Kód pojišťovny

Hlídejte si hořčík

Ilustrační obrázek

Hořčík je nepostradatelný téměř pro všechny procesy, které v našem těle probíhají. Nejvíce hořčíku najdeme v buňkách, které udržuje zdravé, zpomaluje jejich stárnutí a odumírání a podílí se na transportu cukrů do buněk a zlepšuje v nich využití kyslíku. Řada studií prokázala, že pokud je tělo ve stresu, spotřebovává mnohem více hořčíku, než když je v pohodě.

Proto je při stresových situacích důležité hořčík doplňovat, protože tento minerál podporuje správný tok krve v krevním řečišti a tím uvolňuje stažené svaly.

Bez hořčíku to nejde

Hořčík reguluje srdeční činnost a rozšiřuje srdeční cévy, takže se při jeho dostatečném příjmu snižuje riziko vysokého krevního tlaku a srdečních arytmií. Společně s lecitinem se hořčík podílí také na úpravě hladiny cholesterolu v krvi. Lidé, kteří mají problémy se žlučníkem a žlučovými cestami, vědí, že hořčík výrazně napomáhá při vylučování žluči. Navíc hořčík a hořečnaté soli díky podpoře tvorby žluči předcházejí vzniku žlučových kamenů. Magnesium zvyšuje pohyblivost střev, podporuje průchod natrávené potravy trávicím traktem a tím předchází  zácpě.

Hořčík je nepostradatelný pro diabetiky, protože se podílí na regulaci energie získávané z cukrů a uplatňuje se v metabolickém působení inzulinu. Dostatek hořčíku pomáhá buď úplně předcházet, nebo alespoň zmírňovat bolesti hlavy. Některé výzkumy potvrdily, že lidem trpícím častými bolestmi hlavy, nebo dokonce migrénami většinou chyběl hořčík. Zanedbatelné není ani to, že hořčík zlepšuje paměť a myšlení.

Nedostatek zjistíme po delší době

Mezi projevy nedostatku hořčíku patří například předčasná ztráta zubů, jejich křehkost a zvýšená kazivost, špatný vývoj kostí a pomalé hojení zlomenin. Tyto problémy souvisejí s faktem, že při nedostatku hořčíku odcházejí z těla i značné zásoby vápníku, což násobí možné poškození našeho těla. Podrážděnost, nespavost, únava, nepravidelný tep, svalové křeče, třes, žaludeční vředy a někdy dokonce i deprese – to jsou projevy nedostatku tohoto prvku. U dětí se může objevit i noční pomočování. Také celou řadu rozšířených chorob, tzv. civilizačních, doprovází nedostatek hořčíku. Patří mezi ně vysoký krevní tlak, diabetes a cirhóza jater. Skupinou, která je ohrožena nedostatkem hořčíku, jsou senioři, jejichž tělo hořčík hůř vstřebává.

Denní příjem hořčíku by se měl odvíjet od aktuálního zdravotního stavu. Doporučená denní dávka dospělého jedince se pohybuje okolo 300 mg, ale toto je pouze „orientační“ číslo. Musíme si uvědomit, že ze zmíněné dávky náš organismus vstřebá pouze jednu třetinu, a neplatí, že čím vyšší dávka je, tím se zvyšuje i množství vstřebaného hořčíku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.