Kód pojišťovny

Dermatitida

Ilustrační obrázek

Jedná se o zánět kůže, projevující se jejím zarudnutím a svěděním. Tento termín zahrnuje mnoho kožních nemocí, z nichž většina má původ v přecitlivělosti kůže na některé látky z okolního prostředí, které jsou jinak zcela neškodné. I když jsou příznaky těchto nemocí podobné, jejich příčiny se mohou navzájem lišit.

Mezi nejčastější formu dermatitid patří ekzém a kontaktní dermatitida. Obě jsou velice rozšířené a postihují jedince bez rozdílu věku. Dermatitidy nejsou nebezpečné a neohrožují na životě.

Jaké jsou druhy dermatitid?

Kontaktní dermatitida je druh kožního zánětu. Svými příznaky se podobá ekzému, ale jeho příčiny jsou odlišné. Jeho podklad je také alergický, ale na rozdíl od ekzému jsou postiženy pouze ty části kůže, které přicházejí do přímého kontaktu s alergenem. Za příčinu jejího vzniku jsou pokládány kovy, především nikl a chrom, ale ve skutečnosti je seznam kontaktních alergenů daleko větší. Mezi nejčastější patří například: ( kaučuk, parfémy, léky, lepidla, rozpouštědla apod.). Kontaktní dermatitida postihuje nejčastěji ruce, protože ty přicházejí do styku s kontaktními alergeny nejvíce. Alergie na kaučuk se projeví nejvíce na těch částech těla, které jsou vystaveny kontaktu s gumovými pružnými částmi spodního prádla. Podobně také alergie na složky parfémů se objevují na místech, kam se parfém nanáší. Alergie vznikají často na genetickém podkladě, ale účinky se připisují především dlouhodobému a pravidelnému kontaktu s alergizující látkou.

Dermatitida vlasaté části hlavy

Jedná se o onemocnění, které napadá ochlupené části těla, v první řadě kštici. Může svědit a zanítit se a může ji provázet zvýšené olupování kůže nebo tvorba lupů. Zvýšený mazotok není zaviněn alergií. Pokládá se za nemoc, která souvisí s nadměrnou aktivitou kožních mazových žláz.

Fotosenzitivita

Přecitlivělost na světlo neboli fotosenzitivita je typ dermatitidy, které se také říká solární dermatitida, protože je způsobena působením slunečního světla. Ve většině případů neškodí světlo samotné, ale pouze zesiluje příznaky jiné alergie, která sama o sobě není dostatečně silná na to, aby příznaky vyvolal. Zvýšenou citlivost kůže na světlo mohou vyvolat také některé léky.

Léčba

Léčba různých druhů dermatitidy není známa, ale lze ji zmírnit a udržovat pod kontrolou. Nejdůležitější zásadou je udržovat postiženou oblast čistou a neškrábat ji, protože tím poskytujeme kůži možnost , aby se hojila vlastními silami a snižujeme riziko infekce. Kůže, která je zachvácená zánětem se sklonem k vysoušení a šupinatění lze chránit a zánět zmírnit pomocí mastí na bázi lanolínu nebo vazelíny. Na mokvající kůži hodí spíše adstringentní a vysušující přípravky. K neúčinným léčivům dermatitid patří kortikoidy, ale jejich užívání se řídí určitými pravidly a indikace patří vždy do rukou lékaře, který posoudí stav nemocného a vhodnost daného preparátu. Jediná trvalá léčba dermatitidy spočívá v odstranění její příčiny. Jestliže za příčinou problému stoj alergie, je nutné alergen identifikovat a vyhýbat se mu.

Ekzémy

Ekzémy jsou kožní onemocnění, které postihují v průběhu života asi jednoho člověka z dvanácti. Potíže jsou často nevyzpytatelné, s těžko předvídatelnými projevy a chováním. Příčinou bývá často alergie, ale někdy také i emoční zátěž nebo skrytá příčina. Nejznámější druh ekzému je atopická dermatitida, která má úzký vztah k astmatu a senné rýmě. U jedinců, kteří některým z těchto onemocnění nebo oběma se vyskytuje velmi často. Ekzém se často projevuje v dětském věku, ale někdy se vyskytuje u dospělého, který jako dítě ekzémem netrpěl.

Typické příznaky

Mezi typický obraz ekzému patří zanícené okrsky kůže, které jsou přesušené a popraskané nebo pokryté drobnými puchýřky nebo hrbolky. Mezi neobtěžující příznak patří svědění. Ekzémy se zpravidla objeví na tváři a ve vlasaté části hlavy, potom se rozšíří na končetiny a ruce a do míst, kde jsou záhyby a kde se tře o šaty. Lidé, kteří mají nebo měli ekzém, jsou na některé dráždivé chemikálie citlivější než většina ostatních, proto by se měli vyhýbat zaměstnáním , kde by s takovými látkami přicházeli do styku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.