Kód pojišťovny

Hrozí vám odvápnění kostí?

Ilustrační obrázek

Pružnost a pevnost kostí podléhá stárnutí stejně jako tomu je u jiných částí a orgánů lidského těla. Osteoporóze se přezdívá „tichý zloděj kostí“ a z toho vyplývá, že příznaky onemocnění se projevují pomalu a plíživě. Nejčastějším příznakem osteoporózy je vznik častých zlomenin, ke kterým dochází i při malé námaze, podvrtnutí nebo nepatrném úrazu. Toto onemocnění postihuje ženy asi 3x častěji než muže. Často se v této souvislosti hovoří o ženském stravování, častých dietách (respektive řízeném hladovění). Osteoporóza je nemoc látkové výměny kostní tkáně, kdy dochází k úbytku kostní trámčiny, což se s věkem odrazí v kvalitě kostí, které měknou a postupně slábnou.

Další typické projevy osteoporózy

Mezi další typické projevy osteoporózy patří náhlé, ostré bolesti v zádech, zakulacení páteře, zmenšení výšky postavy až o 3 cm, vznik hrbu nebo patologických zlomenin. Ke zjištění osteoporózy může zcela náhodně přispět rentgen zubů.

Rizikové faktory ovlivňující vznik osteoporózy

Mezi faktory, které ovlivňují vznik osteoporózy patří například: genetické predispozice, poruchy menstruačního cyklu, chirurgické odstranění vaječníků, předčasné klimakterium. U mužů se pak jedná o snížení hladiny testosteronu, cukrovku, aplikace kortikoidů a léků, které potlačují záchvaty, revmatoidní artritidu nebo hematologická onemocnění. Ženy jsou osteoporózou ohroženy vlivem hormonálních výkyvů (dospívání, těhotenství, kojení, klimakterium). Mužů se osteoporóza může týkat nejvíce mezi 75. a 80. rokem života.

Jak lze diagnostikovat osteoporózu?

Pro zjištění množství kostního minerálu slouží několik pomocných metod. V současné době se nejvíce používá DXA (dvouenergiová rentgenová absorpciometrie), jejíž záření je velice nízké. Osteoporózu může potvrdit  rentgenové vyšetření, ale pomocí rentgenu lze odhalit pouze třetinový úbytek kostní hmoty. Pomocí speciálního denzitometrického vyšetření se zjišťuje množství minerálů a hustota kostní tkáně. Bezpečné vyšetření také nabízí ultrazvuk, bederní obratle se nejčastěji vyšetřují pomocí CT – počítačové tomografie.

Stadia onemocnění

Jestliže se diagnostikuje počáteční stadium onemocnění, doporučí lékař režimová opatření v podobě úpravy stravy, životního stylu a doplnění vápníku a vitaminu D. Při poškození kosterních trámků jsou nemocnému doporučeny biofosfáty, které podporují tvorbu kostní hmoty. Ženám lékaři doporučují hormonální léčbu v podobě estrogenu.

Co prohlubuje osteoporózu?

Na prohloubení osteoporózy se podílí nedostatečný přísun vápníku a vitaminu D ve stravě, sedavý způsob života, nízká tělesná hmotnost, váhové výkyvy a experimenty s dietami, nadměrná spotřeba kávy, kouření, nadužívání tabákových výrobků a alkoholických nápojů nebo jiná onemocnění (např. onemocnění štítné žlázy).

Jaká je prevence osteoporózy?

Prevenci osteoporózy mohou zahájit již rodiče u svých dětí. Kostní hmota narůstá zhruba do věku 25-30 let, později nelze již vzniklý deficit dohnat. Kostní tkáň se sice obměňuje po celý život, ale s narůstajícím věkem se kostní trámečky stávají křehčími. Jestliže probíhá řídnutí a úbytek kostní hmoty rychleji, než je přirozené, měli bychom se nad vzniklou situací zamyslet a přehodnotit své dosavadní zvyklosti. Důležité je hledat správné informace a snažit se je aplikovat do každodenního života.

Co potřebují naše kosti?

Naše kosti potřebují vápník, který můžeme získat ve stravě. Doporučená dávka vápníku se odvíjí podle věku: u dospívajících by měla denní dávka činit zhruba 1200 až 1500 mg, mladé ženy potřebují 1000 mg. Ženy, u kterých již proběhlo klimakterium, potřebují svým kostem dodat 1500 mg vápníku. Dále je nutné organismu dodat vitamin D, který nejsnáze získáme při pobytu na čerstvém vzduchu a přiměřeným sluněním. U rostoucího organismu, lze pomocí pravidelné pohybové aktivity dosáhnout až desetiprocentního nárůstu kostní hmoty. Zdravý a přiměřený pohyb prospívá veškerým věkovým skupinám. S pohybovými aktivitami můžeme začít v kterémkoli věku a nikdy není pozdě začít například plavat, chodit nebo jezdit na kole.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.