Kód pojišťovny

Nenápadný orgán

Ilustrační obrázek

Slinivka břišní je nejskromnější ze všech našich orgánů, plní své povinnosti spolehlivě a nenápadně. Slinivka břišní, pankreas, produkuje různé látky, denně více než litr trávicí šťávy. Ta je na rozdíl od žaludečních šťáv zásaditá. Slinivka břišní, jak již sám název napovídá, slouží k produkci břišních slin, tedy enzymů štěpících prvky potravin – produkuje trávicí enzymy: lipázu ke štěpení tuků, proteázu ke štěpení bílkovin, amylázu ke štěpení uhlovodanů a nukleázu na štěpení nukleových kyselin, stavebních dílů buněčných jader. Jestliže o zdravé slinivce člověk vůbec neví, nemocná o sobě dá důrazně vědět. Akutní pankreatitida  se projevuje dlouhotrvající bolestí břicha a opakovaným úporným zvracením. Bolest je přitom natolik silná, že nemocného dovede k lékaři.

Akutní zánět slinivky

 Nemoc se projevuje úpornou bolestí břicha a opakovaným zvracením. Hospitalizace není vyloženě nutná, ale vzhledem k tomu, že zhruba v deseti procentech případů může pankreatitida skončit smrtí, je rozhodně na místě. Intravenózní výživa poskytne slinivce prostor k určitému „odpočinku“ od produkce enzymů a i kontrola bolesti je v nemocnici snazší.

Zřejmě nejčastějším důvodem onemocnění slinivky břišní je nadměrné a dlouhodobé požívání alkoholu, především destilátů. Alkohol ničí tkáň slinivky a výsledkem je zánět. Taktéž obliba tučných a propálených jídel slinivce neprospívá. Pokud je žlučový kamínek tak malý, že dokáže projít hrdlem žlučníku a není přilepený na stěně žlučníku zápalem, vydá se na cesty žlučovými cestami. Může pak ucpat společný vývod slinivky se žlučníkem a žluč poškodí pankreas. Zánět mohou vyvolat i enzymy slinivky, jestliže se aktivují přímo v orgánu.

Vyšetření

Ke stanovení diagnózy vede fyzikální vyšetření (pohmat), laboratorní testy krve a moči a například ultrasonografie. Po odeznění akutní pankreatitidy nečeká pacienta žádná drastická dieta. Je nutné se vyhnout především tomu, co záchvat způsobilo – abstinovat, jestliže šlo o alkohol, vyhnout se tučným jídlům či léčit hyperlipidemii, když problém způsobily špatné stravovací návyky, vysoká hladina triglyceridů v krvi nebo žlučníková kolika. Někdy je na místě i chirurgické odstranění žlučníku.

Cukr, kávu, černý čaj či cigarety není kvůli akutnímu zánětu slinivky absolutně nutné zakazovat. Nemají s onemocněním nic společného a slinivku nedráždí. Pacientům, jejichž pankreatitida byla způsobena nadměrným pitím, je nutné zakázat alkohol. Ovšem tam, kde ji vyvolaly například žlučové kameny, je mírné a občasné požívání alkoholu po cholecystektomii bezproblémové.

Kontrola cukru

Zvláště důležitá úloha slinivky je produkce dvou hormonů, které se mimo jiné starají o vyváženou, zdravou hladinu krevního cukru. Jedná se o inzulín a jeho soupeře glukagon. Máme-li ve stravě mnoho uhlovodanů, vylučuje slinivka do své trávicí šťávy inzulín. Tento hormon přenáší molekuly glukózy, nejmenší jednotky uhlovodanů, do tělesných buněk. Když sníme kousek sladkého, stoupne hladina krevního cukru. Krátce nato slinivka břišní vyloučí inzulín, který dopraví glukózu z krve do buněk. Hladina krevního cukru tedy zase klesne. Když hladina poklesne velmi silně, vyloučí slinivka hormon opačné působnosti – takzvaný glukagon. Poté hladina cukru v krvi opět stoupne, mozek a nervy jsou lépe zásobeny energií. Stále konzumujeme mnoho potravin, které slinivce škodí. Rafinovaný cukr, sladkosti, sladké nápoje, moučné výrobky, bílá rýže… Následuje rychlý sled událostí: uhlovodany v těchto potravinách obsažené se ve střevech rychle rozštěpí a jsou dodány do krve. Prudce stoupne koncentrace glukózy, slinivka vyloučí inzulín, hladina krevního cukru vlivem velkého množství inzulínu klesne ještě na nižší hodnotu než předtím, takže mozek a nervy trpí v tuto chvíli podvýživou. Nyní musí slinivka rychle rozštěpit glukagon, jehož vlivem hladina cukru zase stoupne. Vše se děje v rychlém sledu. Tak to probíhá den za dnem, celá desetiletí… Jiné orgány by při takové zátěži onemocněly, zkolabovaly, upozornily by za sebe bolestí, ale slinivka břišní ne. Bohužel, pokud skutečně onemocní, často již bývá pozdě na nápravu. Onemocnění slinivky břišní nebo její poruchy na sebe pak upozorňují někdy velmi nepříjemným způsobem a rakovina slinivky břišní patří k nejhorším druhům rakoviny vůbec.

Nepodceňujte signály nemoci

Chronický zánět slinivky je výsledkem toho, že své problémy neřešíme. Většinou se objevuje u lidí, kteří dlouhodobě pijí alkohol. Hlavním příznakem je bolest břicha, později přicházejí poruchy trávení a metabolismu tuků, zapáchající stolice, někdy s tukovými kapénkami. Pokud toto není dostatečným varováním, může přijít další důrazné upozornění ve formě poruchy metabolismu cukrů, tj. zpravidla mírné cukrovky II. typu, kdy tkáně ztrácejí citlivost k produkovanému inzulínu. Váhový úbytek a celkové chátrání svědčí o tom, že něco není v pořádku.

Na první pohled se zdá, že akutní zánět slinivky je nebezpečnější než chronický, protože hospitalizace v nemocnici je u něj doporučována. Jenže je nutné si uvědomit, že v prvním případě se lékařsky řešené onemocnění obejde bez dalších následků, v druhém je to přesně naopak. Většinou je totiž chronický zánět rozpoután a léčen až ve chvíli, když jsou nějaké funkce poškozeny, či dokonce je narušena sama tkáň slinivky. A právě proto je nebezpečnější - přináší trvalé poškození zdraví a v případě nedodržování léčby a úpravy životosprávy může být jeho důsledkem i smrt.

Obávaná diagnóza

Nádory slinivky patří k těm nejobávanějším diagnózám. Statistiky potvrzují, že bez léčby je medián přežití asi šest měsíců. Je-li možná radikální operace, přesahuje dva roky. Není-li možná, ale pacient se může podrobit chemoterapii nebo ozařování, čeká ho ještě pravděpodobně více než rok života. Důležitou roli hraje specifikace onemocnění – rozsah postižení slinivky, rozměr nádoru, prorůstání mimo slinivku, postižení spádových místních uzlin a metastáz. Bohužel jsou nádory slinivky často diagnostikovány v pokročilém stadiu onemocnění a se založenými metastázami. Je to dáno dlouho bezpříznakovým růstem nádoru, který má dostatečný prostor k šíření. Proto jsou nádory slinivky někdy označovány termínem silent killer of upper abdomen, tedy tichý zabiják z horní části břicha. Dobu dožití může ovlivnit i věk, způsob stravování, celková kondice nemocného a řada dalších faktorů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.