Kód pojišťovny

Vitamín C a jeho přínos pro zdraví organismu

Ilustrační obrázek

Vitamin C patří určitě k nejznámějším a nejrozšířenějším vitaminům.

Tento vitamin si lidský organismus nedokáže sám vyrobit, a proto jej musí dostat do organismu zvenčí. Vitamin C je jedna z důležitých látek pro zdraví organismu. Podílí se na stavbě kostí, cév, svalstva, kůže, ovlivňuje obranyschopnost organismu a ovlivňuje tvorbu hormonů v nadledvinkách. Stimuluje tvorbu železa a bílých krvinek a odbourávání cholesterolu. Pomáhá vázat těžké kovy a díky němu máme pružné cévní stěny, dostatečné množství kolagenu v kloubech a pevně usazené zuby v dásních.

Deficit vitaminu C

Při jeho nedostatku hrozí organismu zpomalený růst, nadměrná kazivost zubů, krvácení do kloubů, deformace kloubů, snížená obranyschopnost, chudokrevnost, svalová atrofie, větší náchylnost k žaludečním vředům a infekcím. Dalšími příznaky mohou být vypadávání zubů a vlasů, křehkost kostí, přibývání na váze, špatně se hojící rány, hemeroidy a slabost spojená s únavou. Mnohé z těchto průvodních příznaků se objevují u takzvané jarní únavy.

Máte stres?

Za běžných okolností je dodání vitaminu C v běžné stravě zcela dostatečný. V některých případech ho však potřebujeme daleko více a je nezbytné dodat jej z dalších zdrojů. Zhruba před 10 tisíci lety došlo v lidském organismu ke genetické mutaci a byli jsme schopni vytvářet si tento vitamin sami. Zvířata to umí stále. Například krysa je schopna ve stresu vytvořit až desetkrát vyšší koncentraci vitaminu C. V situaci, které organismus vnímá jako překážku (stres) dochází ke snížení hladiny minerálů a stopových prvků. Proto je důležité organismu potřebné látky dodávat a v případě nemoci nebo dlouhodobého stresu případně zvýšit.

Způsoby podání vitaminu C

Při podání vitaminu C ústy, přechází do střeva, kde dojde k jeho částečnému vstřebání, zrychlí se střevní peristaltika a funguje jako výživa pro střevní bakterie. Velké množství vitaminu C se však vyplaví z organismu zcela pryč bez užitku. Podání vitaminu C přímo do krevního oběhu se zajistí vyšší léčebný a profylaktický efekt. Účinky takto podaného vitaminu C působí efektivně proti zánětu, alergii, posiluje detoxikační funkci jater, potlačuje herpetické funkce. V organismu dochází k vychytávání buněk imunitního a nervového systému. Podle nových výzkumů dochází ke zlepšení prognózy onkologických onemocnění.

Kdo nesmí vysoké koncentrace vitaminu C?

Vysoké koncentrace vitaminu C by neměli přijímat jedinci, kteří nemají zcela v pořádku ledviny.  Dále vysokým dávkám vitaminu C by se měli vyhnout nemocní s poruchou vstřebávání železa a užívající léky proti srážlivosti krve.

Doporučené denní dávky vitaminu C

Doporučená denní dávka vitaminu C u dětí je 50-70 mg, dospělí 75 mg. Odborníci doporučují 200 mg vitaminu C denně a k léčení specifických onemocnění se doporučují dávky ještě mnohonásobně vyšší. Vyšší spotřebu vitaminu C mají starší lidé, protože jejich organismus dokáže stále méně využívat kyselinu askorbovou. Lidé požívající tabákové výrobky by měli přijímat zvýšené množství vitaminu C, protože vykouření jedné cigarety může zničit až 120 mg vitaminu C.

Se stoupajícím chladem, stresem, před operačním zákrokem nebo při velké fyzické námaze se doporučuje zvýšit přísun vitaminu C.

Krásná pokožka

Vitamin C ovlivňuje tvorbu kolagenu a tím působí na dobrý stav všech tkání včetně svalů, kostí, šlach, vazů a pokožky. Projevy stárnutí jsou přímo vázány na kolagen, což je substance ovlivňující 40% proteinů v organismu. Čím méně máme kolagenu, tím více bude pokožka vystavena procesu stárnutí a vzniku vrásek. Také se mohou objevit zdravotní potíže v podobě pomalého hojení, bolesti zad, revmatismus, záněty. Vitamin C také ovlivňuje kvalitu vlasů.

Přírodní zdroje

Nejvíce zdrojů tohoto vitaminu nalezneme v plodech šípku, petrželové nati, ovoci a zelenině. Petrželovou nať můžeme dát do salátů, zeleninových jídel a omáček. Nepostradatelná je také ve většině bylinkových másel, majonézách a pomazánkách. Velmi se doporučují také plody černého rybízu, který můžeme použít při přípravě dezertů a moučníků nebo při zavařování.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.