Kód pojišťovny

Zánět středního ucha děti potrápí

Ilustrační obrázek

Zánět středního ucha je velmi bolestivá záležitost. Provází jej velmi výrazný neklid, svědění, časté buzení a zvýšená teplota. I když jsou děti, které trpí tímto onemocněním opakovaně, nedá se říci, že by byl zánět středního ucha příliš častý.

Bolesti ucha vznikají většinou ve středním uchu, což je malý prostor za ušním bubínkem. Ze středního ucha vybíhá tenký kanálek, Eustachova trubice, jenž ústí v nosohltanu. Díky této trubici se vyrovnává tlak ve středním uchu s tím atmosférickým. Eustachova trubice kromě jiného umožňuje vytékání tekutiny a hlenu. Během nachlazení sliznice oteče, trubice se uzavře a uvnitř se začne hromadit tekutina, která nemá kudy vytékat ven. Ta pak tlačí na bubínek, vyklenuje ho a to pak způsobuje velké bolesti. V nahromaděné tekutině se rozmnožují bakterie a vzniká zánět.

Některé děti trpí zánětem opakovaně, což je dáno anatomicky. Tyto děti mají Eustachovu trubici kratší a užší a zánět se pak snadno dostane z nosu do ucha. Kromě toho jsou k zánětu náchylnější děti se zvětšenou nosní mandlí, Eustachova trubice nevyrovnává tlak ve středouší. Je pouze cestou, kudy se do ucha dostane infekce. Opakované záněty mohou zpomalit vývoj řeči a učení.

Obávaný zákrok

Léčba bolavého ucha se v poslední době řeší především tak, že se dítěti vyklenutý bubínek propíchne a tekutina pak ze středouší vyteče. Pak se dítěti okamžitě uleví a bolest téměř pomine. Je pravda, že propíchnutí bubínku je velmi bolestivé, před výkonem je možné ucho částečně umrtvit. Propíchnutí je mnohem „šetrnější“ než nechat bubínek samovolně prasknout. V některých zemích se propíchnutí vůbec neprovádí - čeští lékaři se téměř jednotně domnívají, že je to špatně. Infekce pak zůstane v uchu a to vede k recidivám a někdy i k poruše sluchu. Když se bubínek propíchne a vyteče čirá tekutina, jde o zánět virový a není třeba předepisovat antibiotika. Pokud je ale výtok zkalený nebo hnisavý, antibiotika jsou nutná. Vzhledem k tomu, že původcem zánětů bývá nejčastěji bakterie Streptococcus pneumoniae, je možné nechat dítě očkovat, protože právě proti tomuto typu bakterie se očkovat dá.

Dříve se na postižené ucho přikládaly teplé obklady, aby bubínek co nejrychleji praskl a tekutina mohla vytéci. Dnes je tomu naopak, snahou je, aby bubínek samovolně neperforoval a nehojil se hůře. Proto se na ucho dávají studené obklady.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.