Kód pojišťovny

Prvek, na který zapomínáme

Ilustrační obrázek

Selen může snížit riziko rakoviny, působit jako ochrana proti srdečním chorobám. Posiluje také imunitní systém a pomáhá při akné. Odborníci už léta upozorňují na to, že příjem selenu z potravy klesá u všech Evropanů. Přirozeně je tento prvek obsažený v půdě, odkud ho vstřebávají rostliny a v rámci potravního řetězce i my. Nyní prý přijímáme pouze polovinu doporučovaného  denního množství, a to pro náš organismus vůbec není dobré. Selen tvoří součást důležitých bílkovin a aktivně se podílí na řadě procesů.

Selen se uplatňuje jako součást antioxidačního systému, který pomáhá chránit tělesné buňky před zničením volnými radikály, které mohou způsobit srdeční onemocnění a některé druhy rakoviny. Selen v těle pomáhá snížit toxicitu některých kovů, jako jsou arzen a rtuť, tím, že se na ně naváže a zamezí jejich toxickému působení a možnosti vyvolat onemocnění. Kuřákům se proto doporučuje, aby selen užívali preventivně. Selen se také podílí na tvorbě spermatu a zachování zdravé prostaty mužů.

Selen nejen proti zánětům

Zdá se, že nedostatek selenu umožňuje jinak neškodným virům vyvolat onemocnění. Doplňky obsahující selen stimulují imunitní systém, který pomáhá bránit tělo před infekcí. Selen je mikroživina, která významně podporuje bílé krvinky a celkovou obranyschopnost. Nebezpečné volné radikály se tvoří zejména v období, kdy je tělo oslabené – po dlouhé a vyčerpávající nemoci, při smogu nebo stresu. Tělo musí vynaložit všechny prostředky, aby se jich zbavilo, k tomu potřebuje zejména selen a zinek, důležité součásti enzymů. Pokud jich nemá dostatek, těžko se s nimi vypořádává a mohou zbytečně vznikat nejrůznější onemocnění – rakovina, onemocnění cév, infarkty, poruchy štítné žlázy, záněty. Proto se doporučuje selen a zinek doplňovat i při již probíhajících zánětech. Prokázalo se, že tyto prvky zásadně urychlují léčbu.

Selen hraje významnou roli v prevenci proti rakovině prostaty nebo močového měchýře, rakoviny plic, tlustého střeva a konečníku. Selen je užitečný pro srdce, neboť pomáhá snižovat poškození stěn arterií působením volných radikálů a snižuje hromadění tuků, které se ukládají ve stěnách tepen a zužují jejich průsvit. Dlouhodobě snížené množství může mít negativní vliv v těhotenství na celkový vývoj plodu. Selenu je třeba při tvorbě enzymu, který zpracovává látku zvanou glutathion. Ve studii u lidí s lehkou formou akné a s nedostatečnou funkcí enzymu glutathionperoxidázy bylo při denní užívání kombinace 200 mikrogramů selenu a 10 miligramů vitaminu E patrné zlepšení do 6-12 týdnů.

Pozor na stravu

Dostupnost selenu záleží na povaze jídla, jeho zpracování a přípravě a na stavu absorpčního povrchu trávicího traktu. Příliš mnoho síry v dietě může snížit vstřebávání selenu. Tepelně a chemicky zpracovaná potrava ztrácí velké množství původního obsahu selenu. Anorganický selen by neměl být užíván společně s vitaminem C, který může zhoršit jeho vstřebávání.

Přestože není stanovena žádná DDD doplňků se selenem pro dospělé, optimální dávkou je 50 až 150 mikrogramů selenu denně, průměrně ale přijímáme méně než 30. Selen navázaný na bílkovinu a známý jako selenomethionin je považován za jednu z nejlepších forem doplňků. Při dávkách 3 200 mikrogramů až 6 700 mikrogramů může být selen toxický. Jeho nadbytek se může projevit suchými lámavými vlasy až jejich vypadáváním a dušností. Příjem selenu by si měli hlídat vegetariáni a vegani či lidé dodržující nízkotučnou dietu, staří lidé, těhotné a kojící ženy a kuřáci. Nejlepšími zdroji selenu jsou ořechy, tuňák, slunečnicová semínka a celozrnné pečivo.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.