné potíže. Při opakovaných zánětech močového měchýře se doporučuje absolvovat podrobnější vyšetření močových cest.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.